4.7.2016

PARVEKKEEN KESÄ


Meidän parvekkeen on vallannut melkoinen ruukku- ja kasvikimara. Taisinkin joku postaus takaperin mainita, että siellä pian kasvaa enemmän puita kuin meidän Suomen kodin tontilla. Reilu vuosi sitten tänne Cardiffiin muuttaessamme iloitsin parvekkeen tuomasta vaihtelusta ja etenkin siitä, kuinka paljon säästämme rahaa kesäkukissa, kun ei ole monen kymmenen neliön terassia kukitettavana. Olin niin väärässä. Vaikka ympärillä onkin jonkin verran vihreää ja etenkin vettä, niin kyllähän tämä kerrostalomiljöössä asuminen saa aikaan vihreän kaipuun. 

Kevätkukkien lakastuttua hankin parvekkeelle neilikoiden, petunioiden ja laventelien lisäksi pari isoa hortensiaa väriä tuomaan. Tuo sininen on ollut erityinen suosikkini. Niistä on kiva napsia myös leikkokukkia sisälle maljakoihin. Hortensiat olivat alkuun ilman ruukkuja, kun mieluisia ja sopivan edullisia ei koskaan tullut vastaan. Lopulta hankin ruokakauppareissulla pari halpaa saviruukkua, jotka maalasin sellaisella säänkestävällä rappausmaalilla valkoisella. Olen joskus aiemmin spraymaalannut saviruukkuja, mutta täytyy kyllä sanoa, että noin pensselillä maalatessa niihin jäi kiva pinta. Kalkkimaalilla saisi varmasti myös kauniin elävän pinnan ruukkuihin.



Maalasin isojen ruukkujen lisäksi myös pari pienempää kaikenkirjavaa ruukkua, jotka toimivat ihan kivoina kukkakippoina parvekkeen pöydällä. Maalia nämä ruukut saivat ylleen kolme kerrosta. Todella nopeaa tuunausta ja parin desin maalipurkkikaan ei maksanut paria puntaa enemmän. Jos joku UK:ssa asuva lukija tästä innostuu, niin käyttämäni maali löytyi Homebasesta, nimeltään Weathercoat, Smooth Masonry Paint ja väriltään Urban White.







Parvekettamme vastapäätä, kanavan toisella puolella on toinen korkea kerrostalo, jonka asuntojen asukeista olen oppinut kaikenlaista tässä vuoden aikana. Tiedän, missä talossa kutsutaan ystävät illalliselle aina perjantaisin klo 20. Tiedän, missä talossa vauva on hankala saada nukkumaan. Tiedän myös senkin, kuinka yksinäinen nuori poikamies, innokas kokkaaja ja pyykin viikkaja, löysi itselleen tyttöystävän ja lopulta muutti hänen luokseen (näin kuvittelen). Tiedän myös, kuinka se yksi vanhempi setä viettää iltansa aina yksin, samassa asennossa television ääressä. Tiedän, myös paljon muutakin, mutta jätettäköön romaani tältä osin kirjoittamatta. Kerrostaloelämään kyllä tottuu, eikä itseäkään enää niin kiusaa, jos joku vastavuoroisesti jotain meidän elämästä tietää, olematta sen enempää kerrostalokyttääjä kuin minäkään.

Täytyy silti myöntää, että tuo kaikki vihreä terassilla luo itselle kuitenkin illuusion, että sen päiväkahvinsa voisi kasvien katveessa juoda jotenkin enemmän piilossa muilta. Magnoliapuun nelimetriseksi kasvamista siis odotellessa :). Ja ei, en edelleenkään kaipaa ruohonleikkuuta.

