10.3.2017

TÄLTÄ NÄYTTÄÄ RAKSALLA NYT


Kyllähän Suomeen muuton ehdottomasti parhaimpiin puoliin kuuluu rakennustyömaan edistymisen reaaliaikainen seuraaminen. Siispä mennäänkin näin perjantain kunniaksi pitkästä aikaa raksajuttujen pariin. Keskiviikkona teimme lasten ja lasten kaverin kanssa eväsretken lähellä sijaitsevaan saareen ja koska Pielisjoen jäällä oli niin mainiot olosuhteet hankiaiskävelyyn, oikaisimme tyttöjen kanssa tulomatkalla saaresta joen yli suoraan omalle takapihalle. Sillä aikaa kun minä mittailen, suunnittelen ja siivoan, tytöt ovat löytäneet parempaa ajanvietettä tontin takana sijaitsevan niityn nyppylältä mäenlaskupuuhissa.


Vauhdilla on raksa ottanut askeleita eteenpäin ja tällä hetkellä siellä on jo melkein kaikki ikkunat paikoillaan. Lasiliukuovien toimitusta vielä odotellaan ja siksi osa isoista ikkunoista takapihan puolella on vielä styroksilla. Katto on huopaa vaille myös tehtynä ja vähän tuosta avoräystäslookistakin saa jo selvää. Vielä puntaroimme mustan ja valkoisen räystäsmaalin välillä. Alunperäinen musta on ehkä omissa ajatuksissa kääntymässä kuitenkin valkoiseksi. Mitä puoltaa toki tuo pohjamaalauksen värikin. Pieni mutta ei onneksi peruuttamoton kömmähdys.


Joitakin talon sisäkuvia olenkin laittanut jo instagramiin tässä matkan varrella, mutta kurkataanpas nyt sisällekin vähän tarkemmin. Melkoiselta halliltahan talo nyt näyttää, kun sisäseinät puuttuvat ja katossa on ontelolaatat vielä näkyvillä. Talon ehdoton ihanuus on tietenkin nuo isot seinän mittaiset ikkunat ja korkea tila. Tässä kuvassa näkyy  pääasiassa olohuone-ruokailutila keittiöstä päin kuvattuna ja vasemmassa reunassa oleva ikkuna ja sen kohdalla oleva tila kuuluvat jo pienemmän tytön huoneeseen.Sisällä lattiavalu on tehty pari viikkoa sitten ja sitä kuivatellaan nyt tovi ennen sisäseinien rakentamista. Teknisen tilan laitteiden asentamisen takia tosin makuuhuoneen ja kodinhoitohuoneen välisen seinän runko on jo pystytetty, mikä näkyy alla olevassa kuvassa. Kuvassa vasempaan nurkkaan noiden isojen ikkunoiden kohdalle tulee meidän vanhempien makuuhuone, keskelle kapeimman ikkunan kohdalle vaatehuone ja väliseinän oikealle puolelle kodinhoitohuone. Kodinhoitohuoneen vasempaan reunaan väliseinän mitalta on tulossa liukuovellinen säilytystila, jonka toiseen päätyyn sijoittuu kaikki teknisen tilan vempaimet. Kaukolämpömies olikin eilen hitsaamassa osasia paikoilleen, joten pian saadaan taloon sitten jo ihan oikeat lämmöt päälle.


Saunasiiven mittasuhteitakin ollaan päästy jo tunnustelemaan. Tämä alla oleva kuva on otettu talon kauimmaisesta nurkasta, pukutilan nurkasta kohti keittiötä. Suihkutilassa näkyy paikka jo linjalattiakaivolle ja kaksi suihkua tuohon tilaan pitäisi saada mahtumaan. Suihkujen taakse styroksioven edustalle on tulossa ns. telkkariaula, jonka kautta pesutiloihin kuljetaan. Tämä osa taloa tulee kokonaan tasaisella normaalikorkuisella sisäkatolla. Taustalla näkyy keittiön ikkuna.


Alla näkymä pukutilan nurkasta suihkutilan läpi saunaan, jonka kahdelle seinälle sijoittuu nuo ikkunat ja 90 astetta toiseen suuntaan puolestaan näkymä pukutilan läpi isompaan vessaan. Vessan ja pukutilan väliin sijoittuu oikeanpuoleisessa kuvassa vähän erottuva korkea ikkuna, jonka funktio on pääasiassa tuoda valo läpi talon telkkariaulan puolelle.


Ja hei, pitihän meidän tehdä yksi eväsretki työmaallekin :). Tyttöjen mielestä talo on tällä hetkellä kamalan ruma. No onhan se. Onneksi ne kaunistavat työvaiheet ovat vielä edessäpäin!


