28.5.2017

VALKOINEN MIKROSEMENTTI KOKO TALON LATTIAPINNALLA


//Blogiyhteistyössä Ecolanic Finland OY


Viimein pääsen kertomaan teille koko talonrakennuksen jännittävimmästä asiasta: Mikrosementtilattia oli nimittäin aivan ensimmäisten ajatusten joukossa, kun vuosi sitten aloimme uutta kotia pyörittelemään mielessä.  Modernia ja simppeliä, hyvässä lykyssä listatonta kotia kun lähdimme suunnittelemaan, mikrosementti tuntui sopivan hyvin pirtaan. Lisäksi ulkomailta käsin talon suunnittelu ja materiaalivalinnat haluttiin tehdä helpoksi ilman liian monia päätettäviä pintoja. Ajatus huoneesta toiseen jatkuvasta lattiapinnasta ilman kynnyksiä inspiroi. Mikrosementtiä on viime vuosina nähty jo jonkin verran sisustusmediassa esimerkiksi kylpytiloissa ja keittiön välitiloissa, vain harvoin kuitenkaan koko talon lattiapinnalla, kuten me visioimme. Lähdimme myös alkujaan yleisemmästä betonia muistuttavasta harmaansävyisestä mikrosementistä ihan omille linjoillemme, sillä eteläeurooppalaisten huviloiden betonilattioiden hengessä halusimme  valita lattianväriksi raikkaan valkoisen.

No, ihan näin simppelisti ei haaveesta toteutukseen kuitenkaan asiassa edetty, sillä eteen tuli pula ammattitekijöistä näillä leveysasteilla, meidän budjettiin liian korkeat hinnat sekä myös meidän makuun liian kellertävät valkoiset. Paljon riitti myös ympärillä epäilystä mikrosementin kestävyydestä noin isolla pinnalla. Ehdimme jo miettiä edullisempien tasoitepintojen vaihtoehtoa, niiden tuntumatta kuitenkaan ollenkaan omalta. Oli siis onni, että jaksoimme pitää lattiaunelmasta kiinni, vaikka viime metrien lisäksi unien puolelle tämä lattiakriisi ehtikin mennä. Nimittäin muutamien sattumien kautta pääsimme lopulta yhteisymmärrykseen Ecolanic Finland OY:n maahantuojien Eemelin ja Heikin kanssa meidän kotiin toteutettavasta lattiaurakasta*, jossa kohtasivat toiveet niin ammattilaistekijöistä, hinnasta ja juuri oikeasta valkoisen sävystä.


Ennen kuin Eemeli ja Heikki pääsivät 163 neliön urakan kimppuun, ennakkovalmisteluina lattiasta tuli olla kaikki betoniliima hiottu pois ja lattiavalun pinta muutenkin puhdas. Meillä lattiaa hiottiin koneella kahteenkin otteeseen. Lisäksi seinäpintojen tuli olla tasoitettu ja maalattu siististi aivan lattianrajaan saakka, mistä kerroinkin jo aiemmissa blogipostauksissani. Märkätiloihin levitettiin myös vesieristykset etukäteen. Kun ensimmäisenä lattiantyöstö päivänä saavuin paikalle tarkastamaan tilannetta, pojat olivat jo ehtineet levittää kirkkaan Primer-kerroksen koko lattiaan pääasiassa sitomaan pölyä ja tukkimaan huokasia ja työstivät jo kovaa vauhtia Grueso-pohjatasoitekerrosta lattiaan. Grueso on ensimmäinen, mutta karkeampi mikrosementtikerros, josta kuivuttuaan hiotaan koneella vielä epätasaisuuksia pois ja imuroidaan ennen uusien hienompien mikrosementtikerrosten levittämistä. Grueso on myöskin notkeampaa käsitellä, kun taas hienompi Fino-mikrosementti on selvästi jäykempää levittää. Työ tehdään tuollaisella kuvassa näkyvällä metalliliipalla.

Meidän lattian saumattomuudessa tehtiin yksi poikkeus tuossa talon L-kulmassa, jossa valussakin on jo valmiiksi halkeama. Tällä hetkellä saumana on ohut solumuovisuikale, joka myöhemmin lattian ja seinän rajojen siistimisurakan yhteydessä täytetään jonkinsortin massalla. Siihen voisi hyvin laittaa myös valkoisen huomaamattoman metallilistan. Tälläiset mahdollisen halkeamisvaaran alla olevat kohdat myöskin verkotettiin.


