6.11.2016

SAUNAHAAVEITA


Sunnuntaita, kuvankaunista sellaista! Eilisen Bonfire Night -päivän ja illan juhlien jälkeen täällä vietellään rauhallista ja myöhäistä aamiaista villasukkiin ja -paitoihin kääriytyneenä. Lämpimänä pysyminen on ollut viime päivinä meidän perheen TOP3-keskustelunaiheissa ja itseäni alkaa jo huvittaa tämä plussa-asteilla paleleminen. Eilen illalla teimme lopulta juhlavan päätöksen ja käänsimme sisällä lämmitystä aavistuksen päälle.

Sauna on syystä että ollut alituiseen mielessä, ehkä yksi niistä asioista, joita uudessa Suomen kodissamme odotan eniten. Viime viikonlopun surkeaksi joskin todella huvittavaksi osoittautunut mökkisauna Länsi-Walesissä sai vähän vauhtia saunahaaveiluun. Jos omaan saunaan kuitenkin jotain muuta kuin harvakseltaan naulattu laude lähes lattiantasossa, seitsemällä kivellä varustettu maailman pienin kiuas ja löylyvälineinä koirankuppi ja soppakauha. Toki ne löylyt näilläkin aikaan saatiin, kun tarpeeksi kauan jaksettiin vettä kiukaalle lirutella. Walesiläinen saunaelämys, joka tullaan toki muistamaan aina.

Meidän tulevan kodin sauna tulee lauteineen olemaan melko perinteinen suomalainen sauna, pienellä modernilla twistillä. Itse en ole lämmennyt viime vuosina paljon esillä olleille puolilasisille saunoille, joista on näkymät pesuhuoneen puolelle. Kaipaan saunalta hämyistä tunnelmaa ja koska meidän neljän neliön saunaan tehdään kaksi 1,6mx0,6m -kokoista ikkunaa tontin takana olevan metsä- ja jokimaiseman hyödyntämiseksi valoa saunaan tulvii päivänvalossa ilman lasiseiniäkin. Lisäksi lattia tulee mitä todennäköisimmin jatkumaan kylpyhuoneen puolelta vaaleana. Vaikka pidän kovasti ihan perinteisestä puisesta saunasta päätimme kuitenkin hämyisemmän tunnelman aikaansaamiseksi käsitellä lauteet ja seinät kokonaan mustiksi. Valontuloa kylppärin puolelta koitetaan blokata savunsävyisellä lasiovella johon sopii kauniisti mustat karmit sekä nuppivedin. Valotkin laitamme todennäköisesti ikiaikaiseen tyyliin lauteiden alle. Seinät paneloidaan ihan yksinkertaisesti vaakaan, kuten kokoamani kollaasin kuvassa. Simppeli toimii mielestäni tässäkin. 

Otsikon mukaisesti tässä postauksessa kyseessä on myös jo päätettyjen asioiden lisäksi ripaus haaveilua ja kollaasissa haaveilu näkyykin kiukaan muodossa. Olen nimittäin umpirakastunut Tulikiven Rae-marmorikiukaaseen. Se olisi aivan mielettömän upea simppelissä mustassa saunassa. Marmoria meidän kodissa tullaan jonkin verran näkemään ja vielä arvotaan muutaman mahdolliseen kohteen joukosta, missä marmori- tai marmoria muistuttava ratkaisu toteutetaan. Mielestäni olisikin kaunis ja yllättävä ratkaisu laittaa marmoria saunaan näin kiukaan muodossa. Harmi vain Tulikiven nettisivujen mukaan tämä kiuas on ainakin toistaiseksi valikoimasta loppu ja toisekseen se ei valitettavasti taida meidän budjettiin mahtua. Mutta varmasti yksi ratkaisu, joka palaisi mieleen ylimääräisten tuhatlappusten ilmaantuessa näkökenttään. Marmorikiukaan sijaan saunassamme tullaan varmaankin näkemään lauteesta nouseva yksinkertainen ja huomaamaton kiuas valkoisilla saunakivillä, musta saunasetti ja pellavaiset saunatekstiilit ja -pyyhkeet.

Sauna tulee yhdistymään kauniisti pesuhuoneeseen, jonka ideat taidan koota erilliseen juttuun, niin pysyy tämänkin sunnuntaijutun pituus vielä inhimillisissä rajoissa. Olisi ihana kuulla, millainen sauna sinulla on tai millaisia sinun saunahaaveesi ovat?


/// Planning and dreaming of a black sauna with a marble stove.

8 kommenttia:

 1. Meillä on sellainen perus sähkösauna. Ollaan onnistuttu aaettamaan saunan mittarit juuri oikeaan asentoon ja löylyt ovat nykyään ihanan kosteat. Puusauna olisi kyllä ihana omistaa!
  Kaunista sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puusaunaa mekin aluksi mietimme, mutta päätimme sitten valita sähkökiukaan. Kylvetään sitten mökillä puusaunan löylyissä.

   Poista
 2. On kyllä niin sun näköinen kiuas, wau! Suunnitelmat kuulostaa hyvältä,itsekään en ole lämmennyt lasiseinille! Mutta tulikiven kiukaille olen ja niiden löylyille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää kiuas on jäänyt kyllä niin mielen päälle nyt kummittelemaan. Tälläiset haaveilut usein tuppaavat olemaan vähän turmiollisia :). Hyvä kuulla, että löylyt on ihanat. En kyllä Tulikiveltä muuta osaisi odotakaan.

   Poista
 3. Hyvältä näyttää suunnitelmat. Meillä on puukiuas. En tosin ole itse kovin innokas saunoja, saattaa mennä parikin kuukautta ilman saunaa. Sauna kyllä lämpiää viikottain.

  Hyvää sunnuntain jatkoa!

  T. Kristiina H.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mekin puukiuasta alkuun mietimme, mutta päädyimme sitten sähkökiukaaseen. MÖkillä päästään sitten puukiukaan löylyihin. Tykätään myös laittaa sauna ajastimelle esim. lenkin tai laskettelureissun ajaksi.

   Poista
 4. Huomenta ja taas pakkanen paukkaa. Eli kyllä sitä saunan lämpöä kaipaa. Meillä on saunassa tummat seinät ja vähän vaaleammat lauteet. Nykyisin lasiovi pesuhuoneeseen mutta sen puhtaaana pitäminen ärsyttää kun veden roiskeet näkyy kun on kalkkinen vesi. Mukavaa alkanutta viikkoa.
  Terveiset toiselta laidalta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt näkee myös paljon saunoja juuri noin, missä yhdistelty tummaa ja vaaleaa. Muistan, että ollaan käyty keskustelu aikaisemmin noiden lasioven roiskeista. Universal Stonella on ainakin mulla hyvin kalkki irronut ja taikasieni toinen. Meillä täällä vähän sama ongelma suihkun lasiseinien/ovien kanssa.

   Poista

Olen iloinen, jos moikkaat Pastellimajassa käydessäsi!