13.3.2016

PÄÄSIÄISENÄ PÖYTÄ KOREAKSI


Hei aurinkoista aamupäivää Britannia, sunnuntai-iltapäivää Suomi! Jokos alkaisi olla aika pääsiäispostausten? Meillähän pääsiäistä makusteltiin tänä vuonna jo hyvissä ajoin tammikuussa. Pääsin tässä talven aikana nimittäin mukaan tekemään brittiläisiä ja suomalaisia yhdistävän Finn-Guild -järjestön uutta jäsenlehteä sekä nettimateriaalia, johon minulta toivottiin pääsiäisaiheista sisältöä. Päädyin suunnittelemaan rennohkon pääsiäiskattauksen itsetehtyine koristeineen ja suunnittelemaan hieman perinteistä poikkeavaa ruokalistaa, kuitenkin niin että tarveaineet askarteluihin ja kokkailuihin olisi mahdollista löytää jotakuinkin helposti (tai pienellä vaivannäöllä) sekä Britanniasta että Suomesta. 


Sain siis luvan kanssa laittaa pöydän koreaksi pääsiäshengessä jo aivan ennen aikojaan. Lähdin työstämään juttua ajatuksella 'vähemmän on enemmän'. Valkoinen pöytäliina ja kynttilät toimivat aina juhlavamman tunnelman tuojana, vaikka itse kattaus olisikin rennompi. Tälle pohjalle katoin arjessakin ahkerassa käytössä olevat Marimekon lautaset, Iittalan viinilasit sekä Hobstarin kristallilasit. Voi kuinka muuten edelleen haaveilen sellaisista mummola-aarteista, kristallisista lasisarjoista, joita on säilötty vuosikymmeniä ja katettu pöytään aina juhlan tullen. En tiedä edes, löytyykö sellaisia omasta suvusta, mutta noin niin kuin ajatuksen tasolla sellaiset tunnearvolasit olisivat todella viehättävät :).


Pellavaiset lautasliinat ovat meille päätyneet miehen tuliaisina Venäjän reissulta ja pääsiäisilme niihin syntyi nyt helposti villalankarusetin väliin sujautetulla höyhenellä. Höyhenen tilalle sopisi kauniisti myös pajunoksa valkoisine kissoineen tai vaikkapa hiirenkorvalla oleva koivunoksa. Tässä kattauksessa pajunoksat päätyivät sen sijaan sikin sokin pöytäliinalle. Pajunkissat eivät muuten näytä olevan mikään joka ojanpohjalta löytyvä tuote tässä maassa, saa nähdä vähän vaivaa niitä löytääkseen, etenkin tammikuussa. Kuvien pajunkissat löytyivätkin Morrisons-supermarketin kukkavalikoimasta :).


Pääsiäiskattaus ilman pääsiäiskukkia ei kuulosta minusta pääsiäiseltä lainkaan. Tähän kattaukseen halusin kuitenkin rauhallisen ja hillityn tunnelman, joten iloiset keltaisen sävyt säästin jälkiruokakattaukseen. Sen sijaan vielä kukkaan puhkeamattomat perunanarsissit sekä siniset helmililjat toimivat mielestäni kauniisti ja antavat kattaukseen sopivan hennosti väriä. Ja koska pääsiäiseen kuuluu itsetehdyt koristeet, tein tällekin vuodelle muutaman kipsimunan kukkien ruukuiksi. Suomessa kipsimuniin tarvittavan kipsisiteen saa apteekista, täällä Britanniassa sitä ensin apteekeista kyseltyäni löysin kipsisidettä nimellä Moulding Plaster Roll ihan Hobbycraftista punnalla rulla.


Mitäs tykkäät? Toimisiko teillä pääsiäispöydässä tälläinen rauhallisempi tunnelma vai kuuluuko pääsiäispöydässä mieluummin räiskyä värit ja vilistä pikkutiput? Itse en tuomitse tuota jälkimmäistäkään ja samalla syntyikin seuraavat ideat pääsiäisen lastenkattauksesta, jossa ei pupuja, tipuja tai värikkäitä pääsiäismunia tarvitsisi säästellä.


