16.10.2016

SITRUUNAPUU KEITTIÖSSÄ


Havahduin huomaamaan, että yölliset alle kymmenen asteen lämpötilat eivät tehneet kovin hyvää parvekkeella oleville hedelmäpuille. Siispä viikuna- ja sitruunapuut pääsivät huoneenlämpöön ja pikaisen ensiavun jälkeen tuntuvat virkistyneen kummasti kylmettyneestä olemuksestaan. (Kuulostaa asiantuntevalta kasvien hoidolta, mutta siis rehellisyyden nimessä annoin niille vain reilusti vettä ja juttelin niille mukavia..) Aikansa puut hakivat paikkaansa ja koska olohuoneen puolella suurten ikkunoiden edustalla alkaa olla omaan makuuni jo pian liikaa kaikkea, niin nostin sitruunapuun kokeeksi keittiön tasolle. Katsotaan, mitä se tuumaa vähän hämärämmästä nurkasta. Hypoteesina toki, että tuskinpa tykkää. Mutta kauniilta se siinä näyttää. Hassunkurinen kontrasti syntyy pienen yrttiruukun kanssa vierekkäin.Hankin kesällä Hanna Wessmanin pienen Cloudy-ruukun vähän tunnustelumielessä. Kovasti tekisi mieli hankkia ruukun iso versio tumman harmaassa värissä. Isossa ruukussa tuo nypyläinen pinta pääsee kunnolla oikeuksiinsa. Äitini antoi luvan hankkia jotain henkilökohtaista syntymäpäivälahjaksi. Hmmmm, ehkä hän ei kuitenkaan tarkoittanut kukkaruukkua..? :)Täällä on aloitettu sunnuntaiaamu hitaanlaisesti. Kouluviikot tuntuvat imevän meidän tytöistä tehokkaasti mehut ja eilisen Suomi-koululauantain jälkeen oli kyllä veto pois meistä kaikista. Nyt odotellaan miestä/isiä kotiin poikien Lontoo-viikonlopulta ja katsotaan, josko suunnattaisiin nokat kohti Walesin kaunista luontoa vielä iltapäivän puolella. Tytöt leikkivät huoneessaan prinssiä ja prinsessaa, naimiaiset (=häät) tuntuvat olevan siellä hyvässä vauhdissa, joten taidan valuttaa itselleni vielä kolmannen cappuccinon ja kaivaa talopaperit hetkeksi esille. Siitä projektista onkin tullut täällä melkoinen jännitysnäytelmä. Voisinkin valottaa meidän talotilannetta teille lähipäivinä, kunhan saadaan vähän varmuutta asiaan. Mutta sen verran voin jo kertoa, että muutama hius on sen projektin tiimoilta päälaelta tippunut. Joskus olisi helpompaa olla Roope-ankka :). Vai olisiko sittenkään?///Because of dropping temperatures I needed to save the fruit trees in the balcony and bring them inside to recover from the cold nights. Lemon tree ended up in the kitchen for a change and I kind of like the funny contrast it creates with a small herb pot next to it.


6 kommenttia:

 1. Sitruspuussa onkin hienot hedelmät.
  Ihanaa sunnuntaita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No juu on, niiden kypsyminen ei vaan tunnu oikein edistyvän. Puu teki kesällä monta pientä sitruunan alkuakin, mutta kaikki kuivui pois.

   Poista
 2. Mun viikunapuu otti hieman itteensä kun siirsin sisälle.. luultavasti kuivahti liikaa :D. Mutta vielähän tuo kasvaa onneksi hyvin. Upea on tuo sitruunapuu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun viikuna on tiputtanut lehtensä jo monet kerrat, mutta on kasvattanut uudet hetkessä takaisin. Ehkä on myös eri lajiketta kun se sun puu, tai ei ainakaan ihan niin paljon lehtiä ole mulla siinä koskaan ollut. Toinen juttu sen kanssa on ollut hiukan pistävä tuoksu, mikä tälläisessä brittitalotekniikalla varustetussa asunnossa (siis ei ilmastointia..) ei oo kamalan kiva. Tällä kertaa tuoksu on ollut miedompi kuin aikaisemmilla sisävierailuillaan. Jää nähtäväksi, joutuuko se lopulta takaisin ulos talvehtimaan :). Tuo sitruuna on puolestaan tuoksuttomampi. Ja toistaiseksi on keväästä saakka kaikki lehtensäkin pitänyt. Pitkät huiskeet on kesän uusia alkuja.

   Poista
 3. Meillä puu tipauttelee lehtiään, vaikka olen kovin mukvia sille koittanut jutella ;) Ja johtunee juurikin tuosta valon puutteesta, olisi kiva saada vihreät kaunottaret talven yli. Siellä näkyy sitruunat jo hieman kellertävän, täällä edelleen vihreinä roikkuvat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen myös, että Suomessa huoneilma on näille aivan liian kuiva. Katotaan kuin tän yksilön käy. Kasvatti kesän aikaan noin hienosti oksiaankin. Ja on noilla munkin raakileilla vielä matkaa kypsiksi :).

   Poista

Olen iloinen, jos moikkaat Pastellimajassa käydessäsi!