30.1.2017

MODERNIN TALON OVIRATKAISUT


 // Kaupallinen yhteistyö: JELD-WEN Suomi Oy


Heipsankeikkaa! Aloitetaanpa uusi viikko täällä blogin puolella skarpisti raksa-asioilla. Viikoittain tänne kauas saamiemme raksauutisten mukaan talomme rakentuu siellä varsinaisella tohinalla ja nyt alkuviikosta työmaalle saapuvat ontelolaatat tarkoittavatkin kotimme edenneen jo katonrakennusvaiheeseen. Alkuperäistä rakennusaikataulua vauhdikkaampi valmistumistahti toikin siis vähän vipinää tiettyjen tarviketilausten suhteen tänne meidänkin päähän Eurooppaa, jotta homma etenisi jatkossakin aikataulun mukaisesti. Ei mene enää montaakaan viikkoa siihen, kun talolla päästään siirtymään sisäseinien rakentamisen pariin. Mikä puolestaan tarkoitti sitä, että meidän tehtävälistallemme kuuluva talon ovitilaus piti lyödä menneellä viikolla lukkoon. Tänään onkin siis vuorossa ovien valintaan vaikuttavia juttuja.

Talomme ovimallithan ovat tovin olleet jo päätettynä, mutta pientä hienosäätöä tilaukseen teimme vielä ihan viime metreillä. Valitsimme ovitoimittajaksemme JELD-WENin, jonka valikoimasta löysimme juuri sellaiset ovet kuin toivoimmekin. JELD-WEN valmistaa ulko-ovia, sisäovia ja saunanovia, joita kaikkia meidänkin tilaus pitää sisällään. Ovivalikoima on todella monipuolinen ja jos emme olisi valmiiksi tienneet, minkä tyylisiä ovia etsimme, olisi saattanut helposti iskeä valinnan vaikeus. JELD-WENin sivuilta löytyy muuten tällaisiin tilanteisiin suunnittelutyökalu, johon voi ladata oman valokuvan ovien mallintamista varten. 

Ovien valintaan kannattaa mielestäni todellakin panostaa, sillä ne ovat kuitenkin yksi kodin käytetyimmistä ja näkyvimmistä peruselementeistä. Ovista kuljetaan päivittäin, ne luovat turvaa ja yksityisyyttä, toisaalta taas yhdistävät eri huoneita ja niiden toimintoja. Kodin suurten pintojen (seinät, katto, lattia) lisäksi ovet vaikuttavat vahvasti myös sisustuksen yleisilmeeseen. Ovella voi korostaa kodin sisustusta tai sen voi valita huomaamattomaksi, sisustukseen täydellisesti sulautuvaksi yksityiskohdaksi. Meidän kodin ovivalinnat ovat oikeastaan kaikkea tätä. Kokonaiskuvan ovivalinnoistamme ja ovien sijoittumisesta taloon näette tässä:

Ovikuvat: JELD-WEN


Valitsimme talomme ulko-ovet JELD-WENin klassisten ovien valikoimasta, vaikka moderni kivitalo helposti ohjaisikin valitsemaan ovet modernin valikoiman puolelta. Me kuitenkin halusimme talon ulkonäköön perinteistä twistiä ja päädyimme tuohon peilioveen. Roihahtanut rakkaus näihin brittiläisiin sisäänkäynteihin puolsi myös tätä ovivalintaa ja halusimme ottaa tämän vaikutteen mukaamme, vaikka tuleva talomme kaikessa linjakkuudessaan onkin kaikkea muuta kuin vanhanaikainen ja viktoriaaninen. Kirjoittelinkin talon sisäänkäynti-ideoistani jo aiemmin tässä postauksessa. Ulko-oven eteen tuleva koristelaatoitus on niin ikään edelleen mukana suunnitelmissa. Tästä sisäänkäyntikombosta minulla on aivan erityiset kutinat. Yhtenäisen ilmeen vuoksi valitsimme samanlaisen ulko-oven myös kodinhoitohuoneen ulko-oveksi, 10cm kapeampana versiona. JELD-WENin listaväreihin kuuluu mm. valkoinen, tummanharmaa ja vaalean harmaa, sininen, tiilen punainen ja tummanruskea. Meidän haluamamme täysin musta ovi mahdollistui onneksi erityistilauksena, kuten mikä tahansa muukin NCS-värikartan mukainen väri olisi onnistunut. Musta ovi tuo talon julkisivuun selkeän kontrastin valkoisen rapatun pinnan rinnalle ja yhdistyy julkisivun muihin mustiin yksityiskohtiin, kuten ikkunoihin, sokkeliin, ränneihin, räystäisiin ja kattoon. Talon sisustukseen ovet tuovat taas sopivan potkun muiden vaaleiden pintojen rinnalle. Ja kaikki pienet mustat sisustuksen yksityiskohdat siihen kivasti yhdistyvät. Vaikka ulko-ovi onkin umpinainen, pimeää sisääntuloa ei tarvitse pelätä oven molemmin puolen tulevien ikkunoiden ansiosta. Kodinhoitohuoneessa umpiovi puolestaan saakin tuoda näköesteen tuolle puolelle taloa, tilassa oleva suuri ikkuna tuo kuitenkin tilaan riittävästi valoa.


