28.3.2017

HUOPAPALLOMATON PAIKKA


 *Kaupallinen yhteistyö: Sukhimatot


Nyt kun Suomen kaunein koti -ohjelma on ratkennut, on aikaa etsiä punaisten mattojen sijaan muidenkin mattojen paikkoja. Sain nimittäin talvella vielä Walesissä asuessani ihanan tilaisuuden päästä suunnittelemaan itse oman maton Sukhimattojen suunnitteluohjelmalla. Ja eipä tarvinnut kauan miettiä tähän tilaisuuteen tarttumista tutustuttuani ensin Sukhin arvomaailmaan ja toimintaperiaatteisiin. Kehittyvissä maissa hyvää tekeviä yrityksiä on ilo nostaa esiin näin sisältömarkkinoijan roolissa.

Sukhimattojen valikoimiin kuuluu käsityöläisten mittatilaustyönä valmistamia mattoja niin Intiasta, Marokosta, Nepalista kuin Turkista. Jokainen matto valmistetaan tosiaan vasta tilauksesta, mistä johtuen hieman pidempi toimitusaika on kovin ymmärrettävä ja itse asiassa ajatuksena jopa kiehtova. Mattoa ei siis haeta suurten tukkureiden varastohyllyiltä, jonne se olisi toimitettu "koneellisesti, nopeasti, paljon ja halvalla" -periaatteen massatuotantoa suosivasta tehtaasta, vaan se postitetaan uunituoreena ilman välikäsiä suoraan käsityöläiseltä tilaajalleen.

Minulle toimitettiin parin kuukauden kuluessa tilauksesta pehmoinen huopapalloista valmistettu villamatto Nepalista, mutta jo ennen maton valmistumista sain Sukhilta sähköpostin, jossa kerrottiin, kuka taitavista käsityöläisnaisista on ottanut asiakseen tehdä juuri minun suunnitteleman mattoni. Niin ikään maton saatuani sain vielä linkin, jonka kautta voisin kiittää ja antaa palautetta maton tehneelle käsityöläiselle. Pieniä suuria juttuja: Tapa, joka ilahduttaa varmasti niin maton tekijää kuin saajaansa ja toisaalta tuo kaukaisen Nepalin ja siellä vähän toisenlaisessa ympäristössä työskentelevät ahkerat naiset jotenkin todella lähelle asiakasta.


Suunnittelin huopapallomattoni tämän linkin takana, räätälöityjen huopapallomattojen suunnittelusivulla. Huopapallomaton voi tilata pyöreänä tai suorakulmaisena ja Nepalissa uusiseelantilaisesta puhtaasta villasta valmistettujen  huopapallojen värivalikoima on kutkuttavan ihana.  Selkeinkin ennakkovisio omasta matosta horjuu lukuisten hyvien vaihtoehtojen keskellä, käykääpäs vaikka itse kurkkaamassa kaunista huopapallojen värikarttaa! Tovi jos toinenkin kului siis eri värejä ja kuvioita yhteen mallatessa. Loputtomien kauniiden vaihtoehtojen keskellä päädyin sitten lopulta klassiseen mustavalkoiseen väritykseen. Mustat vinoruudut valkoisella taustalla sopisivat mihin tilaan ja tilanteeseen tahansa. Matto siis odotteli täällä Suomessa kotiinpaluutamme ja sainkin heti pian muuttomme jälkeen ottaa sen pikkuruiseen väliaikaiskotiimme testikäyttöön.


Vastuu työntekijöiden hyvinvoinnista on tänä päivänä tuskin ihan jokaisen kehittyvien maiden työvoimaa hyväksikäyttävän yrityksen prioriteettilistalla. Sukhimatot puolestaan haluaa jo nimellään viestiä omia korkean yritysmoraalin periaatteitaan, sillä Sukhi on nepalilaisen naisen nimi ja tarkoittaa onnellista: Sukhimattojen tavoitteena onkin saada paitsi mattojen tilaajat kuin niiden tekijät perheineen hymyilemään. Sukhimatot takaavat käsityöläisnaisille maan keskitasoa huomattavasti paremman ansion ja mahdollistavat näin samalla työntekijöidensä lasten kouluttautumisen. Isonkin lapsikatraan omaavat naiset voivat yhdistää perheestä huolehtimisen ja työnteon tekemällä työtään myös kotona. Ikkuna nepalilaisten matontekijöiden elämään ja elinypäristöön löytyy Sukhimattojen nettisivuilta, tämän videolinkin takaa. Huopapallomattojen tekoprosessista löytyy puolestaan tietoa ja oma videonsa täältä. Näin käsityötiedettä opiskelleena tälläiset tutustumismatkat käsityön maailmaan ovat aina todella mielenkiintoisia ja tokihan valmis tuote on tullut kotona syynättyä läpikotaisin ja kuviteltava kaikki ne työvaiheet sekä aika ja vaiva, mikä tuotteen tekemiseen on kaikkinensa kulunut.Ajattelin itse asiassa kääräistä vielä maton rullalle ja pussiinsa odottelemaan uutta kotia, mutta sen verran perheen mies on haikaillut Cardiffin makkarin kokolattiamaton perään, että taidan jättää tuohon paikalleen kuitenkin. Paksu pehmoinen villa on vähintään yhtä ylellinen paljaiden aamuvarpaiden alla ja toisaalta vahvistaa uuden viherkasvin lisäksi tunnetta siitä, että täällä se koti toden totta nyt on.
/// I got a change for collaboration with Sukhi Rugs and I'm just very impressed about this beutiful felt ball rug made by one of the Nepali artisan women working for Sukhi. I planned the colour and the pattern on the website here and I can tell you it wasn't any piece of cake. Too many delicious colours and interesting patterns to choose from! Go and have a look at the video here, which opens a great window to the everyday life of these Nepali ladies and their working conditions.

11 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Ja toivoisin juttua siitä, millaista on palata Suomeen. Mikä yllätti, mitkä tunteet yllätti, mikä oli niitä huippujuttuja ja mitkä ei niinkään...

   Poista
  2. Kiitos! Tuo juttu on ollut mielessä ja pään sisällä jo työn alla. Täytyy tehdä se pian ennen kuin tähän kaikkeen tottuu liiaksi, eikä enää erota eroja. Kiva, jos nämä asiat kiinnostaa!

   Poista
 2. Ihana matto! Viikonloppuna juuri kävinkin ihastelemassa ko mattoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö olekin! Aivan ihan jalan alla, oikeaa villaterapiaa!

   Poista
 3. Onpa kiva nähdä tämä matto nyt paikallaan! Kaunis ja suorastaan houkutteleva makuuhuone, ja nyt aloin jo pohtia että saisikohan huopapalloista oikein kokolattiamaton... :) Kiitos Hanna!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös sovikin matto paikalleen kivasti! Tokihan tämä on meidän väliaikainen asumus ja uuteen kotiinkin sille on paikka mietittynä. Uskon, että matto pääsee siellä vielä enemmän oikeuksiinsa. Huopapalloista tehty kokolattiamatto olisikin aivan ihana :D!

   Poista

Olen iloinen, jos moikkaat Pastellimajassa käydessäsi!