6.7.2014

Hañhi Design goes Station Finnland!


Heippa helteestä, ihanaa kun vihdoin taas tarkenee! Oottekohan vielä malttaneet tulla sisälle ilta-auringosta? Mulla on nimittäin kunnia päästää teidätkin kärpäseksi kattoon kurkistamaan käsityöläisen maailmaan. Alkuviikosta vietin inspiroivan päivän joensuulaisen tekstiilitaiteilija Hanna Hirvosen työpajalla. Hannan tuotemerkki Hañhi Design on kutsuttu Suomi-asemalle Frankfurtiin elokuun lopussa. Suomi-asema on luovien alojen vientinäyttely, jossa esittäytyy joukko valovoimaisia suomalaisen käsityön ja muotoilun osaajia. Edellisen kerran Suomi-asema on järjestetty Pietarissa vuonna 2011. Hañhi Designin lisäksi kutsuttujen joukosta löytyvät mm. Pomarbo, Vallila, Everyday Design, Bombotti ja VM-Carpet.


Hañhen pajalla valmistaudutaan kovaa vauhtia kohti Suomi-asemaa ja vierailuni aikana pääsin katsomaan ja kuvaamaan, kuinka Suomi-aseman juhlakabinettiin valmistui pellavainen pöytäliina sekä design-saunaan hupullisia pehmeitä vohvelipyyhkeitä. Hanna valmistaa tuotteensa käsin silkkipainotekniikalla ja tulin todella iloiseksi päästessäni seuraamaan ammattilaisen työskentelyä. Juurikin sama kankaanpainotekniikka herätti minussa eniten innostusta viimevuotisten käsityötieteen opintojen aikana.


Liinan ja pyyhkeiden kuosiksi Hanna valitsi jättimäisen hauen Käpälikkö-mallistostaan. Suomi-aseman järjestäjät olivat toivoneet kabinetin tuotteisiin vihreän ja sinisen sävyjä, joten Hanna sekoitti pöytäliinaan metsän vihreää ja valitsi sille juhlavaksi väripariksi hopeaa.

 
Ja näinhän se homma jotakuinkin eteni: Ensin sekoiteltiin riittävästi oikean sävyistä väripigmenttiä painoemulsioon ja tarkastettiin jo aiemmin käytössä ollut kankaanpainoseula. Pienet tukkeumat rapsuteltiin seulasta pois ja päästiin lopulta painopuuhiin.


Seula asetettiin kankaalle haluttuun kohtaan, väriä seulalle ja tukevia raakelin vetoja kuvioalueella. Aivan kuin taiteilija olisi tehnyt tätä ennenkin :). Vaikuttuneena seurasin, kuinka Hanna käsitteli varmoin ottein jättimäistä seulaa yksin. Itse muistan, kuinka monta pilalle mennyttä kangaspalaa sain aikaan jo pikkuruisellakin seulalla.







Värinvaihdon välillä seula täytyi pestä vihreästä ja antaa sen kuivaa ennen hopealla painamista.


Silloin ehdittiin hörpätä kahvit ja tankata parit mukanani viemistä muffinseista. Oli mielenkiintoista kuulla juttuja käsityöläisen arjesta sekä tarinoita mallistojen ja kuosien takaa. Arvatkaapa, alkoivatko omat kankaanpainosormeni syyhyämään? Tässä välissä kahvitauolla ehdimme myös opetella painoseulan valmistamista ja sain Hannalta siihen liittyen kotiläksyäkin. Näistä läksyistä voisin kirjoitella teille sitten, kun olen ne ensin itse kunnolla lukenut.


Seulan kuivuttua liinan painaminen jatkui hopean sävyllä. 
Hanna sommitteli hauet kankaalle vähän vinoon ja osittain päällekkäin.


Työn ohessa myös vähän lankkutreeniä painopöydällä,
 oletan että Hannan ei tarvinnyt lähteä kuntosalille päivän päätteeksi?



Lopuksi Hanna vielä etsi jemmoistansa paperikaavion, jonka avulla hän oli hauen seulalle valottanut. Ja kun minä vielä tarkastelin kaaviota ja seulaa ja yritin muistella, mitä siinä valottamisessa tehtiinkään, Hanna etsi minulle tietokoneeltaan uuden kuosinsa luonnoksia. Järvikorte on Hannan mielestä sympaattinen kasvi Suomen vesistöissä, josta kuuluu hauska ääni ohi soudettaessa. Sen rakenne ja kuviot kortteen nivelkohdissa ja käpymäinen pää (nyt puhuu varsinainen biologi :)!) inspiroivat Hannaa nostamaan hieman epätavallisemman kasvin tekstiileihinsä. Järvikorte on lähdössä mukaan Suomi-asemalle ja sen valotus painoseulalla on kuulemma jo kuivumassa. Jos vain meidän aikataulut osuvat tulevalla viikolla yksiin, pääsen omien kotitehtävien tarkastuksen lisäksi myös seuraamaan järvikorteen painoa.


Hañhi Designista olen kirjoittanut blogissani aiemminkin. Hannan luomiin sirkushahmoihin pääset tutustumaan näistä linkeistä: SIRKUS TULI TALOON ja SIRKUSKOIRA HERMANNI.

Käypä myös kurkkaamassa Hañhi Designin omat kotisivut: http://hanhi-design.com/ ja jos olet kiinnostunut Suomi-aseman kuulumisista, voit käydä tykkäämässä Suomi-aseman Facebook-sivuista.

Onko Hañhi Design sinulle entuudestaan tuttu?


8 kommenttia:

  1. Äitini on tekstiilitaiteilija ja hänellä oli lapsuudessani painokankaisiin keskittyvä pienyritys. Tuli vahvasti muistot mieleen. Äiti työskenteli kotona, joten seurasin seuloilla painamista joka päivä. Jotain toki tekniikassa on muuttunutkin tietokoneiden myötä. Kiitos tästä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No eipäs kestä Vilja! Voi missä maailmassa oletkaan saanut lapsuudessasi elää, olet varmaan siis saanut itsekin painaa kangasta? Tänään olin seuraamassa seulan valoitusta ja testausta, oli niin mukava olla tekemässä tätä juttua!

      Poista
  2. Mielenkiintoinen postaus! Hatun nosto käsityöläisille ja yrittäjille, palkansaajana on niin paljon helpompaa. Menestystä näyttelyyn!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sanopas muuta, todellakin hatunnosto näille rohkeille omiin unelmiinsa uskoville ihmisille! Ja menestysterkut välitetty Hannalle, kiitos :)!

      Poista
  3. Kehuja täältäkin yhä edelleen

    VastaaPoista

Olen iloinen, jos moikkaat Pastellimajassa käydessäsi!