22.4.2014

RAIKAS MANSIKKAKAKKU


Lauantain synttärijuhlista en varsinaista juhlajuttua ajatellut tehdä, mutta parit kakkuvinkit voisin tänne tallentaa. Erityisesti yllätti tämä kakku, joka oli mansikkainen taikinasta koristuksiin saakka. Kakkupohjan ja täytteen ohjeet löytyvät Linda Lomelinon Taivaalliset täytekakut -kirjasta. Kuorrutteen sovelsin omasta päästä, koska kirjan kuorrute oli turhan rasvainen (voita, tuorejuustoa, valkosuklaata).


En kirjoita tänne reseptiä kokonaisuudessaan, mutta jonkinlaiset ohjeet kuitenkin. Kakkupohjana toimii neljän munan kakkupohja, johon lisättiin lopuksi reilu desi soseutettua ja kuumennettua mansikkaa (pakaste käy). Itse kaadoin kakkupohjan kahteen 17 sentin irtopohjavuokaan (voideltuun ja korppujauhotettuun). Kirjan reseptissä käytettiin yhtä 20cm vuokaa. Paistoin pohjia 175 asteessa noin 50 minuuttia. Isompi vuoka vaatinee tunnin. Mansikkasose antaa pohjalle mehukkuutta ja hennon vaaleanpunaisen värin.


Leikkasin kakkupohjat kolmeen kerrokseen ja päällimmäiset kerrokset jätin kokonaan käyttämättä. Kerrosten väliin soseutin noin puoli litraa pakastemansikoita ja lisäsin summamutikassa reilusti kaapista löytynyttä hillo-ja marmeladisokeria (kirjassa käytettiin 1/2 dl hyytelösokeria). Vatkasin myös kermaa, jota sekoitin jäähtyneen hillokkeen sekaan, jolloin syntyi moussemainen täyte. Aluksi kokeilin laittaa kerman ja hillokkeen eri kerroksiin, mutta hilloke tahtoi levitä reunojen yli. Mousse pysyi välissä paljon paremmin.

Itsetehdyn hillokkeen sijaan tässä voi hyvin oikaista ja käyttää kaupan valmista mansikkahilloa, tosin silloin lopputulos ei varmasti ole niin raikas, koska valmishillot ovat niin paljon makeampia.



Siinä kakkua kootessa muutama tunti ennen vieraiden saapumista sain päähäni, että haluankin koristella kakun ruusujen sijaan pienillä marengeilla ja mansikoilla. Siispä pikasoitto juuri kauppareissulla kassan kautta kulkeneelle miehelle, että nyt tarvitsenkin myös mansikoita ja että niitä löytyy muuten aivan eri kaupasta. (Tälläisistä jutuistahan miehet tykkäävät..!) Ja kakun täyttämisen jälkeen pikana marenkitaikinaa vatkaamaan. Onneksi mulla oli valkuaisia varmuuden vuoksi eroteltuina ja lämpimässä. Mies kiikutti kiltisti mansikat kotiin ja marengitkin ehdin paistaa ja kuivattaa tunnin verran uunissa. Vaniljamarenkien ohje löytyy täältä.


Marenkien kuivaessa uunissa valmistin kuorrutteen, johon vatkasin vispikermaa, kermaa vatkatessa lusikallisen vaniljakreemijauhetta, sulaa ja jäähtynyttä valkosuklaata ja mansikkatomusokeria väriä ja makua tuomaan. Pikkuisen sipaisin sekaan myös punaista elintarvikeväriä.


Koristelusta tuli mansikoilla, marengeilla ja muutamalla runkoruusun kukalla mielestäni kaunis ja näyttävä. Erityisen suloinen koristelu tuollaisessa pienessä kakussa ja todella helppo ja nopea tehdä (siis jos on marenkeja ja mansikoita valmiina ;)). Siinä ei erityistaitoja tarvitse, kunhan vain latoo mansikat ja marengit sikin sokin keoksi kakun päälle. Kevään ja kesän juhlia varten ihan kelpo idea. Marenkejakin saa kaupasta valmiina, jos niitä ei itse halua tehdä.

Tämän kakun myötä oma täytekakun tekokynnys ehkä hiukan madaltui. En aiemmin ole juuri tykännyt täytekakkuja tehdä, koska kermanpursotus on mielestäni niin hankala laji. Meillä on tosin herkuteltu nyt viime ajat jatkuvalla syötöllä, joten luulenpa laittavani sokerihanat kiinni ihan just nyt. Katsellaan sitten toukokuun lopussa loman alkaessa olisiko jälleen mansikkakakun paikka.

Yhden suklaajuustokakun verran saatan teitä silti vielä kiusata. Sellainenkin tuli lauantaiksi porkkanakakun ja tämän mansikkakakun lisäksi leivottua.

