13.1.2018

JOULUNAJAN HERKUT


Ounastelen, että aivan raflaavimpaan jutunjuureen en nyt osunut, kun kaikki ovat hiusrajaansa myöten täynnä joulua ja arskat otsalla jo odottelevat kevätaurinkoa mehupaastolla. So last season, tiedetään, mutta en nyt vain voinut olla vielä tallentamatta tänne joulunajan kakkupalasia, kun ne olen kerran kuvannutkin. Ja olkoon nämä täällä jo odottamassa ensi joulua, kun ainakin itse etsin sitten kuumeisesti jouluherkkuideoita. Omasta blogista toki. Itsekin harrastin tällä viikolla sokeritonta kokonaiset viisi päivää, kunnes sitten tänään äidin synttärit ja prinsessakakku. Kylässä on mun mielestä epäkohteliasta harjoittaa kieltäymystä. Annan itselleni anteeksi. Ja äidille kakkujen tarjoamisesta. (Tähän hän varmasti kommentoisi, että toki kolmea palaa ei olisi ollut pakko ottaa. Mutta ei tietenkään kommentoi, koska olen kieltänyt häntä kommentoimasta.)

Joulunajan TOP4 jälkkärit on tässä:


1. JOULUINEN PORKKANAKAKKU


Tätä tein juuri ennen lomanalkua kolleegoilleni viimeisen työpäivän glögihetkeen. Porkkanakakkua maustaa tutut joulunmausteet: inkivääri, neilikka, kaneli ja kardemumma. Sitä parempi mitä enemmän täytettä, kakun ohjeen nappasin täältä. Päälle sovelsin itse piparitaikinasta levyn, johon painoin uunituoreeltaan piparimuotilla tähtiä. Tämän idean taas bongasin useista instakuvista itsenäisyyspäivän aikaan. Porkkanakakun maku paranee huippuunsa monesti vasta parin päästä leipomisesta, joten tämän voi tehdä jääkaappiin makuuntumaan jo hyvissä ajoin.


2. JOULUISET MINIPAVLOVAT


Toimin perinteisesti aattoillan jälkkärivastaavana anoppilassa ja tänä vuonna tein minipavlovia. Makea marenki ja kerma sai makuun kontrastia kohmeista karpaloista ja vadelmista sekä itsekeitetystä kinuskista. Kuvien pavlovat leivoin viikko sitten meidän tyttöporukalla viettämään Kakkua ja skumppaa -bileisiin. Karpaloita ei tähän hätään enää ollut, mutta puolukat, mustaherukat ja mustikat paikkasivat. Valkosuklaan palaset eivät tietenkään olleet liioittelua.


3. JOULUINEN BRITA


Marenkijälkkärit eivät petä kyllä minään vuodenaikana. Tämä brita oli ensimmäinen laatuaan koskaan joulun aikaan. Välipäivinä kokoonnuimme isolla ystäväporukalla ja päädyin tekemään britan, koska a)ainekset löytyivät sopivasti omista kaapeista ja b)pienellä vaivalla sai tarjottavaa isommallekin porukalle (meitä oli varmaan kolmisen kymmentä ja pellillisestä jäi vielä kotiin tuomisiakin). Tähänkin laitoin väliin puolukoita ja mustaherukoita. Ja keittelin kaverin keittiössä kinuskin tuoreeltaan. Itsetehty kinuski herättää kyllä niin nostalgisia muistoja lapsuudesta. Sitähän valmistettiin jo varhaislapsuuden synttärikakkujen kuorrutteeksi ja tehtiin kavereiden kanssa itseksemme heti kun saimme luvan käyttää hellaa yksin.

Kuvien kukkaströsselin unohdin jokaikisestä kakusta, vaikka olin sen varta vasten ennen joulua joulun jälkkäreitä varten hankkinut. 


4. TIRAMISU

Viimeisenä mutta ei suinkaan vähäisempänä: meidän joulujen ikisuosikki tiramisu. Tätä valmistin joulupäiväksi meidän oman porukan jälkkäriksi, koska tämä sattuu olemaan niitä harvoja herkkuja, joista miehenikin tykkää. Kuva on kyllä viime vuodelta, mutta samoissa merkeissä olisin voinut kuvata sen tänäkin vuonna amarylliksineen, roiskeservetteineen ja suklaatähtikoristeineen. Niitä kun tulin kuskanneeksi Walesistä saakka ihan tätä joulua silmällä pitäen.

Mutta hei, tämä juttuhan valmistui itse asiassa juuri parahiksi tunti ja neljäkymmentä minuuttia ennen deadlinea: leppoisaa Nuutinpäivän myöhäisiltaa!



4 kommenttia:

  1. Ihania herkkuja. Kyllä Hanna osaa! Terveiset toiselta laidalta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih kiitos! Leipominen on mukavaa, tosin nyt taitaa olla parempi itsekin jättää kakut vähän vähemmälle, vaikka mehupaastolle minusta ei nyt juuri taida ollakaan :).

      Poista
  2. Hei! Kysyisin Alton-matostanne :) Luin ruotsalaisista blogeista, että ko. matosta irtoaisi nukkaa valtavasti, onko teillä ollut tälläistä ongelmaa? Matto on hurjan kaunis, mutta vähän mietityttää tohdinko hankkia..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka. Alkuun nukkaa irtosi paljon, mutta nyt ei enää lainkaan. Samalla tavalla on meillä käynyt joskus villamaton kanssa. Ajan kanssa tasoittuu.

      Poista

Olen iloinen, jos moikkaat Pastellimajassa käydessäsi!