Eilen lämpöisen päivän kunniaksi innostuin siivoamaan parvekkeen roskista. Seuraavana olisikin sitten vuorossa kuukausittainen ikkunanpesu. Lupaan muuten, etten enää koskaan tuskaile ikkunanpesua Suomessa, mikäli sinne palataan. Täällä ikkunat menevät karmeaan kuntoon saman tien, kun sataa vettä ja lokit loiskivat läjiään ohi lentäessään. Makuuhuoneiden ikkunat aukeavat myöskin kovin järkevästi ulospäin. Ja itseasiassa, toista ruutua ei saa edes auki. Siispä maisemia ihaillakseen täytyy olla valmis uhmaamaan korkeanpaikan kammoaan ja keikkumaan sekä kurkottelemaan ikkunalaudalla istuen. Ai että, miten hienosti suunniteltu juttu. En vielä ole täysin ymmärtänyt, kuinka ihmiset pitävät kerrostaloissa ikkunansa puhtaina. Siis niissä asunnoissa, joissa ei käy ikkunanpesufirma jättiläispitkien teleskooppivarsiensa avulla hommaa hoitamassa. Ketään muuta en ole vielä tavannut ikkunalauta-akrobatiaa harjoittamasta.

Tälläisiä parvekemietteitä täältä, tulihan taas sekalaista juttua. Tämä vaaransa on aina olemassa, kun postaus tahti on kerran viikkoon. No mutta, iloista alkanutta viikkoa! Täällä täytyykin alkaa taas ruokatauon jälkeen rientämään. Kalenteri on melkoisen aikataulutettu taas tämänkin viikon osalta. Kuullaan taas!


10 kommenttia:

  1. Ihanan vehreä parveke ♡ meillä kestää partsiremontti vielä ainakin kuukauden :/ mut enskesänä meilöäkin vihertää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja tsemppiä teille remontin keskelle! Ensi kesänä se sitten tuntuu sitäkin ihanammalle paikalle.

      Poista
  2. Onpa siellä vihreää, oikea parvekeviidakko! Vähän vihreänä katselen sinun ja muiden parvekekukkia... omalla partsilla kun ei mikään tunnu selviävän hengissä, niin kuuma paikka se on näin kesällä (aurinkoisella säällä).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sulla taitaakin olla lasitukset? Tähän käy rannikkotuuli kaiken aikaan, mutta kun keli muuten on läpi vuoden kostea ja suht lämmin, niin tuntuu olevan juuri hyvät olosuhteet kasveille.

      Poista
  3. Upealta näyttää teidän parveke, hortensiat ovat niin kauniita.
    Hauskoja tarinoita naapuritalosta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Outi! Hortensia on tosiaan niin näyttävä ja helppo pitää hengissä, ainakin täällä kun on kosteaa kaiken aikaa.

      Poista
  4. Onpa upeat parvekekasvit ja kauniit loihdit ruukuista. <3 Hotensiat kuuluvat lemppareihin täälläkin. :) Huh, mikä ikkunanpesuruljanssi, täytyy olla tyytyväinen tuohon omaan pari kertaa vuodessa tahtiin. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jenni! Täytyy pitää tuo rappaus/sokkelimaali jatkossakin mielessä. Saviruukut kun ovat usein niitä edullisimpia ja muotokieleltään sopivan simppeleitä. Maaleilla ja niitä sekoittelemalla sitten helppo saada se oma suosikkisävy just eikä melkein. Noh, mulla oli tällä kertaa helppo valinta tuo valkoinen :). Ja ikkunanpesun tiheää väliä tasoittaa onneksi tässä asunnossa se, että ne ovat ainoastaan tuplalasit ja määrällisesti ikkunoita on ihanan vähän. Toisaalta, oikein mieluusti ottaisin enemmän ikkunoita valoa tuomaan.

      Poista
  5. Aivan ihana kesäkeidas! Minä inhoan ikkunoiden pesemistä yli kaiken ja vaikkei se omakotialossa yhtä hankalaa olekaan kuin sinulla kuulostaa olevan, niin täytyy myöntää, että homma on tältä kesältä edelleen tekemättä... :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse voin kyllä sanoa pitäväni ikkunoiden pesusta. Tosin suomalaisessa mittakaavassa, kun ikkunoita on paljon ja niissä jokaisessa vielä monta pestävää pintaa, pesu-urakalle oli aina vaikea löytää sopivaa aikaa. Usein se pitikin tehdä monessa erässä. Täällä tuo pesu hoituu alle tunnissa.

      Poista

Olen iloinen, jos moikkaat Pastellimajassa käydessäsi!