22.11.2016

KEITTIÖSUUNNITELMA UUTEEN KOTIINNo niin, onnistuisiko tämä nyt sitten kolmannella yrittämällä. Siinä sohvannurkassa on ehkä sittenkin jotain mystistä unettavaa vaikutusta! Hypätäänpäs näissä raksasuunnitelmissa seuraavaksi meidän tulevaan keittiöön. Keittiö on nimittäin lattian lisäksi ensimmäisiä asioita, joita tähän kotiin suunnittelimme heti pohjan selvittyä. Kysyimme keittiötä parilta muultakin valmistajalta, mutta kyllä  keittiötoimittajan valinta oli sitten lopulta todella selvä. Siispä meidän keittiö tulee olemaan tanskalaisen HTH-keittiön* laadukkaasta valikoimasta ja sen on meille suunnitellut Sisustuscoco-blogistakin tuttu Sanna. 

Ehkä ketään ei yllätä, että meidän keittiö tulee olemaan ilmeettömän valkoinen. Puhdaslinjainen, selkeä, ajaton, moderni. Ovimallin valinta oli myöskin melko itsestäänselvä: vetimetön ja mattavalkoinen. Jos olisimme remontoineet edellisen kotimme keittiön muutamia vuoia sitten, valinta olisi ollut täsmälleen sama. Uskon myös, että valintani voisi hyvin olla sama myös kymmenen vuoden kuluttua. Jos olisin halunnut olla keittiötrendien aallonharjalla, olisi valinta ollut helmenharmaa peiliovi kromisella lankavetimellä tai messinginvärisillä nuppivetimillä. Sekin olisi ollut äärimmäisen kaunis vaihtoehto ja myönnän kyllä, että elokuussa  HTH-keittiön liikkeessä Vantaalla Sannaa treffatessani aikani sellaisen harmaan mallikeittiön edessä fiilistelin. Marmorikuvioinen laminaatti ja messinkihana näyttivät niin ikään kauniilta. Mutta itseni tuntien tiedän, että harmaaseen olisin mitä todennäköisimmin kyllästynyt nopeammin.
 

Emme halunneet keittiöön yläkaappeja tai välitilaa ja keittiö asettuikin helposti ällänmuotoon, josta reilut neljä metriä leveällä ikkunaseinällä kalusteet sijaitsevat kaikki tason alapuolella ja toinen seinä on korkea kalusteseinä. Saarekkeen hankintaa mietimme aluksi, sen poisjättämällä olisimme säästäneet myös neliöissä. Tämä olisi kuitenkin ehkä ollut valinta, jota olisimme jälkeenpäin harmitelleet. Saareke lisää kuitenkin keittiön työ- ja säilytystilaa, toiminnallisuutta sekä myös sosiaalisuutta, kun kokata voi nyt myös kasvot ruokailutilaan ja olohuoneeseen päin. Nyt saamme saarekkeeseen myös pienen tilan arkiaamujen aamiaishetkille ja juhlien tarjoilutasoksi. Kodinkoneet halusimme mahdollisimman pitkälti integroituna yhtenäisen ja huonemaisen ilmeen saavuttamiseksi. Matalan seinän vasempaan reunaan sijoittuu astianpesukone, korkean seinän oikeaan reunaan puolestaan kylmäkalusteet. Uunin kohdalla toiveenamme oli yhdistelmäuuni, jossa sähköuunin kanssa samassa on myös mikrouuni. Olemme kokeneet vastaavan yhdistelmäuunin täällä Walesin kodissa todella toimivaksi ja säästäähän se toki keittiössä ylimääräisen mikron verran tilaa. Jos taas olisi ylimääräiset pari touhutonnia, saisi samaan yhdistelmään vielä höyryuunitoiminnon, mutta sen idean jätimme suosiolla haaveen tasolle. Saarekkeessa lieden yläpuolelle tulee valkoinen putkimainen liesituuletin. Tähän olisi sopinut kauniisti myös valkoinen laatikkomalli, mutta valikoima nimenomaan valkoisissa oli olematon ja valkoinen kuori olisi pitänyt askarrella itse. 

