27.10.2016

VIHDOINKIN LÄHTÖRUUDUSSA: UUDEN KODIN SISÄÄNKÄYNTI


Heippahei! Enpä voisi iloisemmin teille torstaiaamuun toivottaa, sillä nyt minulla on virallisesti lupa alkaa touhottamaan meidän raksan kanssa ihan kunnolla. Piti vähän himmailla omaa innostusta täälläkin blogin puolella, kun näytti väliin jo vähän siltä, että ei tästä rakennusprojektista tule valmista ensi kesään, josko seuraavaankaan. Joko saimme suunnitellusta kodistamme aivan pöyristyttäviä tarjouksia tai sitten kokonaan eioota. Itse olin jo henkisesti valmistautunut lykkäämään projektia ensi kevääseen ja pian jo vaihtamaan ajatuksen aidosta kivitalosta puurunkoiseen rapattuun taloon. Kunnes. Lopulta se meille oikea tyyppi sitten tulikin vastaan! Rakentaja, joka ei myöskään ollut valmis laittamaan ajatuksia harkkotalosta tai listattomuudesta ihan heppoisesti uusiksi. Ja tietenkin rakennesuunnittelija, joka piti meidän unelmien (ja omien rakenteidensa) puolia, vaikka meinasi kyllä meiltä usko loppua ennen tätä viikkoa. Fiilis on siis melkoisen mainio. Mieskulta on tehnyt juuri Suomessa urakkasopimuksen ja vaimo täällä Walesissä sormi enterillä odottaa, milloin saa julkaista.  Nyt ei tietenkään auta muu, kuin alkaa odottaa valmista :)! Jos kaikki menee suunnitelman mukaan, ensi kesän puolivälissä saamme kantaa kattilat omaan keittiöön.  Tuntuu todella epätodelliselta kyllä.

Mietin hetken, mistä täällä blogin puolella alkaisin suunnitelmia teille avaamaan ja mistäpäs sinne taloon muualta marssittaisiin kuin etuovelta, joten tervetuloa kurkkaamaan haaveilemalleni sisäänkäynnille. Sisään en tosin teitä vielä päästä.                             

                        
                         Kuvat: ovi (kuva käsitelty tummaksi) / marokkolaiset laatat / seinävalaisimet / kasvit / lattiavalaisinTalomme julkisivu talon etupuolella tulee olemaan ulkonäöltään jokseenkin vaatimaton. Pulpettikattoisen talon matalassa päässä tulee olemaan kolme ikkunaa melko perinteiseen tyyliin, yksi etuoven vasemmalla kaksi sen oikealla puolen. Seinän pinta tulee olemaan valkoinen, sokkeli musta ja ikkunat mustat. Talon pohjapiirrosta ja lähtökohtaisia talohaaveita voit käydä kurkkaamassa tästä aiemmasta jutustani.

Jotain jujua halusimme kuitenkin julkisivuun keksiä perinteisen tolppien varassa olevan etuovikatoksen sijaan ja keksinkin eturapuille seinästä ulkonevan rapatun portin tai kehyksen, joka (toivottavasti) luo hieman illuusiota, kuin ovi olisi etuseinää syvemmällä talossa. Etuovelle vie maantasasta pari porrasaskelmaa, jotka myöskin valetaan.

Julkisivukuva näyttää tässä normaalilta harjakattoiselta talolta. Katto on kuitenkin loiva pulpettikatto, joka tuolta takaosastaan nousee melkein viiden ja puolen metrin korkeuteen. Vaikka talosta on tulossa malliltaan hyvin moderni ja suoraviivainen tuli kuitenkin tunne, että ulko-ovesta ja rappusista haluan jotakin muuta kuin perinteisen nykyaikaisen skandioven pienillä vaakaikkunoilla, pyöreällä ikkunalla tai vaakaan kulkevilla urilla. Haluan sisäänkäynnistä aivan omanlaisen. Sellaisen, josta erottaa että tämä koti on meidän. Ennenkin olen teille huokaillut, kuinka ihastunut olen täällä näihin Brittiläisiin viktoriaanistyylisiin sisäänkäynteihin ja sieltähän se johtoajatus sisäänkäynnin ideoinnille lähti. Mies oli alkuun vähän ymmällään tästä ideasta, mutta sitten kun sain viimeisimmällä Lontoon reissulla viestin puhelimeen, että "Muista ottaa kuvia niistä sisäänkäynneistä!", tiesin markkinoineeni asian mallikaasti ja arvasin hänenkin lopulta lämmenneen ajatukselle.

