11.7.2014

NÄIN SYNTYI HAÑHI DESIGNIN JÄRVIKORTE


Viime postauksessa kerroin vierailustani Hañhi Designin työpajalla. Tällä viikolla saimme kuin saimmekin Hañhen kanssa aikataulut osumaan yksiin ja pääsin kurkkaamaan Hannan uusinta kuosia, Järvikortetta. Taiteilija itse tuumasi Järvikorte-kuosinsa olevan korullisempi ja naturalistisempi kuin moni muu hänen graafisista kuoseistaan. Järvikorte on lähdössä Hauen matkaan Frankfurtin Suomi-asemalle. Tässäpä teillekin kuvia valotusprosessista ja kuvion siirtymisestä tietokoneelta valotuslamppujen ja pesupisteen kautta painokankaalle. Melkoisen mielenkiintoinen prosessi!

Hannan piirtämä kuosi oli ensin skannattu tietokoneelle ja sieltä muokkauksien kautta tulostettu pala palalta kalvoille. Kalvot on kuvassa jo teipattu kokonaiseksi kuvaksi ja asetettu painoseulan päälle. Painoseula oli tätä ennen kalvotettu pinkillä valotusemulsiolla. Kalvotetun seulan ja kuviokaavion päälle asetettiin vielä iso lasilevy.
 

Valotusmenetelmällä kalvotettu seula kovetetaan valolla,
 mutta haluttu kuvioalue ei kuitenkaan läpäise valoa (musta printti),
eikä kalvo siis kovetu mustien alueiden alta.


Valotuksen jälkeen seula huuhdellaan runsaalla vedellä ja vesi irrottaa vähitellen emulsion
suojatuista kohdista, eli kuvioalueelta. 
Hannan seulalla kaikki kuvion kohdat eivät auenneet toivotulla tavalla,
joten Hanna käytti pyöreäpäistä neulaa varovasti näiden kohtien avaamiseksi.
Sitten seulan annettiin kuivua ja päästiin testaamaan kuviota kankaalle.


Hanna kokeili ensimmäistä versiota kaksivärisenä, järvikortteen käpyihin kultaa ja varsiin vihreää.
Siltähän järvikorte luonnossakin näyttää.


Paikalle saapuneen pikkuapurin toiveesta Hanna painoi toisen seulan peilikuvaksi ensimmäiselle.Lopuksi Hanna testasi kuviota vielä mustalla painovärillä.Kaunista tuli! Kyllä kelpaa Hauen uiskennella järvikorteiden seassa Saksaan saakka!

 
Järvikortetreffien jälkeen sain Hannalta vielä viestin, että hän ei ollut vielä täysin tyytyväinen lopputulokseen
ja aikoo kokeilla kuosia vielä samaan tapaan paperikaavion avulla kuin Haukeakin.
 
Lopputuloksesta saamme varmasti vihiä parhaiten Hañhi Designin facebook-sivuilla, käykäähän tykkäilemässä siellä!
 
Kiitokset Hannalle, että sain olla oppipoikana kankaanpainohommissa ja mielenkiintoista Frankfurtin matkaa elokuun lopussa! Meillä jatkuu yhteistyö Hannan kanssa lastenhuoneen verhojen merkeissä myöhemmin syksyllä ja niin, ne viime postauksessa mainitsemani kotiläksyt ovat vieläkin vaiheessa. Niistäkin kuulette vielä varmasti :)!
 
 
 
//BLOGIYHTEISTYÖ
 
 
 
 
 
 

4 kommenttia:

 1. Vau, kiitos tästä postauksesta! Olipa ihana päästä näiden kuvien mukana matkalle... Sinulla on ollut varmasti mielenkiintoinen reissu tuolla! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! Olivat kyllä ihanat, elämykselliset ja opettavaiset kaksi päivää, joina Hañhen pajalla sain vierailla. Nämä postaukset oli ilo tehdä!

   Poista
 2. Kiva ja mielenkiintonen postaus!! Kiitos! Täytyy tutkia HanhiDesignia enemmänkin (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos palautteesta! Ilo on jakaa käsityön ilosanomaa. Kaikki tälläinen ruohonjuuritekniikka ja -tietämys unohtuu helposti kaiken teollistumisen myötä. Mahtavaa, että käsintekijöitä on vielä olemassa ja he uskovat omaan tekemiseensä! Ja mahtavaa, että käsityö on saanut taas enemmän arvostusta ja huomiota osakseen!

   Poista

Olen iloinen, jos moikkaat Pastellimajassa käydessäsi!