Pohdin (yhä) myös matalan seinustan kolmesarjaisten laatikoiden/ovilevyjen vaihtamista yhteen tasaiseen ovilevyyn, jossa ura tulisi ainoastaan oven yläreunaan. Tämä vaihtoehto pelkistäisi keittiön ilmettä entisestään ja ovilevyn taakse saisi kuitenkin perinteisten hyllyjen sijaan ulosvedettävät laatikot. Tämä kolmesarjainen malli kuitenkin puhuu paitsi edullisemman hinnan myös käytännöllisyyden puolesta, kun ei sitten leipoessa  ja ruokaa laittaessa ole kupit ja kipot sekä oven avauksen että laatikon ulosvedon takana. Kun taas urien puhdistusta tässä versiossa on sitten enemmän. Makuasioita ja onneksi tämäkin ratkaisu on vielä meillä mahdollinen, jos mieli muuttuu. 

Muita valinnanpaikkoja keittiöömme on vielä hanan, altaan sekä tasomateriaalin kohdalla. Tasoksi on näihinkin kuviin mallattu Tulikiven lähes valkoinen Carrara-komposiitti: marmoria muistuttava, mutta sitä kuitenkin paljon huolettomampi ja kestävämpi kivitaso. Budjettisyistä saatamme kuitenkin lopulta kallistua valkoisen täyslaminaatin puoleen, mikä meille tulee myös keittiön vieressä olevaan kodinhoitohuoneeseen. Täyslaminaatti kiinnostaa kestävyytensä puolesta ehdottomasti enemmän kuin tavallinen laminaatti. Olipa valintamme sitten komposiitti tai täyslaminaatti, valitsemme sen 1,2 sentin paksuisena. Myöskin tasovalinnasta riippuen pähkäämme vielä mustan ja valkoisen komposiittialtaan sekä mustan ja kromisen hanan välillä. Maanantaisin valintani olisi graafisempi ja trendikkäämpi musta, tiistaisin klassisemmat valkoinen ja kromi. Mitä sinä valitsisit?

Olen tästä keittiöstä (kuten toki kaikesta muustakin :) aika innoissani, enkä myöskään vähiten tuon kaksi metriä leveän tason korkeudelta alkavan ikkunan takia. Ikkuna lisää valon kulkua läpi talon ja siitä pystyy kokkaillessa seuraamaan mainiosti etupihan tapahtumia. 


Keittiötunnelmissa täällä siis tänään! Pitkät tovit olen myös miettinyt keittiön sisustusta. Työvalaisimia, baarijakkaroita ja sen semmoista. Niihin palaan vielä erillisessä postauksessa. Kommentteja ja vinkkivitosia toki otan mieluusti tässäkin keittiöasiassa avoimesti vastaan!

Mukavaa kuluvaa viikkoa!


/// Kitchen plans for our new home. White, modern and timeless it will be. The best background for all the kitchen accessories and cooking activities. Our kitchen plan is made by the Danish HTH kitchen*. 


* Blogiyhteistyössä HTH-keittiö / In collaboration with HTH-kitchen


14 kommenttia:

 1. Ehdottomasti kolmiosaiset laatikostot, helppo ottaa tavarat esille. Meillä on nuo uralliset ja sitä siivottavaa riittäisi kyllä varmaan joka päivälle, mutta onneksi ne roskat ei kiireessä sieltä hypi silmään. Mutta uran pohjaa ei aina meinaa saada rätillä puhtaaksi vaan turvauduttava esim. hammastikkuun.

  Ehdottomasti kromihana, ajattomampi ja veikkaan, että helpompi pitää puhtaana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Onneksi se ura tosiaan pitää likaa myös piilossa :). Täällä Walesin kodissa olen tottunut tuohon hammastikkupuhdistukseen. Meillä on täällä sellaiset metalliset ulkonevat vetimet ja niiden taitteisiin sitä rasvaa vasta kertyykin hankalasti puhdistettavaksi. Osa noista kolmensarjoista ei meillä ole itse asiassa edes laatikoita, kun vasemmassa reunassa on astianpesukone ja roskiskaapit, oikeassa taas kulmahylly. Joten ihan kaikkia uria ei tarvitse käsin räplätä päivittäin. Täytyy muhitella tätä päätöstä vielä, kunnes on pakko lyödä lukkoon.

