8.11.2015

HYVÄN MIELEN MATTOJA


+ Yhteistyössä Finarte
 
 
Moni teistä ehkä muistaa tuskailuni mattojen suhteen. Mattojen valitseminen kotiin ei ole ikinä ollut vahvuuksiani, saati niiden löytäminen laadukkaasti valmistettuina mutta kukkarolle sopivaan hintaan. Uuteen kotiimme hankintalistalla oli useampi matto ja pian törmäsin myös ongelmaan löytää omaan tyyliin sopivia mattoja täältä uudesta kotimaasta. Tarjolla oli liian runsaita, aivan liian kalliita, väärän värisiä ja useimmiten myös pääasiassa tekokuiduista valmistettuja mattoja. Muutaman kesäyön vietin kirjaimellisesti erilaisissa mattonettikaupoissa täysosumaa etsien. Lopulta Habitare-messujen aikaan törmäsin Finarteen ja sen suomalaisten suunnittelijoiden uusiimpiin mattomalleihin.  Uteliaisuuteni raikkaita ja nykyaikaa henkiviä mattoja kohtaan vei Finarten verkkosivuille, jossa huomasin yrityksen toimittavan mattoja järkevään hintaan myös ulkomaille EU:n alueelle. Bingo! Tästä mattoinspiraatiosta syntyikin sitten mielenkiintoinen blogiyhteistyö Finarten kanssa, jonka  puitteissa minulla on ilo esitellä teille omia suosikkejani Finarten valikoimasta, mutta ennen kaikkea myös yrityksen vastuullista ja vakuuttavaa toimintaa.
 
 

 
Saanan ja Ollin Finartelle suunnittelemaa uutta printtimattomallistoa on rummutettu sosiaalisessa ja printtimediassa siinä määrin, että se tuskin on sisustamisen parissa viihtyviltä jäänyt huomaamatta. Mutta mikä Finarte? Tarkemmin asiaan perehdyttyäni hoksasin, että Finarte on yritys niiden lukuisten mattojen takana, joihin vuosien varrella meistä varmasti moni on törmännyt huonekaluliikkeissä sekä kodintavarataloissa, kuten esimerkiksi Askossa, Iskussa, Kodin1:ssä, Anttilassa tai Hobby Hallissa. Tämän jutun kuvitukseen valitsin suosikkini erityisesti Finarten verkkokaupan valikoimasta.

 
 
 
Finarte Oy on siis kotkalainen perheyritys, joka on toiminut mattomarkkinoilla jo 30 vuoden ajan. Matot ovat Suomessa suunniteltuja ja saavat innoituksensa suomalaisesta räsymattoperinteestä. Yrityksen pitkän linjan suunnittelijoihin kuuluvat Eija Rasinmäki sekä Mervi Pesonen, tuoreimpina vahvistuksina printtimattoja suunnitelleet Paola Suhonen sekä Saana ja Olli.
 
 
 

Erityisen mielenkiintoisen Finarten kauniista, moneen kotiin sopivista matoista tekee niiden valmistuksen taustalla toimivat vastuulliset arvot ja läpinäkyvä toiminta. Matot on valmistettu jo 20 vuoden ajan intialaisissa kylissä, joissa matot ja niiden valmistus kuuluu vahvasti tavalla tai toisella jokaisen kyläläisen elämään. Työntekijöiden hyvinvointi, työolot ja työstä saatava korvaus on Finartelle tärkeää ja yritys huolehtii tarkkaan myös siitä, että lapsilla ei ole riskiä joutua kutomoiden töihin. Työtehtävien jakaminen miesten ja naisten kesken on myös tarkoin mietitty. Naiset hoitavat kevyemmät tehtävät, kuten solmimisen ja raaka-aineiden lajittelun, kun taas miehet hoitavat yksinomaan rankemman käsinkutomisen. Mielestäni tämä on esiin noston arvoinen siitäkin syystä, että Suomessa tekstiilikäsityöläisyys on melkoisen vahvasti leimattu naisten nimiin. Vastuulllisuus kantaa myös kutomoiden ulkopuolelle, sillä Finarten tukemiin kyliin on pystytty tuen siivin perustamaan kouluja ja leikkitarhoja lapsille.
Työntekijöiden ja heidän perheidensä hyvinvoinnin lisäksi kestävän kehityksen vaaliminen mattojen raaka-ainevalinnoissa on yksi yrityksen vastuullisen toiminnan kulmakivistä. Finarten matot on valmistettu tekstiiliteollisuuden ylijäämäpuuvillasta, puhtaasta  villasta sekä sekoitepuuvillamatoissa käytettävästä kierrätetystä polyesteristä. Kierrätyspolyesterillä on taas Intiassa kulttuurisestikin tärkeä merkitys, sillä sitä saadaan kierrätetystä "sari"-kankaansta ja saria taas käyttää jokainen intialainen nainen varallisuuteen tai yhteiskuntaluokkaan katsomatta.

