27.6.2017

TAIVAALLINEN SITRUUNAPIIRAS


Hiphei! Juhannus oli ja meni. Ja oikein ihanasti menikin, mökkeillessä ja ystävien kanssa rentoa laatuaikaa viettäessä. Kameran laturin ollessa teillä tietämättömillä, juhannusmatskut tallentuikin tällä kertaa instan puolelle ja Storiesin puolella olinkin pitkästä aikaa oikein viriilillä tuulella. Nyt ollaan taas takaisin kaupungissa ja arkiset lomapuuhat jatkuvat täällä samaa leppoista sykettä unohtamatta. 

Viime aikoina olen kaivannut pitkästä aikaa leipomista, aikaisemmin kun tuli leivottua paljon useamminkin. Vaikka omia linjoja onkin suotavaa jossain määrin suojella jokapäiväiseltä pullansyönniltä, niin olisi silti olla se marjapiirakan tai suklaamuffinsin tuoksuinen äiti useammin kuin nyt olen ollut. Siispä ajattelin korjata tilanteen ja juhannuksen pavlovan lisäksi kokeilin viime viikolla erästä potentiaalista sitruunatorttureseptiä. Ne jotka ovat seuranneet blogiani jo pidempään, muistavat ehkä sitruunahimotukseni ja aikaisemmatkin sitruunapiiraskokeiluni. Hiljaisesti olen metsästänyt sellaista täydellistä reseptiä, jolla saisi aikaan kloonin niistä kaikista makuhermoja hivelevistä pienistä sitruunatortuista, joita Briteissä kahvilassa usein valitsin. Usein kuitenkin lopputulos on ollut aina jollain lailla vääränlainen. Ja kuulkaas, tällä kertaa kävi ihmetys sentään niin, että Jamie Oliver nousi tässä leivontakokeilussani aivan ylivertaiseksi sitruunapiirasjumalaksi! Kuinka en ole aiemmin hoksannut etsiä reseptiä hänen käsialallaan?! Tietenkin hänellä sellainen on!



Kuvissa vilkkuu taas monta tämän hetken suosikkiani: viime postista tutut marmorilaatat, Marimekon Spalje-lautanen (joita on saatava kyllä lisää) sekä tämän hetken kauneimmat kesäkukkaset. Juhannussaunassa tehtiin meillä muuten myös sellaisia juhannustaikoja, että marmoripöydästä tehtiin oikein yhteinen päätös! Nyt kun ehtisi vielä ne jalatkin suunnittelemaan..



Tämä resepti oli niin onnistunut, että se on syytä kaivertaa kiveen. Tässä ei ole mitään, mitä pitäisi enää muuttaa ja vaikka piiras ei ihan puolessa tunnissa valmistukaan, se on silti helppo tehdä ja kaikkien noiden Jamien pikkujippojen väärtti. Vaahdotin piiraan lisukkeeksi marenkivaahtoa ja tuoreet pensasmustikat sopivat settiin myös kivasti. Tätä tehdään meillä hyvin pian uudelleen! Resepti löytyy englanniksi täältä, mutta raapustin teille siitä oman versioni myös suomeksi.

TAIVAALLINEN SITRUUNAPIIRAS

Pohja

120g huoneenlämpöistä voita
75g eli n. 1,25 dl tomusokeria
3 munankeltuaista (säästä valkuaiset marenkivaahtoa varten)
250g eli n. 3,8 dl vehnäjauhoja

Sekoita voi ja tomusokeri kulhossa tasaisen pehmeäksi vaikkapa ihan lusikalla voimakkaasti painellen. Lisää joukkoon kaksi keltuaisista ja lopulta jauhot vähitellen. Sekoittele taikinaa käsin, kunnes rakenne on sopivan tasaista. Lisää vielä kaksi teelusikallista vettä ja painele taikina kiinteäksi palloksi. Vaivaa taikinapalloa vielä parisen minuuttia kevyesti jauhotulla alustalla, kunnes taikina on pehmeää ja pysyy hyvin kasassa. Taputtele palloa tasaisemmaksi, kääri taikina kelmuun ja laita jääkaappiin jähmettymään tunniksi.

Jamie neuvoo kaulitsemaan taikinan 3mm paksuiseksi ja nostamaan piirakkavuoan päälle ylimääräiset reunoilta pois leikaten, mutta minä oikaisin tässä ja taputtelin taikinan vain huolellisesti tarpeeksi ohueksi piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Pistele pohja haarukalla ja laita vuoka pakastimeen n. 20 minuutiksi. Lämmitä uuni 180 C. Ota pohja pakkasesta.

Jamie neuvoo peittämään pohjan leivinpaperilla ja "leivontapavuilla" (Mikä ikinä niiden suomenkielinen vastine sitten onkaan :D!), mulla ei niitä ole ja peitin ainoastaan piirakan pohjan ympyrän muotoisella leivinpaperilla, mikä auttoi kummasti pohjan kuosissa pysymiseen.

Paista pohjaa uunissa n.20 minuuttia, ota leivinpaperi pois ja paista vielä 15-20 minuuttia. Jos reunat alkavat ruskistua liikaa, peitä foliolla. Tämäkin toimii hyvin!  Ota pohja vielä kerran pois uunista,  levitä jäljellä oleva munankeltuainen pohjan päälle ja paista vielä minuutti uunissa.

Tiputa uunin lämpötila 140 asteeseen. (Itse unohdin ja silti tuli hyvä..)

Sitruunatäyte

5 munaa
150g eli n. 1.75 dl sokeria
1 dl sitruunan mehua (n.3 sitruunaa)
2 tl sitruunan kuorta raastettuna
1.5 dl kuohukermaa

Vispaa minuutin ajan sekaisin munat, sokeri, sitruunan mehu ja kuori. Vispaa sekaan kerma ja sekoita kunnes massa on tasaista.

Kaada täyte pohjan päälle ja paista 30-35 minuuttia tai kunnes täyte on kiinteytynyt. Paistamisen jälkeen anna piiraan jäähtyä vielä 1-2 tuntia jääkaapissa.

Koristele tomusokerilla, tarjoa marenkivaahdon tai mascarponevaahdon kanssa. Ripottele päälle vähän sitruunan kuorta ja mustikoita koristeeksi.

Marenkivaahto

2 valkuaista
4 ruokalusikallista tomusokeria

Vatkaa valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi.



So much text for one lemon tart! But I can describe it also only with one word: PERFECT! I finally found a recipe for a perfect and heavenly lemon tart. Of course, why I didn't realise it ever before that our food god Jamie Oliver has one! I'm going to write this in stone and live happily ever after. You will find the recipe in English here.

4 kommenttia:

  1. Raikkaat piirakat sopivat kivasti kesään. Piirakka näyttää ihanalta.
    Mukavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin sopivat! Monesti sitruunapiiras hunnutetaan myös paksulla marenkikuorella, jota myös vähän paistetaan tai tohotetaan, mutta minusta tämä on ehdottomasti parempi näin. Ei tule liian äkkimakea.
      Mukavaa viikkoa myös sinulle! Hullua, että jo kesäkuun viimeistä viedään!

      Poista
  2. Ai, namiii, että tää piirakka ihan maistuu jo minun huulillani ja milteihän se sinne asti jo kerran päätyikin. Läheltäpiti-tilanne voisi pian käydä toteen! Vink, vink!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No asiahan täytyy kotjata tietenkin mitä pikkimiten! Olisikos muutotortun paikka, toivottavasti jo ensi viikolla? Täytyyhän se uusi uuni heti testata!

      Poista

Olen iloinen, jos moikkaat Pastellimajassa käydessäsi!