   Itse taas kuvittelen, että mustassa ei näy roiskeet niin helposti kuin kromisessa. Riippuu varmaan veden kalkkisuudestakin. Mustassa altaassa ei näkyisi puolestaan niin lika kuin valkoisessa.

   Poista
 2. Upealta näyttää! Kyllä nykyään on vaihtoehtoja vaikka millaiseen. Hyvä suunnittelija on kullan kallis.
  Itselläni uunin lisäksi myös astianpesukone on sijoitettu hieman lattiatasoa ylemmäksi. Olen ollut siihen valtavan tyytyväinen, kun tiskejä laittaessa on ergonomiakin huomioitu.
  Tiina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiina! Hyvät suunnittelijat eivät tosiaan ole mikään itsestäänselvyys. Itse ainakin tykkään, että suunnittelijalla on myös hyviä ehdotuksia ja näkee suoraan, mitä minnekin kannattaa laittaa. Meidän kohdalle sattui kaksi tälläistä, joista valitsimme Sannan HTH:lta. Moni puoltaa tuon astianpesukoneen nostamista ylös, itse ajattelimme kyykätä tuonne alas, kun halusimme kaikki toiminnot tuolla seinällä jämptisti tason alle.

   Poista
 3. Tata et kysynyt, mutta ihan pakko oli laittaa kommentti.. Itse valitsin kivitasot pitkaan mietittyani laminaatin ja kiven valilla ja joka kerta kun niita pyyhin tai kiireessa lasken niille jotain kuumaa, olen tyytyvainen. Hinta silloin melkein itketti, mutta kylla silti kannatti. Ja toinen asia, muista Bathin joulumarkkinat, 24.11. - 11.12. Ovat kaymisen arvoiset ☺

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet ihan oikeassa, nuo asiat meilläkin puoltaisivat kivitasoa. Meillä on täällä Walesissä kivitaso, ja vaikka mustasta en pidä, koska siinä juurikin kaikki rätin jäljet näkyy, niin onhan se helppo ja huoleton, kun ei haittaa, jos joutuu äkillisesti sille jotain kuumaa laskemaan. Toisaalta astioiden kolisemiseen kivitasoa vasten en ole vieläkään täysin tottunut, toisaalta mitään en ole vielä hajottanut :). Tätä asiaa meidän vielä pitää pohdiskella. Kaikkea ei voi saada, joten saa nähdä mihin sijoitetaan tällä "ekallakierroksella" ja mistä tingitään.

   Ja kyllä vaan, Bathiin ollaan menossa. Minä haaveilin jo tätä perjantaita. Täytyy vaan yrittää osata valita aika, milloin ryysis siellä ei olisi niin kamala.

   Poista
 4. Hyvältä keittiönne näyttää :) Valitkaa ihmeessä jokin muu allas, kuin valkoinen komposiitti. Veljeni valitsi uuteen kotiinsa valkoisen ja se oli alta aikayksikön harmaanruskea. Mikään pesuaine, ei edes tehokkaat kiillotussavi-saippua yhdistelmä tuotteet puhdista allasta. Sama juttu tietysti mustassa altaassa, mutta siinä ei vaan lika näy niin helposti kuin valkoisessa. Itse valitsin muutama vuosi sitten keittiörempassa Lapetekin (Blanco) ison teräsaltaan hieman pyöristetyillä kulmilla ja Tapwellin kromihanan ja olen erittäin tyytyväinen valintoihin.

