2.10.2015

MRS. SWEETHEART


Vaikka brittiläisten tapa rouvitella ja herroitella oli kyllä hyvin tiedossa tänne muutettaessa, jaksaa se omalle kohdalle sattuessa silti hämmentää. Rouva-tittelistä kun minulle tulee mieleen jakkupuvussa ja korkokengissä kulkeva omaan makuuni liian voimakasta hajuvettä käyttävä vanhempi nainen. Syystä tai toisesta en itseäni aivan sellaiseksi miellä, vaikka kuinka olenkin naimisissa. Luonteeltani ja olemukseltani olisin siis ehdottomasti enemmän neiti-ihmisiä, vaikka sillä perusteella tuskin titteliäni voinkaan vaihtaa. Julkisissa tilanteissa, kuten apteekissa, minuun on viitattu myös nimellä young girl. Se taas ilahduttaa erityisesti juuri nyt, kun ikään tuli taas toissapäivänä yksi vuosi lisää. Itse luku 34 ei enää niin nuoren tytön iältä kuulosta, vuosi armon aikaa ja sitten pyöristetäänkin jo ylöspäin. Olenkin tässä pari päivää pohtinut, että olenko vielä nuori vai jo ihan vanha. Ja että onko kohdalleni osunut ensimmäistä kertaa ikäkriisi, vaikka olen ollutkin aina sitä mieltä, että jokainen ikä on hyvä.
 
 
Toinen hämmentävä, suomalaisen mielestä joissain tapauksissa jopa kiusallinen brittitapa on kutsua ventovieraita ihmisiä nimellä darling, sweetheart, my love, honey. Jopa poskisuukot Sveitsissä tuttavien kesken olivat mukavampia ja aidompia kuin se, että lääkärisi kutsuu sinua holhoavasti kultaseksi. No tiedän, että se kuuluu small talkiin ja on vain tapa osoittaa ystävällisyyttä, mutta silti: käsivälietäisyyteen ventovieraiden kesken tottunut jäyhä suomalainen hätkähtää joka kerta jonkun näistä lisänimistä kuullessaan. Hädin tuskin kun sallin sellaisia siirappisanoja omalta siipaltani.  
 
 
Kaikenlaiset ylisanat ovat muutenkin opettelun alla. Suomalaisesta kun asia kuin asia tuppaa helposti olemaan vain ihan kiva. Nice on hattuhyllyllä lepäämässä ja odottelemassa kolmen viikon päästä koittavaa Suomen lomaa, sen sijaan olen yrittänyt mahduttaa sanavalikoimaani hengästyttävän isoja sanoja, kuten excellent, wonderful, marvellous, awesome, perfect ja lovely.
 
 
Syntymäpäiväkimppuni löysin aivan hurmaavasta kukkakaupasta, jonka floristin mielestä kaikki oli niin gorgeous ja minäkin kovin sweetheart. Kukat ja niiden omaan asuuni mätsäävät sävyt ja varsinkin se, että sillä lailla hemmottelin itseäni. Alkoi jo vähän hymyilyttämään.  Ihmiset ovat tosin täällä niin aidosti iloisia ja ystävällisiä, toiset huomioon ottavia ja ulospäinsuuntautuneita, että jos sen hintana on rouvittelu ja hellittelynimet, niin menköön. Ehkäpä tähänkin tottuu ajan kanssa.
 
 
Näillä mietteillä kohti viikonloppua. Meillä onkin edessä historiallinen päivä tässä uudessa elämässämme, kun saamme neljän kuukauden jälkeen ensimmäistä kertaa lapsenvahdin illaksi ja pääsemme miehen kanssa hetkeksi aivan kaksin kaupunkia katselemaan. Josko tulisi siellä kuulussa pubissakin ensimmäistä kertaa poikettua, niin ei nolottaisi enää myöntää, että sekin perinteinen ja arkinen paikallishupi on vielä kokematta. Fiilikset ovat siis enemmän kuin korkealla. Eikä pelkästään meillä, vaan myös lapsilla, jotka odottavat herttaista Satu-hoitajaa kuin joulua.
 
Mukavaa starttia myös teidän viikonloppuun! 
Onpa mahtavaa, kun  kävit taas piipahtamassa ;)!
 
 

PS. Designjunctioniin palaan vielä viikonlopun aikana.
 
 

10 kommenttia:

 1. Hitsit, mähän sopisin sinne hyvin kun käytän laittoman paljon sanaa ihana ja rakasta poskisuukkoja. Niitä harrastetaan muuten Marokossakin :)
  Joten oikein ihanaa ja rakkauden täyteistä viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullakin on nuo sanat jotenkin hallussa kirjoitetussa kielessä, mutta niiden puhumista täytyy vielä treenata :). Poskisuukot tuttavien kesken oli minustakin ihan mukava tapa Sveitsin vuosina. Ja kiitos Outi, ihana viikonloppu meillä olikin!

   Poista
 2. Siinä on jäyhällä suomalaisella opettelua. :) Omaa sukuani asuu Amerikassa ja siellä "How are you?" kuuluu samalla tapaa Small Talkiin. Itse tykkään siitä, tulee olo, että ihmiset välittävät, vaikka eivät odottakaan muuta vastausta kuin "I'm fine thanks and you?".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. NO älä :D! Täällä harrastetaan tuota samaa ja ennen kuin olen ehtinyt edes regoimaan, voi olla, että itse kysyjä on ehtinyt jo hävitä näkyvistä. Muistan, että Australiassa siihen ei välttämättä odotettu edes vastausta vaan kysymys toimi ennemminkin pelkkänä tervehdyksenä.

   Poista
 3. Myöhästyneet synttärionnet Hanna ja terkkusia vanhasta kodista! Täällä viihdytään yhä huippuhyvin. Niin onnekkaita ollaan, kun löydettiin tällainen helmi. <3 Kivalta kuulostaa teidän uusi elämä siellä. Ehkä näemme edes vilaisun maailmanmatkaajista muutaman viikon kuluttua. ;) Mukavan rentoa parisuhdeiltaa sinne! -S-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos S ja onpas mukava kuulla savumerkkejä myös sieltä. Ja toki lämmittää mieltä, että viihdytte siellä kivasti. Täytyy tulla moikkaamaan kolmen viikon päästä. Niin ihana tulla piipahtamaan, vaikka viikko meneekin varmaan supernopsaan.

   Poista
 4. Vaikka opetan lähes ekana englannin oppilailleni nuo molemmat brittitavat, rouvittelun + darlingit ja sweetheartit, ja siis käytän niitä itse päivittäin oppilaiden kanssa, en oo itse niiden vastaanottajana ulkomailla yhtään sua parempi. Meinasin tikahtua, kun tullivirkailija ekan kerran pyysi tätä darlingia turvatarkastuksessa kopeloitavakseen. ;) Toivottavasti teillä oli kiva ilta ja pääsitte pubiin saakka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sehän tässä jotenkin hassuinta onkin, että tämä asia on tiedostettu ja opittu jo 25 vuotta sitten, mutta ei se vieläkään ole näemmä jakeluun mennyt :)!

   Poista
 5. Synttäri Onnittelut! Halaukset toiselta laidalta

  VastaaPoista

Olen iloinen, jos moikkaat Pastellimajassa käydessäsi!