15.3.2016

BLINEJÄ PÄÄSIÄISPÖYDÄSSÄ


Pääsiäispöydästä parvekekukkiin ja takaisin. Aiheet hyppii nyt fiiliksen mukaan, mutta yhtä keväistä kaikki kuitenkin. Nälkäisenä on vähän riskiä tälläistä juttua kirjoittaa, mutta ehkäpä saan tämän jutun myötä kirjoitettua pääsiäisenä meille Suomesta saakka vieraaksi saapuvalle ystäväperheelle viestin, että saiskos olla blinejä? Näitä keväisiä Venäjän herkkuja me ei olla tehty ikinä itse, joten senkin puolesta saan nyt laittaa raksin ruutuun, kiitos niiden tammikuisten pääsiäiskuvausten. Ollaan muutenkin vähän laiskaa sakkia kokkaamaan mitään perinteisiä pääsiäisruokia, joten juustofonduen rinnalla blinit toimisivat hyvin meillä vieraiden kanssa syötävänä seurusteluruokana.



Blinireseptin perässä seikkailin hetken netissä vain todetakseni, että tässäkin lajissa löytyy monenlaista koulukuntaa ja resepteissä yhtä monta sovellusta. Koska pidän Helsingin Sanomien Ruoka-sivuja lähes yksioikoisena totuutena, päädyin opiskelemaan blinitaikinan valmistusta ja paistamista HS:n Ruoka-sivujen tuottajan Katja Bäcksbackan Kielenvievää-blogin  Mistä on täydellinen blini tehty?-jutusta. Suosittelen tuon lukemista myös muille blinialoittelijoille. Tällä vasta-alkajalla meni projektissa pieleen ainoastaan yön aikana kelmun välistä ylikäynyt taikina ja ensimmäinen palanut lätty.


Ihan yksioikoista tämän ruuan valmistus ei tosin täällä saarivaltiossa ole. Vähän vaivaa jouduin itsekin tarveaineiden kokoonhaalimiseksi näkemään. Tattarijauhoa (buckwheat) etsin ensin monestakin eri supermarketista tuloksetta, mutta onni osui sitten kohdalle luontaistuotekaupassa Holland&Barrettissa. Tuorehiivan perään olin kysellyt jo aiemminkin, joten hiivakätkö oli ennestään tiedossa. No entäs sitten mätiä? Ei sitten niin missään tarjolla, kunnes kauppahallin kalatiskiltä lopulta tärppäsi. Joskin tuollaista isomman lohen mätiä. Smetanan tilalla käytin Creme Fraicheä, lisänä kylmäsavustettua lohisilppua, Marks&Spencerin katkarapucoctailia, suolakurkkuja ja punasipulia. Parilla kerralla ystäväperheen luona Suomessa syöty rapublini on jäänyt kummittelemaan makunystyröihin ja sainkin tiedon, että tuota jokirapucoctailia löytynee ainakin Joensuussa Cittarin kalatiskiltä. Suosittelen kokeilemaan, todella herkullista. Löytyisiköhän samaa muistakin kalatiskeistä? Itse voisin helposti jättää tuon mädin myös pois ja täyttää blinini lohella ja ravuilla.



Mitäs tykkäät, ovatko blinit sinun herkkuasi? 
Ja jos, niin mitä sen päälle kaikista mieluiten laitat? 
 Vinkkejä otetaan mieluusti vastaan.


/// We are a bit lazy in cooking traditional Easter food. This year there might be some blins on the Easter menu. What a great food to have together with some good friends or family. These blins are actually my very first try of cooking them in my own kitchen, earlier we have enjoyed them only when visiting friends back in Finland. Not everyone likes salmon roe on them but you can as well have them with prawns, gravlax or cold smoked salmon along with some creme fraiche, red onion and gherkins. Enjoy!
 

12 kommenttia:

  1. Ihania kuvia! Ja blinit sopii kyllä mainiosti pääsiäisruoaksi, sellaista herkkua ne on. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niin mustakin! Paaston jälkeenhän on taas lupa herkutella rasvalla, munilla ja sokerilla, kuin ennen vanhaan kuunaan! Kiitos!

      Poista
  2. Olen kerran maistanut blineja ja päällä oli nyhtökanaa ja ranskankermaa. Tykkäsin. Herkullisen näköinen kattaus myös siellä.
    Ihanaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kanasta blinien päällä en ole koskaan kuullutkaan, vaikka kalan lisäksi sienet, savuporo ja jopa tuore tonnikala on korviin kantautunut. Nää on selvästikin herkku, jonka voi soveltaa täysin oman makumieltymyksen mukaiseksi. Kiitos samoin Outi, mukavaa tätä viikkoa!

      Poista
  3. Herkullisen näköinen kattaus! Loistava valinta pääsiäisen ajalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jenni! Siispä blinitarpeet ensi viikolla kauppalistalle. Ystäviltäkin saatiin myöntävä vastaus tähän ruokakosintaan :).

      Poista
  4. Ihanalta näyttää, niin blinit kuin kattaus! Olen syönyt blinejä vain kerran, tykkäsin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mekin ollaan syöty näitä vain pari hassua kertaa aina joulun aikaan kyläreissulla. Vaikka ravintoloissakin on aina omat bliniviikkonsa, niin jostain syystä ollaan nekin aina missattu. Tosin, tää on ehkä sellainen herkku, johon nopeasti myös kyllästyisi. Eli harvoin syötävänä varmasti parasta :)!

      Poista
  5. Yksi herkkuruuistani: blinit muikunmädin, punasipulin ja smetanan kera

    VastaaPoista
  6. Ihanan herkullista! Kyllä blinit maistuvat mädin, sipulin ja smetanan kera!

    VastaaPoista

Olen iloinen, jos moikkaat Pastellimajassa käydessäsi!