29.12.2016

UUDEN VUODEN SUOLAINEN HERKKU


Tiedättehän ne näppärät leipomis- ja ruuanlaittovideot Facebookissa, joissa erikoiset ja herkullisennäköiset luomukset syntyvät käden käänteessä? Itse saatan ne sivusilmällä katsella, mutta sinne ne sitten loputtomaan aikajanan mainosvirtaan hukkuvat. Paitsi että tämä piiras jäi kummittelemaan mielen päälle niin, että resepti pääsi testiin jo ennen joulua vietetyissä illanistujaisissa. Kyseessä on voitaikinaan kääritty pekoni-karpalohillopiiras, jonka keskellä on uunissa sulanut Camembert-kiekko. Erityisen hyvin tämä sopii brittiläisen joulun jälkimaininkeihin, sillä brittien joulupöytään kuuluu niin pekoni kuin karpalohillokin. Meillä siis joulun jämät tuhoutuivat hyvin tämän piiraan mukana. Juustoa ja rosmariinia useimmilta löytyy kaapista joulunaikaan muutenkin. Tässäpä siis hyvä vinkki esimerkiksi uuden vuoden aatolle, mukava suolainen herkku napostella seurustelun lomassa ja juustotarjottimen täydennyksenä. Voitaikinasta ylijääneistä paloista tein lapsille nakkirullia sekä piparimuoteilla tähtiä, joihin ripottelin juustoraastetta tai siemeniä. Tähdet sopivat hyvin myös kasvissyöjille samaan juustoon dipattavaksi.
Piiraaseen tarvitset: 

- Voitaikinaa (mulla meni kilo kaikkiin lisukkeisiin, mutta vähempikin riittää pelkkään piiraaseen)
-karpalohilloa
-pilkottua, pannulla käristettyä pekonia
-Camembert-juustokiekon
-rosmariinia pinnalle ripoteltavaksi
-kananmunan voiteluun
-oliiviöljyä hiukan pinnalle loroteltavaksiKuvasarjasta varmasti käykin selville, kuinka koko komeus valmistuu. Kuvassa 5. nuolet näyttävät, mihin suuntaan piirakkasuikaleet kiepautetaan kierteelle. Ota aina suikalepari kerrallaan käsiteltäväksi ja kierrät suikaleita pois päin toisistaan. Kun olet käynyt kaikki parit läpi nipistä vielä kunkin suikaleparin päät yhteen. Sitten vaan munavoitelu ja rosmariinia pintaan. Leikkaa juustokiekkoon muutama pitkä viilto ja kaada vähän oliiviöljyä pinnalle ennen paistamista. Tässä kuvien piiraassa tuo juusto suli yli kiekostaan, ensimmäisessä se pysyi hyvin paikallaan. Tuota ylisulamista varmasti avittaa kunnoon viillot kiekon pinnassa. Mutta ei tuo yliäyräiden sulanut juusto kyllä makukokemusta häirinnyt millään lailla.Jokos sinulla on herkut valittuna vuodenvaihteen juhlistamiseen?

2 kommenttia:

 1. Täytyy tunnustaa, että itselleni Camembert on tuttu vain (brittiläisestä!) Sinkkuillallinen-tv-sarjasta :D. Nyt vähän hävettää!

  Ja tulin toivottelemaan räiskyvän ihanaa Uutta Vuotta, alkakoot vuosi 2017 herkullisissa merkeissä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No eihän sitä kaikkeen ole voinut tuttavuutta tehdä :)! Itse olen kyllä sellainen juustonsyöjä, ettei moni juusto ole jäänyt maistamatta. Mutta tässä ihan oiva resepti sen maisteluun, samalla saa mahdolliset rypyt sileeks :D, ainakin seuraavaksi aamuksi!

   Kiitos Milla, tulevalle vuodelle onkin luvassa mullistavia ja kutkuttavia juttuja! Ihanaa vuodenvaihdetta sinullekin!

   Poista

Olen iloinen, jos moikkaat Pastellimajassa käydessäsi!