6.6.2014

RAPARPERI-MASCARPONETORTTU KESÄMAISEMISSA



Pikainen loikka blogin puolelle ja sitten takaisin aurinkoon, vaaleanpunaista tukassa, hui hurjaa! Aivan aavistus vain, luottokampaajani eilisillan päähänpisto, jonka tänään toteutti, kun kävi laittamassa mulle kesätukan kuntoon. Meidän tytöt oli suorastaan pettyneitä, kun ei kuulemma ollut väriä riittävästi :). Muutaman pesukerran saan tätä makustella ja sitten kuulemma voidaan seuraavaksi kokeilla aprikoosia. Olen kyllä niin totaalisen pihalla hiustrendeistä, mulla kun on lähes tulkoon koko elämän ollut vaalea ja pitkä tukka, ponnarilla tai auki, mahdollisimman helposti. 

Mutta sittenpä kiireellä asiaan eli siihen raparperitorttuun, josta eilen mainitsinkin. Naapurista tuli kehoitus lisätä resepti tänne nyt heti, joten täältä pesee. Halusin tehdä perinteistä raparperipiirakkaa makeamman version ja kokeilla raparperia pitkittäin piirakan päällä. Yhdistelin paria eri ohjetta ja ihan julkaisukelpoista jälkeä syntyi. Tätä oli tarjolla eilisen kyläreissulla kuvien maisemissa ja tänään aamupäiväisellä tukka kuntoon -hetkellä. Jouduin äsken maistamaan vielä toisenkin palasen, ihan vain todetakseni, että kakkunen on parempaa viileänä kuin lämpimänä. Torttu ei ehkä ole sellainen, jota kannattaa ryhtyä tekemään silloin kun vieraat ovat muutaman korttelin päässä tulossa, mutta kyllä tämä puolessa tunnissa uuniin sujahtaa, eli ei mikään tähtitieteellinenkään toteuttaa.


RAPARPERI-MASCARPONETORTTU

POHJA
n. 150g huoneenlämpöistä voita
1 dl tomusokeria
1 muna
2 dl vehnäjauhoa
1dl mantelijauhetta
1/2 vaniljatanko

Vatkaa voi ja tomusokeri, lisää muna ja keskenään sekoitetut jauhot sekä vaniljatangon siemenet.
Nosta taikina jääkaappiin täytteen tekemisen ajaksi. Itse käärin napakasti kelmuun.

TÄYTE 
100g valkosuklaata
250g mascarponea (laktoositon tuorejuusto käy varmasti myös..)
1 1/2 vaniljatankoa
1 muna
1 dl sokeria
1 tl vehnäjauhoa

Muutama raparperin varsi.

Sulata valkosuklaa ja anna jäähtyä. Vatkaa sillä välin vaniljatankojen siemenet mascarponeen, lisää muna ja keskenään sekoitetut sokeri ja jauho. Vatkaa lopuksi jäähtynyt valkosuklaa täytteeseen.


Voitele pyöreä irtopohjavuoka tai korkea piirakkavuoka ja painele taikina sen pohjalle ja reunoille.
Kaada täyte pohjan päälle ja tasoita.

Kuori ja pilko raparperit haluamallasi tavalla. Itse puolitin pitkäksi jätetyt raparperin varret vielä pituussuunnassa, jotta eivät olisi niin paksuja. Perinteisesti pieniksi pilkottuina paloina torttua on helpompi leikata.
Pitkät raparperit vaativat terävän veitsen, jotta leikkautuvat nätisti.

Paista torttua n. 35-40 minuuttia 180 asteessa. Anna jäähtyä ja nauti.


Siinäpä se, kysyä saa, jos jokin vaihe jäi epäselväksi!!

Nyt tuonne aurinkoon vielä ottamaan hetki omaa aikaa, kun pienin on unillaan ja isompi huitelee naapurissa. Kesäistä viikonlopun alkua kaikille teille, toivottavasti näitä säitä riittää Suomen joka kolkkaan!!



14 kommenttia:

  1. Ooh, kuulostaa herkulliselta! Tätä täytyy kokeilla. Tosin huomisille kesteille valmistuu perinteisempi versio, mutta onneksi mökin puutarhassa raparperia riittää:-) Kiitos reseptistä ja aurinkoista viikonloppua teille!

    VastaaPoista
  2. Nam, mielettömän näköinen kakku - tuota täytyy kokeilla!

    VastaaPoista
  3. Ns. vesi herahti kielelle. Täytyypä kokeilla, pihassa on ihan yllin kyllin tuota raparperia. Aurinkoisia päiviä! Minulla on vielä (enää) 12 työpäivää loman alkuun. :-)

    T. Kristiina H.

    VastaaPoista
  4. Ihanan näköinen piirakka, täytyy kyllä testata, takapihalla nimittäin raparperia riittää. Minusta on ihan parasta, jos löytää aineksia keittiöön omasta pihasta! Todella kaunis blogi sinulla. Jäin seuraamaan kun eksyin tuolta ID:n puolelta tänne :)

    VastaaPoista
  5. Nam! Raparperipiirakka on ehdoton kesäsuosikkini, mutta reseptisi kuulostaa vielä paljon paremmalta kuin minun perinteinen kermaviilillä pehmennetty versio. Olis kiva nähdä kuva siitä vaaleanpunaisesta :)

    VastaaPoista
  6. Nam, nam - ihanalta kuulostaa piirakkasi. Nyt alkaa olla ihania raparperireseptejä jo niin paljon testattavaksi, että voisi seuraaville vieraille tehdä raparperiherkkubuffan ja pyytää jokaista kertomaan suosikkinsa ;) Kivaa viikonloppua!

    VastaaPoista
  7. Voi namskis, täytyypäs laittaa ohje korvantakaseen! ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No juu kannattaa. Tosin täytyy sanoa, että tämän viikonlopun herkuttelujen jälkeen alkaa tulla kakut korvista. Mutta eiköhän puolen vuorokauden tauon jälkeen taas maistune :).

      Poista
  8. Kiitos ohjeesta, Tätä mun on kokeiltava! Varmasti hyvää!

    VastaaPoista
  9. Jaoin reseptisi, tosin minun tortustani ei kyllä tullut yhtä kaunis kuin sinun :) http://meidnpieniryyni.blogspot.fi/2014/06/ystavapiiras.html

    VastaaPoista

Olen iloinen, jos moikkaat Pastellimajassa käydessäsi!