Eräs päivä raksalle mennessä hämmästyin, kun siellä oli jo ulko-ovetkin nostettu paikoilleen. Ensin kyllä tosin kauhistuin ja oli pakko varmistella kovaan ääneen, että eihän ne vain ole aivan naarmuilla kesäkuuhun mennessä. No seuraavana päivänä olikin ovet jo suojattu, joten oma sykkeenikin vähän siitä tasaantui. Kodinhoitohuoneen ovelta näettekin lopullisen ulko-ovilookin. Ovet toimitti meille siis JELD-WEN, josta teinkin oman blogiyhteistyöjutun aiemmin täällä. Pääsisäänkäynnin ovi näytti niin ikään hyvältä, mutta ulkoapäin tuo näkymä olikin levytetty umpeen oven ympärille tulevan katoksen rakentamisen ajaksi.Lattiavalun kuivamisen aikana rakennusmiehet ovat urakoineet talousrakennuksen kimpussa, joka alkaa olla paneloitu melkein läpeensä valmiiksi. Raksasiivouksen lisäksi puuosien maalaus tulee olemaan minun hommaa, kunhan keli alkaa olla maalauspuuhille sopiva. Siispä tämä talousrakennus tulee saamaan viimeisen silauksen ihan omasta pensselistä. Talousrakennus rikkoo mielestäni kivasti talon tiellepäin näkyvää yksinkertaista julkisivua ja puupinta tuo vähän vaihtelua päärakennuksen  kivisen kovaan ilmeeseen. Tälle eturajalle olen vähän miettinyt puuaidan sijaan tiheään istutettua tuija-aitaa, jonka kasvaessaan voisi trimmata sellaiseksi, joita näkee lähinnä etelänmatkoilla espanjalaishuviloiden edustalla. Mutta katsotaan, minkä kannan kaupungin rakennusvalvonta tähän ottaa. Lähistön taloista kun löytyy lähinnä vain puuaitaa.


Kaikkea tässä lyhyellä raksaamisuralla on tullut jo opittua näin suunnittelijan ja sivustaseuraajan roolissakin. Tämä päivä vierähti minulta selvitellessä ulko-ovien mahdollisia lukitusmahdollisuuksia ja kahva- sekä lukkopesämalleja. Vaihtoehdosta A päädyttiinkin jo vaihtoehdon B kautta vaihtoehtoon C. Onneksi löytyy asiantuntevia ammattisparraajia  sukulaisista! Ihan pian kävelläänkin illalliselle keskustaan tyttöjen yökyläillessä mummolassa, enkä malta odottaa, että pääsen tuolle juuri työmatkaltaan palanneelle miehelle pätemään  kaiken kattikaapeleista ja ovikoodijärjestelmistä :).


/// Our building site at the moment.

15 kommenttia:

 1. Näyttääpä hyvältä raksalla ja on tuo teidän tulevan kodin paikka vain upea <3 Ihana seurailla tätä projektia!

  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jenni! Jännää, kun se alkaa nyt hahmottua jo kodiksi, vielä kun saadaan sisäseinät ja loput ikkunat. Ja paikka on <3. Suloista sunnuntaita sinne!

   Poista
 2. Siis vitsit tuosta tulee ihana. Nuo isot ikkunat <3 Mä myös seurailen Jennin tavoin innolla projektin edistymistä ja jatkan samalla surffailua Etuovessa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti Marja <3! Vielä kun saadaan nuo loput isot ikkunat paikoilleen, niin sitten ollaan ihmeissään. On niihen totutteleminen tälläisen kerrostaloelämän jälkeen, jossa ikkunanäkymä on vähän rajoittuneempi. Kiva, kun seuraat!

   Poista
 3. Omasta mielestäni (Utralainen itsekin) muuten kiva sijainti, joen läheisyys yms.. harmi vain että tontit suht pienet ja talot vieri-vieressä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaupungissa jos haluaa asua, niin ei voi ajatellakaan monen tuhannen neliön tontteja. Meille tässä yli tuhannessakin on jo kyllä riittävästi ja naapurit on onneksi vanhat tutut ja mukavat. Makuasioita.

   Poista
 4. Minkä kokoiset noi suuret ikkunat on??

  VastaaPoista
 5. Mukava seurata teidän projektia, tulee niin omat raksavaiheet mieleen. Tsemppiä projektiin!

  VastaaPoista
 6. ihana seurata kun muut raksaa...mahtava tulee torpasta!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti Milla, osataankohan enää tälläsessä torpassa asuakaan? Tää nykyinen 54 neliötä on ihan sopiva tämäkin :).

   Poista
 7. Vastaukset
  1. Kiitos Suvi! Tontin suhteen meillä kävi kyllä hyvä tuuri!

   Poista
 8. Oi että..! Talosta tulee upea! ♥

  VastaaPoista

Olen iloinen, jos moikkaat Pastellimajassa käydessäsi!