Alla näkyy pintojen ero toista mikrosementtikerrosta levitettäessä, kun esikoisen huoneen puolella on kerroksia jo kaksi ja eteisen puolella vasta yksi.


Kolmatta kerrosta levitettäessä pinta alkoikin näyttää jo valmiilta ja kauempaa katsottuna ei toisen ja kolmannen kerroksen rajakohtaa meinannut edes erottaa.Pojat tekivät työmaalla ympäripyöreitä työpäiviä ja ihan jo ajatuksen tasolla itseäni hirvitti, kuinka kukaan jaksaa kontata noita neliöitä kuutta kertaa läpi. Rajua hommaa, ei voi kuin nostaa pojille hattua urakasta! Ecolanicin Facebook-sivulta (klik) paljastuukin, että jonkin verran sideharsoa on näiden työpäivien aikana kulunut :)!


Mikrosementtikerrokset viimeisteltiin kahdella, märkätiloissa kolmella polyuretaanilakkakerroksella. Meille lakkapinta tehtiin mattana. Ecolanicin mikrosementtiä on mahdollista työstää hyvin tasaiseksi pinnaksi, kevyesti eläväksi tai kovinkin eläväksi pinnaksi. Meidän lattiamme on varmastikin jotain tasaisen ja todella elävän väliltä. Valkoiseen pintaan piirtyy teräsliipan vedoista hieman marmorimaista harmaata kuviota.

Lopputulos on hyvin kaunis ja siinä todellakin näkyy tekijöiden kädenjälki. Puhumattakaan siitä, miltä lattia tuntuu jalan alla. Rakkautta! Mikrosementti on kova, mutta joustava materiaali, eikä se säikähdä esimerkiksi vettä. Nyt alkuun varmasti jo värinsäkin ja silkkisyytensä puolesta lattia tuntuu aralta ja särkyvältä, kuin kipsiä olisi. Mutta eiköhän me ajan kanssa opita elämään sen pinnalla ihan normaalia arkea :)!

Valmiista lattiapinnasta pääsette pian näkemään lisää kuvia, vaikkakin osa siitä on jo verhottu suojapaperein ja kovalevyin seuraavia sisustusvaiheita varten.

Miltäs näyttää valkoinen mikrosementti sinun makuusi?


* Urakasta saatu alennusta bloginäkyvyyttä vastaan.

// We chose white micro cement for the entire floor area in our new home. The coat was made by Ecolanic Finland OY and we are more than happy with it. It doesn't only look beautiful but also feels incredible silky under barefeet.
24 kommenttia:

 1. Onneksi piditti haaveestanne kiinni ja löysitte tekijätkin. Lattiasta tulee todella hieno!

  VastaaPoista
 2. No upealtahan tuo näyttää!! Ihan unelma!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No onhan tämä, vielä kun saadaan suojapaperit pois ja opettelemaan yhteiseloa lattiapinnan kanssa :)!

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Todellakin hui! Mykistävän valkoista toistaiseksi :). Kiitos Vilja!

   Poista
 4. Näyttää tosi hienolta! Mikrosementti on kyllä ihanan tuntuinen ja unelmainen siivottava, itsekin olen lyhykäisen käyttökokemuksen perusteella tykännyt materiaalista tosi paljon. Mutta kyllä täytyy nostaa hattua teidän remonttimiehille tuon tekemisestä - kun näin mikä homma meidän kellarissa oli, alkaa tuollaiset teidän kaltaiset neliömäärät jo toden teolla pyörryttää... :))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maija! Ja homma on tosiaan ollut aikamoinen. Ei olisi itsellä tullut ikinä valmista :)! Teidän kylppäri näyttää myös aivan ihanalta kellarispalta!

   Poista
 5. Pure love!! En malta odottaa miltä näyttää sitten sisustuksen kanssa. Tuo aineen levittäminen liipalla on jotenkin herkullisen näköistä, ihan kuin taikinan levittäminen leipoessa, miinus konttaaminen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sehän tässä onkin sitten herkullisin vaihe, kun pääsee tätä valkoista kangasta sisustuksella maalailemaan. Munkin mielestä se näyttää terapeuttiselta, mutta voihan olla, että tuon neliön määrän työstämisen jälkeen tarvitseekin ihan jotain muuta terapiaa :).

