15.1.2017

UUDEN KODIN LATTIAVALINTA


Kurkataanko vielä viikon viime metreillä meidän tulevan kodin lattiaan? Lattia on epäilemättä yksi kodin suurimpia ja tärkeimpiä hankintoja ja mekin pohdittiin lattiamateriaalin valintaa jo aivan projektin alkuvaiheilla, samaan aikaan kun hahmottelimme koko kodin pohjaratkaisuja. Lattian hankinta myös hirvittää, sillä se maksaa helposti maltaita. Mutta toisaalta kestävä ja laadukas lattia varmasti haukkuu hintansa takaisin moneen kertaan vuosien varrella. Lattiamateriaali ja sen väri luovat taustan kalustukselle ja piensisustukselle, joten tässä valinnassa ei haluaisi mennä sitten tippaakaan mönkään. 

Me valitsimme taloomme saumattoman ja listattoman betonilattian, joka jatkuu yhtenäisenä huoneesta toiseen märkätiloja myöten. Tämä valinta osoittautuikin sitten suunnittelutyön edetessä oikein perustavanlaatuiseksi valinnaksi, sillä se määritti lopulta paljon myös talon rakenteita, sikäli että saisimme myös aikojen saatossa kestävän listattoman ratkaisun ilman halkeilevia nurkkia. Betonipinta tullaan pinnoittamaan mikrosementillä, jonka värin valintaa miettiessä on mennyt tovi jos toinenkin. Sisustusblogeissa ja -lehdissä on näkynyt pääasiassa monia harmaansävyisiä mikrosementtipinnoitteita, mutta itsestäni tuntui alusta saakka, että haluaisin kotiimme hieman oman vivahteen valkoisemman pinnoitteen myötä. Siispä katse kiinnittyi jo alkumetreillä Suomen Betonileimasimen Blanco-sävyyn. Toki puolensa siinäkin, että omaa sävyä ei ihan joka kodista vielä löydy, mutta sitten toisaalta pienen mallipalan perusteella on ollut todella vaikeaa hahmottaa, miltä tuo sävy näyttäisi isommalla pinnalla. Onneksi sentään parista kylpyhuoneesta olen löytänyt valkoisen sävyn, joten jotain osviittaa sävystä isommalla pinnalla olen saanut. Alla olevaan kollaasin keräsin itseäni miellyttäviä mikrosementtipintoja.


Kuvat: 1. ja 5. Musta ovi -blogi // 2. Nuapurissa-blogi // 3. Annaleenas hem -blogi // 4.oma

Kuvista huomaakin sävyvalinnan ongelman. Eri valaistuksissa ja juurikin valokuvissa sävyt näyttävät kaikki vähän samalta. Kuvassa 2 kuitenkin huomaa parhaiten miettimämme Blanco-sävyn ja harmaamman Plata-sävyn vaaleuseron. Plata-sävy itse asiassa tuntuu taittavan mielestäni vähän liikaa lämpöiseen harmaaseen, joten rehellisistä harmaista itseäni miellyttää eniten tuo viimeisen kuvan sävy, joka on Elämyslattioiden Titanio-sävy. Pinterestiin olen pinnannut myös monia tasaisen valkoisia betonilattioita, kuten kuvassa 3, mutta mielestäni pinnassa saa olla kyllä eloa, vaikka valkoinen olisikin valintamme. Blanco-sävy taittaa mielestäni harmaaseen, ja liipan jäljet siinä näkyvät harmaampina. Eloisuus myös yhtä lailla jännittää, sillä senkin kauneus riippuu niin mikrosementin levittäjän kädenjäljestä. Mikrosementtipinta viimeistellään lakkakerroksilla ja lakka tulee olemaan mattalakka. Mikrosementin sanotaan olevan hyvin samettisen tunteinen jalan alla, joten sillä on mukava hipsutella myös avojaloin. Lattiaan tulee tietenkin lattialämmitys, joten kylmää tunnettakaan ei tarvitse pelätä.

Lattian asennus on varmasti raksakevään jännittävin tapahtuma! On niissä 160 neliössä asentajalla varmasti hommaa, sillä lattia on käytävä läpi useampaan kertaan mikrosementillä ja sen jälkeen vielä lakalla. 

Kertokaahan omia kokemuksianne ja hihkaiskaa ihmeessä, jos teiltä löytyy tuota valkoisempaa sävyä jostain kohtaa kotia!

Kiitos Musta Ovi -blogin Marja ja Nuapurissa-blogin Maru kuvalainoista <3!

PS. Pidätän oikeuden mielen muutokseen sävyn valinnassa :). Tätä varmaan vatvotaan vielä aivan viimeiseen tippaan saakka..

10 kommenttia:

 1. Tsekkaas myös tämä. Useisiin Suomen Värisilmä-myymälöihin on tullut myyntiin italialainen Novacolor. Olin tutustumassa näihin uutuuksiin työni puolesta. Aivan mahtava on heidän mikrosementti. Kerroksia ei tarvitse laittaa niin monta ja pinnan eläväisyys tasaisempi kuin vastaava SBLn, eikä näy liipin jäljet niin selkeästi. Pyydä esitettä jari.leinonen@dekotuote.fi

  http://dekotuote.fi/mikrosementti-novacolor-wall2floor/
  http://dekotuote.fi/wall2floor-kuvagalleria/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitenhän tasainen jälki tuolla tullee, jos ei kerroksia tarvitse? Olen lukenut huonoja kokemuksia niistä kerran levitettävistä versioista. Mutta kiitos Mirella vinkistä, täytyy perehtyä vaihtoehtoihin vielä!

   Poista
  2. Todella tasainen jälki tulee tällä. Jos SBLää laitetaan vähintään neljä kerrosta, tätä tarvitsee vain kaksi. On paksumpaa ja helppo työstää. Laita tuolle Jarille viestiä ja pyydä häneltä lisää infoa ja malliesitteitä. =)

   Poista
  3. Kiitos tarkennuksesta! Täytyy ottaa lattiapohdintaan viimeinen vaihde, kunhan palaamme Suomeen.

   Poista
 2. Innolla odotan miltä lattia tulee näyttämään.
  Mukavaa viikonalkua <3

  VastaaPoista
 3. Hyvältä näyttää suunnitelmat! Minä olisin halunnut meille myös alunperin kaikki laatoitetut tilat tuolla mikrosementillä, mutta se ei valitettavasti onnistunut. Nyt meillä on sitä vain kylppärissä ja saunassa lattioissa, ja tykkään kyllä <3 josko sitä vielä yhden talon joskus rakentaisi, niin sinne sitten... :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina täytyy jättää ideoita sukan varteen, juuri sen päivän varalle :)! Meille tuleekin tämän johdosta ihan todella vähän laattapintaa, kirjoittelen niistä lisää tuonnempana.

   Poista
 4. Näyttää hyvältä, aivan ihanat sävyt! <3 Voisin hyvin kuvitella itsekin näitä meille, ajatus vähän erilaisesta viehättää. Meillä on harmaata käytetty keittiössä ja kylppärissä ja se edelleen ihastuttaa, sillä ne tuovat eloisuutta summittaisella sävyttymisellä (eli värisävy vaihtelee isolla alalla).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mia! Eloa me halutaankin lattiaan. Ei ole ihan niin kolkko kuin aivan tasainen betonipinta.

   Poista

Olen iloinen, jos moikkaat Pastellimajassa käydessäsi!