Mutta nyt niiden koulujuttujen pariin. Oon aika innoissani noista valmistuvista tyynynpäällisistä!!

24 kommenttia:

  1. Voi ihanuus, mikä kakku!!! Kaunis ja näyttää niin hyvälle. :) Pakko päästä pian pitämään jotkut kutsut, jotta pääsen leipomaan. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) Juuri siksi minäkin tykkään kutsuja järjestellä. Joskus on kiva nyhjäistä syykin ihan tyhjästä, että saa leipoa tai lähinnä, että joku tulee syömään ne leipomukset pois. Kakut ei meillä omalla porukalla kovin tehokkaasti kulu. Nyt iski melkein harmitus, että seuraavat järjestettävät lasten synttärit on vasta vuoden päästä.

      Poista
  2. Todella kaunis kakku! Koristeet kuin unelmat! :)

    VastaaPoista
  3. Vau! Upea kakku! Pidän tämän mielessä kun meidän prinsessan mittari vitoseen tärähtää, ihan kohta sekin;) Aivan ihana kakku!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai niin teilläkin oli samanikäinen neiti siellä. Kyllä meidän molempiin upposi tämä kakku, maultaan j koristuksiltaan. Tuosta puhallettiin myös kaksivuotiaan kynttilät.

      Poista
  4. Nams! Onpas herkullinen ja kaunis kakku!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitää meidän Heini järjestää kakkukestit tässä joku kaunis kevätpäivä!

      Poista
  5. Hihi, aika monivaiheinen ja taidolla sovellettu ohje, ei siis mitään pelokkaan kakunväsääjän juttua todellakaan. ;) Olisinpa saanut maistaa. Osaisinpa itse tehdä. Tai ehkä, että kestäisipä hermot tehdä. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta kun tää oli melko yksinkertainen, vaikkakin piti vähän soseutella. Onnistun aina tyrimään täytekakut tavalla tai toisella, joten senkin puolesta. Siinä ne tehdessä hermot kehittyy, kun ei voi hermostua, ettei mee pieleen :).

      Poista
  6. Nami. Tuota mieheni ei ole tainnut vielä kokeillakaan. Meillä on Se Lindan kirja ja siitä on tehty yhtä sun toista kakkua. Kaikki erittäin onnistuneita ohjeita :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lindan kirjassa nimellä mansikka-valkosuklaakakku (muistaakseni) ja päällä pari ruusua.

      Poista
  7. Kylläpäs on kaunis kakku. Kerrassaan upea! Ja herkullisen näköinen; ei pitäisi pääsiäisen paisuttamana tällaisiin päin edes vilkaista, mutta - no joo, pakko;)

    VastaaPoista
  8. Niin suloinen kakku, siis aivan ihana!!! ♥ Mä niin rakastan rentoja kakun koristeluita :)

    VastaaPoista
  9. Ihanan näköinen kakku! :)

    VastaaPoista
  10. Oi ihana, niin kesäinen!! Tämän tyyppiset kasakoristeet on ihan mun lemppareita tällä hetkellä. :)

    VastaaPoista
  11. IHANAA HANNA !!! Kyllä osaat .... terveiset toiselta laidalta. Nam nam ...

    VastaaPoista
  12. Kaunis ja herkullisen näköinen kakku! <3

    VastaaPoista
  13. Voi apua miten ihana! Unohdin eilen kommentoida kun jäin vaan ihastelemaan tuota kakkua :) Komppaan Annaa tuossa yllä, mulla kanssa tuollaiset kasakoristeet lemppareita - just koristelin pääsiäiseksi tekemäni juustokakun kasalla suklaamunia :D

    Ja voi kunpa asuttaisiin lähempänä, kutsuisin näet itseni teille usein kahville - ja kakunteko-oppitunnille :) Keskiviikkoterkut täältä sairastuvalta. Meidän Nellillä onkin lääkärin mukaan influenssa :( Ja nyt kummasti tuntuu omakin olo kehnolta... saas nähdä miten käy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voitais olla aika tehokas kahvittelukaksikko :). Hyvä idea, harmi, kun on välimatkaa, tosin tuskin mun neuvoilla paremmaksi kakuntekijäksi tulisit, mutta ainakin takuuvarmaa herkutteluseuraa saisit.

      Voi ei, toivottavasti Nellillä helpottaa pian ja te muut säästytte!! Meillä ollut täällä myös mahataudin ja flunssan oireita. Mutta nyt ei kyllä auttais sairastua.

      Poista
  14. Voi nam! Vähänkö herkullisen näköinen kakku!! <3

    VastaaPoista

Olen iloinen, jos moikkaat Pastellimajassa käydessäsi!