Ulko-oveksi siis todennäköisesti valitsemme klassisen mustan peilioven, joka tuo mukavasti menneen ajan kontrastia muuten suoralinjaiseen moderniin taloon. Oven molemmin puolin tulee 50 cm leveät ikkunat. Valetut rappuset on tarkoituksena laatoittaa (jossain vaiheessa) ja nyt olenkin kovasti koittanut selvittää soveltuvatko viktoriaaniset koristelaatat tai marokkolaislaatat suomalaisiin olosuhteisiin rappusille. Viktoriaaniset laatat olen jo melkein mielessäni hylännyt, ne ainakin täällä näyttävät todella sileiltä ja siis liukkailta, mutta entäpä kollaasin marokkolaiset betonilaatat? Betonilaattojen pitäisi ainakin pakkasta ilmeisesti kestää, mutta laattojen liukkaudesta en ole vielä onnistunut saamaan tietoa. Siispä, jos teillä lukijoilla löytyy tähän kokemusta, niin mielelläni kuulen ajatuksenne. Ihastuin noihin kollaasin laattoihin kovasti. Niissä sävyt ja kuviot ovat vähän pehmeämmät kuin viktoriaanisissa laatoissa, mutta sama ruutu- ja koristereunateema toistuu. Innostuin niin kovin tästä koristelaatta-ajatuksesta, että rakentelin yksittäisistä laatoista vähän isomman kokonaisuuden, että kokonaisuus hahmottuisi paremmin. Kummassakin kuvan ruudussa on metri kertaa metri laattoja. Sisäänkäyntimme tulee olemaan tosin noin 3,5 metriä leveä, joten laatoituksesta tulisi leveyssuunnassa melko pitkä, kun taas ylimmän rapun pituus jää alle kahteen metriin. Muut rappuset laatoitettaisiin sitten tavallisella tummanharmaalla ulkolaatalla, samalla sävyllä koristelaatan harmaan kanssa. Ikkunoiden molemmin puolin pari vihreää puuta tai pensasta kauniisiin ruukkuihin ja valkealle seinälle melko simppelit mustat valaisimet. 

Kyllä mielelläni tuohon rappusille istuisin ilta-aurinkoon kahvia hörppimään ja lasten pihatouhuja seuraamaan. Sitten kun tilanne hankintojen kanssa vähän tasaantuisi uskaltaisin alkaa haaveilemaan tuosta Flosin Ipnos-ulkovalaisimesta, joka valaisee uskomattoman kauniisti ja huomaamattomasti koko tuon mustan kehikon ympäristön. Haaveita on hyvä olla, vaikka varmasti tässä matkan varrella ajatukset ja ideat elävät ja tuskinpa niiltä kompromisseiltakaan vältytään. Itse asiassa, niitä olemme joutuneet jonkun verran jo tekemäänkin, että tähän lähtöruutuun ylipäänsä pääsimme. Mielenkiintoista sitten lopulta kuitenkin nähdä, millainen kokonaisuudesta tulikaan. 

Mitäs tuumitte tästä? Pääsittekö ylipäänsä ajatukseen kiinni ilman sen kummempia 3D-kuvia? Onko ihan hullua lähteä vetämään moderniin taloon menneiden vuosisatojen juttuja? 
/// Finally we've reached "the square one" on our house building project! Wohoo! I hardly can even realise that it's finally gonna  happen after problems to find the right builders for the project and with the budget we set to it. So it really seems now that we'll be having our  very-own-home-to-be ready for us to move in next summer. On the picture above there're some dreams and wishes for our entrance. The house itself and especially its facade will be pretty modern and scandinavian. That's why I'd like to shake the style with the touch of old times by choosing a classic front door and old Victorian or Moroccan style floor tiles on the steps outside. This entrance would always remind us of all the beautiful entrances we've seen here in Wales and in London as well. What do you think?20 kommenttia:

 1. Nuo laatat käy just tuohon! Ihan mahtavaa kun vihdoinkin pääsette aloittamaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ihanaa! Pääset siekin taas hommin :). Ja laatat polttelee kovasti mielessä, tiedän että petyn kovasti, jos ne ei tuohon sovellukaan riittävän hyvin. Mutta sitten täytyy keksiä jotain muuta.

   Poista
 2. Ihana idea! Ja tosi mahtavaa, että uskallatte tuoda siihen erilaista, omannäköistä juttua :)

  VastaaPoista
 3. Musta ovi on tyylikäs ja nuo laatat on kauniit <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Musta ovi on kaunis yksityiskohta myös sitten asunnon sisällä, jossa muuten tulee olemaan melkoisen vaaleaa. Laatat on rakkautta ja vaikka ne ei ehkä ensimmäisenä olekaan toteutuslistalla, niin niistä haluaisin pitää kiinni kuitenkin, jos vain teknisesti onnistuu.