   Poista
 6. Hyvältä näyttää! Montako kerrosta teille tuli siis itse mikrosementtiä, karkeaa ja hienoa yhteensä? Olen käsittänyt että 3 olisi Ecolanicin tuotteilla tehtävät kerrokset, alle tietenkin primeri (ja päälle myös?) ja lopuksi monta kertaa lakkaa :) Onneksi primerin ja lakan levittäminen sujuu käsittääkseni esim. maalitelalla, joten ei tarvitse koko aikaa kontata. - M

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Joo kolme kerrosta tuli yhteensä, yksi karkeaa ja kaksi hienompaa. Kerrosten päälle laitettiin pari kerrosta lakkaa, paitsi märkätiloihin kolme. Ecolanic Finland Oy:n FB-sivuilla on tosi hyvät havainnollistavat videot työvaiheista! Kannattaa käydä katsomassa!

   Poista
 7. Voi että, olispa upea!:o Uskallatko laittaa tänne, missä haarukassa neliöhinta pyöri...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Heidi! Minulla on jäänyt sinun kommenttiin vastaamatta. Vahingossa kylläkin, pahoitteluni! Neliöhinta pyörii varmasti siinä 100e/neliö kieppeillä, jos lattian tekee ammattilaiset. Itse tehtynä hinta tippuu toki paljon.Työn määrä on valtava.

   Poista
 8. Hieno lattia! Onko teillä laittaa kuvia valmiista lattiasta? Olisi kiva nähdä minkälainen pinta lopulta tuli ja kuinka elävä pinta on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jarno! Ja erityisen hieno, kun tuntee sen paljaan jalan alla :)! Jos jaksat selata blogini kuvia läpi tuoreimmasta postauksesta alkaen, niin lattia vilahtaa melkein jokaisessa postauksessa. En ole vielä tehnyt käyttökokemusjuttua lattian tiimoilta, mutta sellainenkin on tässä talven mittaan tulossa. Mielestäni lattia on sopivan eläväinen. Ei liikaa, mutta ei myöskään liian tasainen valkoinen. Riippuu myös paljon valosta, kuinka eläväisyys siinä näkyy.

   Poista
 9. Moikka,

  todella upea lattia. Meillä alkamassa keittiön välitilan mikrosementointi valkoisella. Ja pelottaa juuri se keltaisuus, mistä mainitsit. Mikä sävy teillä on lattiassa ja onko siihen perusvalkoiseen lisätty valkoista pigmenttiä? Ja onko lattia puhtaanvalkoinen, kun kuvasta vaikea erottaa? Karsastan kellertäviä valkoisia ja kyllä on vaikea sävyä löytää: (.

  Terveisin Nina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos otatte Ecolanicilta valkoisen, niin kyllä siihen pigmenttiä tulee. Tämä on todellakin puhdas, ennemminkin vähän harmaaseen päin menevä, ei missään nimessä kellertävä. Kannattaa kysellä Ecolanicin maahantuojilta Eemeliltä ja Heikiltä asiaa, jos sävy arveluttaa, he osaavat varmasti auttaa. Sbl:llä valkoisen sävy kellertävämpi sen kokemuksen mukaan, mikä minulle viime keväänä jäi. En tosin ole seurannut, onko heidän sävy repertuaari kasvanut sen jälkeen.

   Poista
 10. Hei, mikä tuon primerin tehtävä on tuossa pinnassa vai tuliko teillä sitä vain pohjalle?

  VastaaPoista
 11. Oho, näyttää kyllä todella upealta! Meillä nyt alkamassa oma rakennusurakka oikein vauhdilla ja lattiamateriaalista käydään tiuhaa keskustelua. https://kodinplaza.fi/ kautta osa yrityksistä suosittelee muovipintaista lattiaa (helppohoitoisuus), parkettilattiaa (perinteinen) tai sitten jotain tällaista kovapintaisempaa, kuten mikrosementti on. Mielestäni mikrosementti on myös kaikista tyylikkäin! Haluaisin kysyä näin parin vuoden jälkeen, että kuinka hyvin uusi lattia on teillä kestänyt? Onko myös yhtä helppo siivota ja pitää puhtaana, kuten luvataan? Kiitos vastauksestasi jo etukäteen :)

  VastaaPoista

Olen iloinen, jos moikkaat Pastellimajassa käydessäsi!