 Ruoka- ja jälkiruokakuvat säästän omiin postauksiinsa ensi viikolle. Jos jäkiruokavinkki kuitenkin jo kutkuttaa, niin käypäs ihmeessä kurkkaamassa se tällä viikolla ilmestyneestä Finn-Guild Links -lehdestä täältä. Aiemmin Horisontti-nimellä toiminut jäsenlehti koki onnistuneen kasvojenkohotuksen ja sen upouuden graafisen ilmeen on suunnitellut brittiläistynyt suomalainen, graafinen suunnittelija Emmi Salonen, jonka asiakkaita ovat olleet myös mm. Kansallisgalleria sekä Artek. Lehdestä löytyy myös Emmin henkilöhaastattelu.  On ollut tosi mielenkiintoista seurata sivuroolista tälläistä lehdentekoprosessia ja juttuideat kesänumeroa varten muhivatkin jo mielessä.

Mutta nyt ulos aurinkoiseen sunnuntaihin lenkille! Suuntana joku kiva biitsi kallioisine rantapolkuineen. Jospa samalla reissulla löytäisin myös muutaman pajunoksan ensi viikonlopun virpomisia silmällä pitäen. Muu porukka jääkin kotoilemaan esikoisen ollessa korkeassa kuumeessa. Tietenkin, juuri kun olin taas aiemmin viikolla ihmetellyt, kuinka terveinä ollaan tänä talvea oltu.


/// The story and details about this Easter table-setting this time only in Finnish, sorry!


6 kommenttia:

 1. Nytkö se pääsiäinen jo tulee :D tässähän alkaa noiden ihanien kuvien mukana itsekin virittäytyä tunnelmaan. Hieno kokemus varmasti tuo jutun teko :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo joo, joka kevät yhtä varkain, eikö? Jopa tänne meille vaikka tammikuussa sille pitikin sattuneesta syystä muutama ajatus jo suoda. Tänään ajateltiin lasten kanssa vähän askarrella brittityyliin ja pajunoksia etsin tänäänkin tien vierustoilta aivan turhaan. :) mukavia pääsiäisvalmisteluja sinne!

   Poista
 2. Voi miten ihana pääsiäiskattaus! Ja nuo kipsimunat ovat aivan yliveto :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kaunis Jossu! Ja kipsimunissa on ehkä kaikkein parasta niiden edullisuus suhteessa näyttävyys. Pääsiäinen on musta joulun lisäksi kiva juhla siksi, että aina on mukava tehdä joitakin koristeita itse.

   Poista
 3. Onpa kaunista! Kipsimunia ihailen joka vuosi täällä blogeissa, itsellä ei motivaatio riitä niiden väkertämiseen.
  Minun pääsiäinen menee tuttuun tapaan tiiviisti töissä, mutta kyllä ajattelin pientä pääsiäiskoristelua laittaa kotiin. Rairuoho pitäisikin jo laittaa itämään että ruoho ehtii kasvaa mittaansa pääsiäiseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anu hei, eiku kipsiside ostoksille, noi on oikeesti tosi helpot tehdä ja niiden kanssa läträäminen terapeuttista minä-aikaa :). Noh, jokainen tavallaan tietty :)! Meidän pääsiäisestä taitaa nyt rairuoho jäädä uupumaan, kun täällä sitä ei liiemmin kasvatella. Vihreää nurmea kun riittää hehtaaritolkulla täällä vuoden ympäri, joten ilmeisesti se ei ole mitenkään hohdokasta täällä edes keväällä :D. Unohdin tilata ruohonsiemenet miehen mukana Suomesta ja nyt ehkä vähän kutkuttaisi tilata ne eräästä skandituotteita toimittavasta kaupasta. Mignonmuna tilauksen kylkiäisinä niitä saisi, mutta kun Mignon-munalla on hintaa 3 puntaa, niin on vähän hullua ehkä?

   Poista

Olen iloinen, jos moikkaat Pastellimajassa käydessäsi!