27.12.2016

MEIDÄN JOULU // PART 2 (+christmas tag)


Sukelletaan seuraavaksi meidän jouluisiin kattauksiin. Vielä pari iltaa ennen hoohetkeä surautin uuden valkoisen pellavaliinan ja roiskekankaasta servetit joulupöytään. Mietin ensin havuja pöytäliinalle, mutta ratkaisu löytyikin sitten havupuita lähempää ja kukkakauppoja edullisemmin omalta parvekkeelta, jossa pari oliivipuuta menestyy näin talvellakin. Muutama oksa oliiveineen rennosti servetin päälle ajoi asiansa oikein hyvin. Isossa pallovaasissa amaryllikset ovat tänään auenneet kauniiseen loistoonsa. Jouluaattoaamu otettiin vastaan perinteisellä riisipuurolla ja kahden mantelin metsästyksellä, lumiukkokaakaolla ja cappucinolla. Jouluruuilla poksauteltiin sekä noita kuvissa näkyviä pahvipötkylöitä (christmas cracker) että paukkuserpentiiniä, brittiläisittäin tämä. Kattauksista nautittiin sekä perinteisiä suomalaisia mutta myös meille uusia brittiperinteen jouluruokia. Ajan kanssa ruokailu ja nautiskelu on kyllä yksi ihanimmista asioista jouluista!

Vaikka joulun pääpäivät alkavat olla ohi, ajattelin kuvien lomassa toteuttaa tälläisen blogeissa kiertävän kirpun, tällä kertaa nimeltään Christmas tag. Ensin bongasin sen Marjan blogista, sittemmin myös monissa muissa.


On joulun aika, mitä luet?
Voi kun lukisinkin jotain! Olen koittanut selviytyä noista muutamasta jouluisesta sisustuslehdestä, mutta vähän väliä hypännyt lukemaan legojen kasaamisohjeita.

Suosikki joululeffa?
Holiday tietenkin! Mies on yrittänyt löytää sitä nyt joulun alla moneltakin kanavalta, mutta tänä vuonna jäi tämäkin näkemättä. Olen siis katsellut Call the Midwifea. Huom, silloin kun olen pysynyt hereillä.

Missä vietät mieluiten juhlapyhät? 
Kotona. Toki Suomessa ollessa on myös ihana kiertää mummoloissa, mutta omassa kotona kuitenkin pääsee rentoutumaan kaikista parhaiten ja tehdä juuri sitä, mitä mieli tekee. Edellisinä jouluina en ole edes halunnut jäädä yöksi mummoloihin, vaan oman kodin joulutunnelmaan on pitänyt päästä takaisin viimeistään illaksi. Uskon ensi joulusta tulevan aivan ihanan, kun pääsemme laittamaan uuden oman kodin ensimmäistä joulua. 


Lempi joululaulu?
On niin monia kauniita joululauluja, mutta mainittakoon nyt  suomalaisista Sydämeni joulun teen ja englanninkielisistä All I want for Christmas is you ja Merry Christmas Everybody. Näihin englanninkielisiin liittyy tunnearvoa, kun omat tytöt ovat niitä täällä Walesissä vietettyinä jouluina laulaneet ja esittäneet alueen koulujen yhteisellä Song for Christmas -videolla. (Pakko oli laittaa juuri tuo viimeisin Youtubesta soimaan klik)

Milloin avaatte lahjat?
Yleensä aattoiltana, tänä jouluna täkäläiseen tyyliin vasta joulupäivänä, kuten edellisessä postauksessa kerroinkin.

Osaatko nimetä kaikki joulupukin porot?
Öööö.. Petteri!.. Ei kai nämä kuulu edes luokanopettajan yleissivistykseen?!Mitä joulun traditiota odotat eniten tänä vuonna?
Tänä jouluna odotin eniten yhdessä kokkailua ja lahjojen jakohetkeä. Niin se vain on, että lasten jännitys ja ilo takaa itsellekin hyvän joulumielen. Joulusauna ja kauneimmat joululaulut ovat yleensä myös olennainen osa joulua. Tänä jouluna saimme vain haaveilla saunasta, kauneimmat joululaulut kävin kyllä laulamassa täkäläiseen tyyliin vähän rempseämmän meiningin Carols servicessa.

Oikea vai feikki joulukuusi?
Oikea tietenkin ja yleensä vielä metsästä itse haettu. Tänä jouluna meillä oli elämämme ensimmäinen ostettu kuusi. Vaikka tuo onkin ihanan tuuhea ja täydellisen muotoinen, niin kyllä ne heiveröiset metsäkuuset minusta myös on symppiksiä.