   Poista
 4. Heippa! Siirryn innolla mukaan seuraamaan tätä projektianne ja koko blogiasi :) Meillä myös rakennusprojekti alkamassa piakkoin. Suunnitelmat näyttää ihanalle. Meilläkin mietinnässä samantyylinen ovi. Minkä värinen katto teille on tulossa? Meillä ajatuksena tummanharmaa ja nyt mietinkin riiteleekö musta ovi vai olisiko tummanharmaa parempi, mutta se ei muuten ajatuksena tunnu niin kivalle. Talosta on tulossa valkoinen/vaalea.
  Marie

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, tervetuloa seuraamaan Marie! Meille on tulossa myös musta katto, tosin jouduttiin vaihtamaan kattomateriaalia, niin täytyy vielä itse silmällä se uusi materiaali nähdä. Mutta uskoisin kuitenkin pitäväni tuon mustan oven, ikkunanpuitteetkin kun on mustat. Kyllähän näissä jutuissa riittää jahkaamista ja pähkäämistä, vaikkei itse rakennakaan.

   Poista
 5. Hieno homma!!! Upea suunnitelma kokonaisuudessaan <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Suffeliini, toivottavasti lopputulos on myös kiva! Suunnittelu on ainakin aika ihanaa <3.

   Poista
 6. Suunnitelmat vaikuttavat oikein hyviltä. Vitsi tuo aika oli mukavaa (vaikka välillä hieman stressaavaa) kun pääsi suunnittelemaan ja valitsemaan omaan kotiin materiaaleja. Ja, toki suunnittelemaan koko kotia/taloa. Tsemppiä urakkaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan tämä suunnittelu aika mukavaa, tosin asiaa vähän vaikeuttaa se, ettei oikein päästä sinne paikan päälle kaupoille hipeltämään eri vaihtoehtoja. Siksipä ollaan tehty valintoja aika yksinkertaisesti, eikä olla haluttu lähteä ralliin, jossa laattavaihtoehtoja olisi kymmenen. Pari simppeliä vaihtoehtoa on riittänyt, joista päätös syntyy yllättävän helposti näin etänäkin :).
   Kiitos, tsemppiä tarvitaan, onhan tässä hommaa, vaikka ei itse muuraamaan tarvitse käydäkään.

   Poista
 7. Hyvältä näyttää teidän suunnitelmat. Musta ovi on ryhdikkän näköinen ja tuo sopivasti kontrastia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anu! Minustakin tosi ryhdikäs ja mätsää sitten hyvin sokkeliin ja ikkunanpieliin.

   Poista
 8. Huikean hyvältä vaikuttaa! Ihailin ja inspiroiduin myöskin tosi paljon noista ovista Lontoon reissusta. Loistoidea yhdistää tuo ovi moderniin tyyliin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Suvi kommentista! Tää kutkuttaa nyt niin kovasti, että en ole juuri muille ovimalleille mielessäni enää antanut tilaa.

   Poista
 9. Minusta on järkevää yhdistää moderniin taloon vanhaa henkiviä asioita. Kivitalossa ei eletyt vuodet juurikaan näy ja itse tuskailen asian kanssa. Kotimme on kohta 20 vuotta vanha ja tuntuu ettei ikä näy missään kohtaa (paitsi asukkaissa) ja ajattomat huonekalusteet eivät iästään kieli. Ihana seurata teidän projektia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minua ajatus ajattomasta kivitalosta viehättää, siihen sitten sopivalla twistillä sekä klassisempia perinteisiä ratkaisuja sekä trendikkäämpiä tämän hetken tuotteita, joilla kuitenkin on pelkistetyn lookkinsa puolesta kaikki mahdollisuudet kestää aikaa. Tulehan käymään sitten raksalla, kun mekin täältä palataan, sulla olisi varmasti hyviä ideoita annettavana!

   Poista
 10. Ajattomuus plussaa, mut ehkä tämä on omaa silmää vaivaava asia. Välillä tulee sellainen huonekaluliike fiilis meidän kodista. Kiitoksia kutsusta, mielelläni tulen käymään ( ;

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No huonekaluliike ei kyllä ainakaan kuvien perusteella tule teidän kodista ensimmäisenä mieleen :). (Vaikka voisinkin sieltä teiltä tulla pari huonekalua ostamaan :D).

   Poista

Olen iloinen, jos moikkaat Pastellimajassa käydessäsi!