Kuvat/ Photos: Finarte

Melkoisen vakuuttavia hyvän mielen mattoja, eikö! Blogiyhteistyön merkeissä pääsin valitsemaan meille tarvitsemamme  kaksi uutta mattoa Finarten verkkokaupan valikoimasta. Matot saapuivatkin juuri sopivasti syksyn viilentämiä lattioita lämmittämään. Valitseminen näistä kaikista kauniista vaihtoehdoista ei tosin ollut helppoa.  Mattovalintani pidän hetken vielä itselläni ja paljastan ne teille myöhemmissä postauksissa. Sen verran hyvältä ne näyttävät ja tuntuvat jalkojen alla.

Ensin olisi mielenkiintoista kuulla, onko Finarte sinulle ennestään tuttu ja mikä on sinun suosikkisi.
 
 
 
 
///
I've been desperately looking for some new rugs to our new home. Finally I found a Finnish family-based company called Finarte, which has designed and manufactured rugs already 30 years. Finnish designers combined with Indian weavers makes an interesting collaboration where ancient Finnish rug heritage meets the Indian weaving tradition. What makes the company worth of highlighting is not only their beautiful and timeless scandinavian style rugs designed by well-known and respected Finnish designers, but also its transparent actions and responsibility what comes to the welfare of the Indian workers and their families plus the use of recycled cotton and polyester and clean, new wool. 
 
In collaboration with Finarte I got an opportunity to choose two needed rugs to our home. Oh dear, it was not an easy job with all the beautiful choices. Pictures of this post are my favourites in the selection of  Finarte-onlinestore. Which two of them I finally chose, I'll show you later on. Which one is your favourite?
 
More information about Finarte and the link to the onlinestore you can find on their websites here.
 
 
 

6 kommenttia:

 1. Hei kiitos vinkistä! Finarte ei ollut entuudestaan tuttu. Matto-ongelma on kuitenkin sitäkin tutumpi. :D Ja uuteen kotiin hankintoja pitäisi tehdä useampiakin.. Täytyy tsekata Finarten valikoima ja verkkokauppa; erityisen kiinnostuksen herätti kotimaisuus, mahtavaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No eipäs kestä Maiju! Miten kivojen mattojen löytäminen "peruskukkarolla" onkin aina niin vaikeaa?. Itse olen joitakin vuosia sitten jopa käynyt itse kutomassa maton, kun en meinannut löytää haluamaani. Finartella tosin tuntuu natsaavan moni juttu kohdalleen, joten mielelläni siitä vinkkaan muillekin mattopulmaisille. Kotimaisuus on silkkaa plussaa. Ja täytyy sanoa, että on melkoisen mielekästä, kun tietää tarkalleen, kuinka ja missä tuote on valmistettu. Mielenkiinnolla jään odottamaan teidän uuden kodin matto- ja muita sisustusratkaisuja :).

   Poista
 2. Kiitos vinkistä Hanna! Tosi kauniita mattoja. Vaihtarina saat haasteen. :) http://mintunmustaa.blogspot.fi/2015/11/viimeiset-lissabonin-tuliaiset.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös olekin ihania Silja! Ja hei kiitos, tartun haasteeseen varmasti tässä joku sateinen synkkä ilta.

   Poista
 3. Aika uusi tuttavuus Finarte minullekin, sovittelin juuri meidänkin taloon muutamaa heidän mattoaan : http://www.kodinkuvalehti.fi/blogit/pieni_talo_helsingissa/saanan_ja_ollin_suunnittelemia_mattoja

  VastaaPoista

Olen iloinen, jos moikkaat Pastellimajassa käydessäsi!