Kaikkien aikojen suosikkisi jouluherkuista?
Imelletty perunalaatikko ja karjalanpiirakat. Tänä vuonna teinkin molempia itse, piirakoita jopa kahteen otteeseen. Hyvin onnistuivat sähköuunissakin. Joulupäivän brittiläiseltä aterialta meidän tulevien joulujen ruokalistoille siirtynee täytetty kalkkuna, uunipaahdetut mantelijuurekset (kokeilimme sekä perinteisesti hanhenrasvassa mutta myös kookosrasvassa tehtyinä, molemmat superhyviä), ruusukaalit sellaisenaan, mutta aivan ykkösparasta kalkkunan kaverina oli voissa paistettu pekoni-ruusukaali-punakaaliakastanjasilppu. Sitä teki mieli kauhoa suoraan lusikalla kulhosta. Nam!Rehellisesti: onko lahjojen antaminen vai niiden saaminen parempaa?
Tietenkin antaminen! Mieluiten antaisin itsetehtyjä lahjoja, niitä on niin mukava suunnitella ja toteuttaa. Herään aina tähän ajatukseen vaan turhan myöhään, enkä ehdi tehdä niin paljon kuin haluaisin. Lahjoja on myös ihana kääriä kauniisiin paketteihin. Mutta onhan niiden saaminenkin toki mukavaa. Tänäkin vuonna sain muutaman kivan lahjan. Äidin neulomat villasukat ovat klassikkolahjoista parhain!

Oudoin saamasi lahja?
Onko sellaista?!

Millainen lahjojen paketoija olet?
Paljon suunnitelmia, useimmiten loppumetreillä nopea toteutus aivan uusien, sillä hetkellä syntyneiden ideoiden mukaan. Tänä vuonna olin onneksi aloittanut ajoissa, mutta myönnettäköön, että vielä jouluaaton myöhäisenä iltana käärin viimeisiä lahjoja pakettiin. Tänä vuonna sainkin yhden ylimääräisen illan tätä hommaa varten :)!
 
 

Miltä perinteinen joulupaitasi näyttää?
Mullahan pitäisi olla joku tosi fancy joulupaita, kun täällä asun. Kaikenlaiset villit ja lapsekkaat Christmas jumperit tuntuvat olevan kansallisasuna täällä marraskuun lopusta saakka. Mutta ei, ei ole edelleenkään minkäänlaista minulla. Kaikki myytävät paidat ovat järjestään tekokuitua, enkä siedä tekokuituisia neuleita. Siispä mulla on ollut tänäkin jouluna käytössä valkoisen pitsipaidan kaverina ihan vain tylsä mutta ajaton vaaleanharmaa villa-cashmereneule. Mutta on mulla kuitenkin paidan sijaan räikeän vihreä joulukuusi panta sekä roikkuvat korvikset. Jemmasin ne kyllä juuri naamiaisasulaatikkoon. Jos sitten ensi vuoden koulun pikkujouluissa räväyttäisin..

Ihanin joulumuistosi lapsuudesta? 
Se kun useimpina aattoaamuina aikaisin ajoimme isän kanssa reilun tunnin matka läpi lumisen maiseman haudoille kynttilöitä sekä sukulaisille joulutervehdyksiä viemään. Kuuntelimme Radio Suomen rauhallista jouluaaton lähetystä ja joululauluja sekä söimme Marianneja, joita isällä oli aina autossa. 
  
Oletko koskaan tehnyt piparkakkutaloa?
Tsadaa! Olen, tänä jouluna! Lapset koristelivat oman Hannu ja Kerttu -version, minä tuon värittömän, jonka ympärille tein havukranssin, kiedoin komeuden sellofaaniin ja annoin ystävälle joululahjaksi.
Suosikkipuuhasi joululomalla?
Loikoilu, koristelu, ulkoilu ja urheilu. Lasten kanssa puuhaaminen. Fiilistely ja tunnelmointi. En osaa sanoa yhtä. Hei tietenkin syöminen! Se kun suolaisen päälle voi ottaa vähän makeaa jälkiruokaa ja tasata taas oloa pienellä suolaisella :D.

On jouluaatto, mitä lasissasi on?
Mieluiten kuohuvaa, tänä jouluna ihan ehtaa samppanjaa. Mutta viinit menee myös hyvin ruuan kanssa ja glögin seassa. Kaiken suolaisen jälkeen tekee kuitenkin aina mieli vettä.

