11.2.2018

VIHERKASVEILLA RAIKKAUTTA KOTIIN


Suloista laskiaissunnuntaita! Täällä ei ole pullanleivonnasta tietoakaan, mutta onneksi sain naapurista aamulla sellaisen puhelinsoiton, joka haiskahti laskiaispullatarjoilulta myös meidän perheelle vielä myöhemmin tänään. Talvilajeja olisi myös vielä tarkoitus treenata monipuolisesti niin hiihdon, luistelun kuin mäenlaskun merkeissä.

Mutta sunnuntain agendasta jutun ytimeen, viherkasveista kodin sisustuksessa. Aiemmin olenkin teille kirjoitellut viherkasvien kaipuustani, kun kaikki entiset vihreät aarteeni jäivät Cardiffiin muuttoajankohdan sattuessa talveen. Vähitellen olen hankkinut kotiimme kasvi kerrallaan uusia viherihastuksia ja ne todellakin luovat tilaan raikkautta. Tämän jutun päätähdeksi pääsi lyyraviikuna, jota on viime aikoina nähty melko paljon eri sisustusmedioissa. Mutta eipä ihme, onko näyttävämpää kuin kookas kasvi valtavine lehtineen!
Itse asiassa visioin lyyraa tähän avoimeen tilaan paljon vanhempana puuksi kasvaneena versiona. Mutta sillä välin kun haavepuuni löytyy tartuin epäröimättä tähän edullisempaan ja pienempään lyyran taimeen tuomaan raikkautta avonaiseen tilaan. Viherkasvihankinnoissa tulee kyllä hintalappua harkittua paljonkin, koska toisinaanhan nämä kasvit eivät hyvästä yrityksestä huolimatta sitten menestystarinoiksi mudostukaan.
Näissä kuvissa itse asiassa konkretisoituu hyvin viherkasvin raikastava vaikutus, kun muutoin vielä kovin alaston ja väritykseltään monokrominen tila herää näyttävän kasvin voimin myötä eloon. Aluksi sijoitin kasvin ikkunan ääreen, kunnes hoksasin siirtää sen vetoisuuttakin peläten vähän keskemmälle taloa. Sisustuksesta tulee heti paljon mielenkiintoisempikin, kun huonekalut ja kasvit eivät kaikki kierrä pitkin seiniä. Eikös vaan tuokin kodikkuutta itse viherkasvin lisäksi myös pelkkä kasvin sijoittelu tuohon pöydän kylkeen?


Lyyra näyttää kasvavan aika hyvää vauhtia, kun näistä eilen otetuista kuvistakin on jo kasvua näyttänyt tapahtuvan: tuolta keskeltä esiin työntyvät lehdet ovat saaneet vuorokaudessa jo pari senttiä lisää pituutta! Nyt kun saisi vielä pidettyä tämän hengissä. Sopiva ruukku ja riittävä multatila on ensimmäinen, mikä varmasti edesauttaa eloonjäämisprosenttia. Tiedä vaikka tämä lyyra oikein kohdeltuna viihtyisi ja joku päivä kasvaisi suuremmaksi puuksi. Ruukun puutteessa nostin lyyran toistaiseksi vain lautasen päällä tuohon vanhaan paperisäkkiin.


Lyyran vihreät kaverit jäivät nyt huomiotta tässä jutussa, mutta pääsevät valokeilaan sitten myöhemmin. On mielenkiintoista, kuinka viherkasveissakin toiset lajikkeet kiehtovat toisia enemmän. Itselleni näyttää olevan myös väliä myös vihreän sävyllä. Hifistelyksi meni siis tämäkin harrastus :).  Mitkä ovat sinun viherkasvisuosikkejasi?

4 kommenttia:

 1. Mä niin haaveilen tuosta lyyraviikunasta, mutta oon niin onneton viherpeukalo, ettei mahtaisi meillä viihtyä. Näyttävä se kyllä on ja tuo juurikin sitä raikkautta kotiin! Mun lemppari viherkasvi meiltä on peikonlehti, joka vastoin kaikkia odotuksia kasvaa ja voi hyvin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yrittänyttä ei laiteta! Valoa varmasti tarvitsee tämäkin ja vettä isoille lehdilleen.. mutta on minullekin vielä arvoitus, kuinka meillä pärjää. Peikonlehdestä pidän minäkin, mutta ne ilmajuuret ärsyttää kyllä. Siitä saanen syyttää tosin vain itseäni, sillä en ole saanut isompaa ruukkua ja multatilaa aikaan.

   Poista
 2. Meillä on viherkasveja tosi paljon, minulla on ollut niitä ihan aina, jo teinivuosista asti. Omia suosikkejani ovat kyllä isot kasvit ylipäätään, tuo lyyraviikunakin meiltä löytyy. Se kasvaa nopeasti pituutta, ja on jo minua paljon korkeampi, mutta sitä en ole vielä keksinyt että miten sen saisi haaromaan. Pitääköhän uskaltaa vain katkaista latva, vai mahtaako se haaroa omia aikojaan? No, jää nähtäväksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillä onkin ihan tosi näyttävät isot kasvit. Viihtyvät varmasti isojen ikkunoiden ääressä. Luo siis toivoa myös omiin kasveihin 😊. Tosiaan, luulisi että jossain välissä kävisi haaromaan, eikä jatkaisi kohti taivasta kuin Jaakko ja pavunvarsi 🤔.

   Poista

Olen iloinen, jos moikkaat Pastellimajassa käydessäsi!