Kuvat: JELD-WEN

Aiemmassa saunahaaveilussani paljastinkin, että toiveissamme olisi musta ja hämyinen sauna. Siispä saunanoven väriä ei tarvinnut kahta kertaa miettiä, kun huomasimme JELD-WENin saunanovimallistosta löytyvän savun värisen lasioven. Niin ikään karmit ja tuo perinteinen nuppivedin tulevat mustina. Koska saunaamme tulee varsin kookkaat panoramamaiset ikkunat, tumma lasiovi blokkaa ylimääräisen valon tuloa suihkutilasta päin ja sopii toisaalta myös hyvin suihkutilojen puolelle suunnittelemiimme yksityiskohtiin. 

Saunanovi tuleekin olemaan ainut sisätilojen saranoitu ovi, sillä kaikki muut väliovet toteutetaan seinän sisään liukuvina ovina, joiden paikat olen tuohon "ovikarttaan" merkinnyt rastilla. Liukuoviratkaisu on pitkäaikainen haaveeni, sillä olen useasti niin tässä kuin aiemmissa kodeissani harmitellut huonosti toteutettuja oviratkaisuja, joissa lähekkäin olevat saranoidut ovet kolisevat toisiaan vasten tai määrittävät huonekalujen sijoittamista. Joskus kerroinkin ääneen ajatukseni unelmieni ovettomasta talosta. Liukuovilla tämä tavallaan nyt mahdollistuukin, kun ovet voi laittaa seinän sisään piiloon silloin kun niillä ei ole tarve eristää tiloja toisistaan. Aiemmin en kuitenkaan ollut ajatellut sitä seikkaa, kuinka paljon liukuovet tuovat asumiseen lisäneliöitä. Liukuovelle ei tarvitse varata  saranoitujen ovien tapaan neliöitä avautumiseen vaan tuonkin avautumistilan voi ottaa tehokkaammin käyttöön.

Kahdeksasta liukuovesta tilasimme kaksi 90 cm leveinä (tyttöjen makkarit); neljä 80 cm leveinä (wc, vaatehuone, kodinhoitohuone sekä pesutilat), joista kaksi vielä lukollisena versiona sekä kaksi aikuisten makuuhuoneen 150 cm:n oviaukkoon sopivana liukuparioviratkaisuna (esimerkkikuva alla). Varmuuden vuoksi päätimme vielä listavalkoisen sijaan sävyttää myös nämä liukuovet ja sävyksi valitsimme sisäseinienkin pintaan tulevan puhtaan valkoisen maalisävyn. Listavalkoinen olisi ollut vähän valitsemaamme valkoista kellertävämpi valkoinen. Sävytyksen ansiosta ovet sulautuvat nyt saumattomasti seinien väriin. Pieni suuri asia, joka saattaisi jälkeenpäin harmittaa. Erilaisia valkoisen sävyjä on varmasti luvassa sisustukseen sitten muilta osin ihan riittävästi. Valitsimme valkoiset väliovet juurikin huomaamattomuus- ja yhtenevyysperspektiivistä käsin. Jos olisimme halunneet korostaa niillä muuten valkoista sisustusta, olisi värivalinta ollut varmasti jokin vaalean harmaan sävyistä. Toisaalta, jos joskus päätämme maalata seiniä tummemmaksi, muuttuvat ovet sitten enemmän sisustuksessa korostuvaksi.

Kuva: JELD-WENToki taloomme tulee ovet myös terassin puolelle, mutta ne toimitetaan sitten ikkunatilauksen yhteydessä, sillä terassin puolelle valitsimme lasiset liukuovet.

Tästähän tulikin jykevän sortin ovijuttu, mutta mielestäni näitä oviasioita ei todellakaan paineta heppoisella. Niin moneen asiaan ovien valinta kuitenkin jokapäiväisessä asumisessa vaikuttaa. Valmiin talon ovikuvia saatte vielä tovin odotella, mutta kokemuksia ja kuvia niistä tulen tänne päivittämään sitten ajallaan. Sitä ennen ehtinemme jopa aivan itse paikan päälle seuraamaan seinän sisään tehtävien liukuovirunkojen asennusta.


*Ovista saatu alennusta JELD-WENiltä*

2 kommenttia:

  1. Nuo ulko-ovet ovat todella hienot. Meilläkin edessä uuden kodin rakentaminen ja samanlainen ajatus, että klassisilla ulko-ovilla kontrastia muuten niin moderniin taloon. Tsemppiä projektiin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Hanna! Tavallaanhan tämä on todella helppoa rakentamista. Pysyy vain mahdollisimman kaukana työmaasta :D. Ja nuo ovet on kyllä vain kauniit, varmasti ajaton valinta. Kuulostaapa kivalta myös teidän projekti! Suunnittelu on kivaa!

      Poista

Olen iloinen, jos moikkaat Pastellimajassa käydessäsi!