  - Sirpa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Sirpa, kiitos kommentistasi! Tuota puhtaanapysymistä komposiittialtaan kohdalla olen itsekin mmiettinyt. Olen saanut sekä puolesta että vastaan kommentteja altaista. Joku on ollut sitä mieltä, että hankala puhdistaa, toinen taas pitänyt puhdistamista helppona. Kuulin itse asiassa, että astianpesutabletinn liottaminen (meniköhän se juuri näin..) altaan pohjalla pitäisi auttaa. Mustan valinta puoltaisi juuri tuota lian näkymättömyyttä, vaikka puhtaana toki altaani haluan pitääkin. Mutta täytyypä ottaa tämäkin valinta vielä kunnolla suurennuslasin alle. Tapwellia on meillekin tulossa, värivalinta vielä tekemättä :).

   Poista
  2. Kiitti vinkistä Hanna, täytyypä sanoa veljelleni tuosta astianpesutabletista. Teräsaltaan vitsaus on tietysti sen naarmuuntuminen. Olen ratkaissut ongelman pitämällä altaan pohjalla pienintä astiankuivauskaapin muovitettua lankahyllyä, jonka päälle voi huoletta laskea esim. teräskattilan käsinpestäessä :)

   - Sirpa

   Poista
  3. Toivottavasti osasin kertoa nyt oikein tuon vinkin. Kuuma vesi auttanee? Kaikissa allasmateriaaleissa varmasti omat vitsauksensa, kuten niiden muodoissa. Meillä täällä tällä hetkellä kaksi allasta, joista toinen kapeampi. Lisäksi kulmat kantikkaat= kamalat puhdistettavat. Ei tarvittaisi tuota pienempää allasta ollenkaan.

   Poista
 5. Vauu, tuleepa teille oikein häikäisevän vaaleaa ja valoisaa, ihan kuin minun unelmista suoraan! :) Minäkin olen kuullut, että valkoiset komposiittialtaat kuulemma herkästi värjäytyvät ja näyttävät sitten likaisilta, toki siivousinnokkuus varmasti väistää tämän miinan. Itse valitsisin kuitenkin mustan altaan, toisi käytännöllisen värinsä lisäksi mukavaa särmää vaaleuden keskelle. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kyllä tosiaan vaaleaa ja valoisaa on tulossa. Jännä kyllä, taidan olla niin paatumaton valkoisen suosija, että en itse näe sitä niinkään häikäisevänä. Vain ja ainoastaan rauhoittavana ja seesteisenä. Jotkut kokee valkoisen myös ahdistavana, kun kaikki lika näkyy. Itsestäni se on taas mitä mainioin siivottava, kun näkee tarkalleen, missä lika on :D. Tässä nykyisessäkin puulattiassakin ärsyttää, kun puunkuvioinnista ei erota, mikä on likaa ja mikä kuuluu kuvioon. Joo, tiedän, neuroottista. Vaikka siivousten välissä ihan lunki olenkin.

   Täytyy kyllä tosiaan tuota valkoista miettiä, alunperin ajatus oli kyllä ehdottomasti musta, mutta ajatus vähän tässä matkalla haparoi vielä. Ja tottahan se onkin, että musta allas toisi kolmannen mustan kiintopisteen keittiöön ja siltä kantilta vaaleutta vähän ryhdittäisi.

   Kiitti, kun otit kantaa! Nämä muiden mielipiteet kuitenkin parhaimmillaan vahvistavat omaa ajatusta, olipa se sitten puolesta tai vastaan :).

   Poista
 6. Teille on tulossa tosi hieno keittiö. Itseasiassa tosi samanlainen kuin meillä. Varmaan ovimalliltaa, mutta myös keittiön mallilta. Eli loistovalinta. Me ollaan tykätty tosi paljon. Meillä on ohut kivikomposiittitaso ja tykätään tosi paljon. Kätevä käytössä! Hinnan toki ymmärrän :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. NO niin olen katsonut teidän keittiötä, että aika yksiin menee. Kaunis ja ajaton ja antaa tilaa kaikelle muulle keittiössä tapahtuvalle. Täytyy miettiä tuota kiveä vielä, laitetaanko nyt vai kymmenen vuoden päästä :).

   Poista

Olen iloinen, jos moikkaat Pastellimajassa käydessäsi!