Jos voisit ostaa ainoastaan yhden lahjan tänä vuonna, kuka sen saisi?
No tietenkin se lahja menisi omille tyttärille. He saivatkin taas monta yhteistä lahjaa.Mitkä värit tekevät joulusi?
Viimeisimpinä jouluina valkoinen, kulta ja vihreä ovat olleet vahvoilla. Harmaalla ja mustalla höystettynä. Tänä vuonna tosin lupasin tyttärille kuuseen jotain muutakin väriä, mutta esikoinen suureksi yllätyksekseni ilmoitti, ettei kuusi tarvitse enää muita värejä :).

Mistä jouluperinteistä et pidä tai mitkä skippaat vuosittain?
Joulutorttujen leipominen ja syöminen.

Oletko viettänyt joulua muualla, kuin kotimaassasi?
Tämän joulun täällä Walesissä, kaksi joulua Sveitsissä siellä asuessani sekä joskus lapsena vietimme yhden joulun Kanarialla.

On jouluaterian aika, mitä lautasellasi on?
Niin paljon kaikkea, ettei lautasta näe alta. Yllä kerroinkin jo lemppareistani.


Valkoiset vai värikkäät jouluvalot?
Sanoisin kirkkaat, ei liian valkoiset. Tänä jouluna olen nähnyt niin paljon välkkyviä ja värikkäitä overeitä jouluvalaistuksia, että pää on jo kohta ihan pökerryksissä. Enkä puhu nyt mistään maltillisista värivaloista! Lapsena sain aina itse teipata ikkunaan hillityt värivalot ja mietin monesti, jäävätkö omat lapset jostain paitsi, kun heillä ei samanlaista väri-iloa ikkunassa loista. Tunnustin tämän juuri tänään esikoiselle, kun ajelimme läpi jouluvaloisten kortteleiden, joissa pihoja koristi värikkäiden vilkkuvälkkyvalojen lisäksi myös erilaiset ränniä pitkin kiipeävät joulupukit ja jättikokoiset pumpattavat lumiukot.

Mikä on jouluherkkujen suosikkisi?
Suolaiset on nyt käsitelty. Siispä suklaa ja siitä tehdyt jälkkärit ovat tietenkin aivan ykkösiä. Kuten sanoin en niin välitä tortuista, enkä muutenkaan joulupullista tai pipareistakaan. Syön kyllä toki paremman puutteessa :D. Tänä jouluna herkuttelimme tiramisulla, joka onnistui loistavasti sekä testasimme Christmas puddingia brandylla liekitettynä ja brandykermalla höystettynä. Ei se pahaakaan ollut. Tästä liekitysoperaatiosta onkin taas Instagram stories-puolella todistemateriaalia. Yksi ystävistäni oli tehnyt itse Mince pies -perinneherkkuja, joita jäi meille heidän kyläilyn päätteeksi muutamia joulunajaksi syötäväksi.

Kummasta pidät enemmän, jouluaatosta vai joulupäivästä? 
Molempi parempi. Jouluaattoon liittyy vielä sitä ihanaa joulun kutkutusta, mutta joulupäivä ehkä vetää kuitenkin himpun verran pidemmän korren, kun kaikki se säntäily on vähemmällä.


Vaikka joulun pääpäivät ovatkin nyt ohitse, meillä ei kiirehditä joulun tunnelmasta vielä hetkeen irti. Kevääseen ehditään vielä kyllä, kun se aika oikeasti on. Eihän tänne meille ole vielä talvikaan kunnolla tullut. Joulupäivän lämpötila oli 14 astetta plussan puolella. Jatkamme koko sakki lomaillen uuden vuoden puolelle, joten sekin jo jatkaa juhlan tuntua. Ruokalistaa toki vähän muokataan tuleviin päiviin ja uuden vuoden ohjelmaakin täytyy alkaa pikku hiljaa jo miettimään. Nyt kun ollaan kaikki taas jotakuinkin terveinä, aamulla suuntaamme rantaretkelle hyvien surffiaaltojen perässä. Ulkoilua, hiekkalumiukkoja ja -linnoja sekä retkieväinä joulukinkun rippeitä ruisleivällä. Kuumat kaakaot termariin ja lämpimästi päälle.

Mukavia välipäiviä toivottelen!


 

2 kommenttia:

 1. Täällä jatkuu lomailu yhdessä myös lasten kanssa. Ihanaa kun on kiireetöntä aikaa olla yhdessä.
  Mukavia välipäiviä ja vuoden viimeistä viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiireetön yhdessäolo onkin aivan parasta. Teille myös mukavaa loppuvuotta!

   Poista

Olen iloinen, jos moikkaat Pastellimajassa käydessäsi!