19.5.2017

KOLME KEVÄÄN KEVYTTÄ (+ YKSI JOKERI)



Perjantai on paras! Täällä ollaan kovaa vauhtia VR:n kyydissä matkalla kohti etelää. Ei hirveästi harmittanut jättää harmaata ja sateista Joensuuta taa, kun jo täällä puolivälissä matkaa ikkunasta kurkkii kesä. Vihertynyt maisema ja kaunis auringonpaiste. Helsinki, meillä on niin suuret odotukset tulevalle viikonlopulle! Ja jos säätiedotusta on yhtään uskominen, ei tarvitse todellakaan harmitella kotiinjätettyjä (toppa-)takkeja. 

Tässä junassa istuskellessa alkoi vatsaa kurnia ja tuli mieleen jakaa teille muutama vinkki tämän kevään suosikkisapuskoista. Ja vieläpä ihanan terveellisestä sellaisesta. Mitä nyt tuo yksi juustoinen pommi tuolla välissä tekee poikkeuksen. Se on kuitenkin erityisen mielenterveellinen, niin menee mainiosti joukon jatkona. Viime aikoina olen hullaantunut bataattiin ja se näkyykin parissa reseptissä. Seuraavaksi ajattelin kokeilla sitä myös makeaan leivontaan.


1. PAAHDETTU BATAATTILEIPÄ AVOKADOLLA JA UPPOMUNALLA


Paahda raaka bataattiviipale leivänpaahtimessa tarpeeksi monta kertaa niin, että paahtuu kypsäksi. Valmista uppomuna: kiehauta vedestä happi pois, lorauta joukkoon etikkaa (n. 0.7dl litraa kohti neuvoo Henri Alén) ja kippaa muna veteen pariksi minuutiksi. Eikä sen niin väliä, jos ei onnistu täydellisesti, hyvää tulee silti. Viipaloi paahdetun bataatin päälle avokadoa, purista sille vähän sitruunaa, lisää uppomuna ja päälle runsaasti pippuria. 


2. LÄMMIN VUOHENJUUSTOSALAATTI


Tämän lisukkeen reseptin taisin bongata aiemmin talvella ihan K-Ruoka -lehdestä. Olemme todenneet tämän herkulliseksi lisukkeeksi eri liharuuille. Tollainen pieni kulhollinen on riittänyt hyvin kahdelle hengelle. Halkaise kirsikkatomaatit, viipaloi vuohenjuusto ja valkosipuli. Laita ainekset vuokaan ja korista runsaalla timjamilla. Lorauta päälle vielä oliiviöljyä. Kypsytä uunissa 200 C 20 min. Lisää lopuksi suolaa ja pippuria.


3. POKEBOWL


Jos yhtään ruokatrendejä seuraa tämä Hawaijilta kotoisin oleva pokekulho tuskin enempää esittelyjä kaipaa, vaikka siitä monenlaista versiota näyttää liikkeellä olevankin. Tätä kovasti sushia muistuttavaa herkkua tapaa resepteissä kypsentömättömällä mutta myös kevyesti kypsennetyllä lohella. Itse olen tykästynyt jälkimmäiseen.

Tarvitset: lohifilettä, sushiriisiä, mangoa, avokadoa, kurkkua, kevätsipulia, inkivääriä, valkosipulia, soijakastiketta, seesamiöljyä sekä sriracha-kastiketta, seesaminsiemeniä

Valmista ensin marinadi lohelle:
1/2 tl raastettua inkivääriä, pari murskattua valkosipulin kynttä, 1/2dl soijaa, 1tl seesamiöljyä ja 1tl srirachaa.

Paloittele sitten lohi ja anna marinoitua pilkkomisen ja riisin keittämisen ajan. Keitä riittävästi sushiriisiä, pilko tuore mango ja avokado kuutioiksi, suikaloi kurkku ja hienonna kevätsipuli pieniksi renkaiksi. Paista marinoitu lohi kevyesti pannulla, niin että se jää sisältä vielä vähän raa'aksi. Ripottele lopuksi sen pintaan seesaminsiemeniä. Kokoa lopuksi ainekset kulhoon.


4. BATAATTIPIZZA


En löydä kyllin sanoja tämän ruokalöydön hehkuttamiseen. Eräässä kaveriporukassa minua on jo kehoitettu käymään raskaustestihyllyn kautta, sillä tätä nyt sattuu tekemään mieli heti aamusta ja illalla viimeisenä. Olen aivan hullaantunut bataattipitsaan! Kukkakaalipohjainen pitsa ei ollut koskaan menestys omalla kohdallani pohjan jäädessä aina ennemminkin kukkakaalisoseeksi. Bongasin tämän battaattisiivujen päälle kasatun pitsan ohjeen Virpi Mikkosen ylläpitämästä @Vanelja-instagramprofiilista. Superhelppo, sovellettava ja nopea.

Viipaloi bataattia pitkittäin juustöhöylällä ripottele päälle hieman juustoraastetta, fetaa tai pieniä mozzarellapaloja sitomaan siivuja yhteen. Esipaista uunissa 200C n. 5-10min. Laita päälle sen jälkeen melkeinpä mitä vain. Oma kevätsuosikkini on ollut sinne tänne vähän tomaattisosetta, pitkittäin pilkottua parsaa, pari siivua parman kinkkua, basilikaa ja mozzarellasiivuja. Sitten vielä uuniin ehkä noin 10 minuutiksi, jotta täytteet lämpenee ja pohja kypsyy täysin. Lisää valmiin pitsan päälle vielä tuoretta basilikaaa ja rucolaa, rouhi vähän mustapippuria ja jokerina ihan hintsu loraus chiliöljyä tuomaan potkua. 

Voi nam! Nyt onkin sitten jo niin kova nälkä, eikä ravintolavaunusta tietenkään saa bataattipitsaa!

Mitäs tykkäätte tälläisistä ruokajutuista raksan ja sisustelun väliin? Voisin hyvin tehdä tälläisiä juttuja silloin tällöin uudelleenkin, kun jemmaan on ehtinyt kertyä hyviä vinkkejä edelleen jaettavaksi. Ihan jokaisen ruuan erikseen postaamiseen ei ehkä oma motivaatio riitä, eikähän tämä ruokablogi olekaan.


/// My food favourites of the spring: 1. Sweet potato toast with avocado and poached egg // 2. Warm goat cheese salad with plum tomatoes, garlic and thyme // 3. Pokebowl //4. Sweet potato pizza 

SO YUMMY!




8 kommenttia:

  1. Vitsit kuinka hyvännäköisiä annoksia! Pokekulho ja bataattipizza ovat varmasti superherkullisia. Ruokapostaukset on kyllä aina kivoja, niistä saa uutta inspiraatiota :)

    VastaaPoista
  2. Nam, onpa ihania kuvia! Onneksi ehdin juuri syödä lounaan, muuten olisi kyllä tullut armoton nälkä. :D
    Aurinkoa viikonloppuun!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jenni! Ja aurinkoahan saatiin, viikonloppu oli niin ihana!

      Poista
  3. Voi apua mitä herkkuja, bataattipizza kuulostaa ja näyttää ihanalta.
    Aurinkoista viikonloppua <3

    VastaaPoista
  4. Ihania ohjeita, pitääpä kokeilla! =)

    VastaaPoista

Olen iloinen, jos moikkaat Pastellimajassa käydessäsi!