14.7.2014

MITÄ PAUKUTAT PAJASSA, AJAN KAIKEN KALKUTTELET?


Jotakuinkin samantapainen kalevalainen fraasi mielessäni vierailin viime viikolla Taidetakomo Tulikiilan seppämestarien vieraana. Joensuun Taitokorttelin sisäpihalla sijaitsevasta takomosta kantautuvaa kiehtovaa pauketta ja kalketta olin uteliaana kuunnellut aiemminkin ja taisinpa siitä sanasen mainitakin joulun alla Taitokorttelista tekemässäni jutussa.

Kun Hañhi Designilla vieraillessani minulla oli tekstiilikäsitöitä opiskelleena ja niitä paljon harrastaneena melko luonteva olo, tuo luontevuus katosi mieskäsityöläisten maailmaan, takomon tiloihin astellessani. Sain vapaasti seurata ja kuvata seppien työtä ja seppämestarit Mikko ja Sami kertoivat siinä työnsä ohessa työtiloistaan sekä takomiseen liittyvistä työvälineistä ja tekniikoista. Sain kuulla myös kuinka he olivat ammattiin päätyneet ja opintojen myötä lyöneet yrityshynttyyt yhteen perustaessaan Taidetakomo Tulikiilan.

Tämä tyttö oli varvassandaaleissaan ja pitsitopissaan yhtä ihmetystä hiostavan kuumalla pajalla kipinöiden lentäessä. Sepät käsittelivät hehkuvaa lähes tuhatasteista rautaa perinteisen ahjon, konevasaran ja alasimen ääressä rautaisella ammattitaidolla. Vierailupäivänä takomossa valmistui mm. kynttilänjalkojen ja talouspaperitelineiden osia.

Tässä teillekin terveisiä seppien maailmasta kuvien välityksellä.


Raudan taonta on ikivanha tekniikka, mutta nämä sepät iänikuiset eivät ole jääneet täysin rautakaudelle vaan he ovat nerokkaasti osanneet modernisoida takorautaisia tuotteitaan ja näin monipuolistaneet tuotevalikoimaansa. Tulikiilan myymälästä ja sen valikoimasta kerron teille lisää seuraavassa jutussa. Siihen saakka siis, pysykäähän linjoilla!//BLOGIYHTEISTYÖ

6 kommenttia:

 1. Pääsin omissa polttareissani yhden keskisuomalaisen sepän pajalle takomaan miehelleni huomenlahjan ja voi jösses oli muuten raskasta ja kuumaa hommaa! Eivät olleet tainneet kaasonikaan ajatella, että morsmaikulle tulisi taontahommissa niin kova hiki! Hauskaa oli kuitenkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau, onpa sulla ollut hauska ohjelmanumero polttareissa. Enkä epäile homman hikisyyttä yhtään. Siinä tuli hiki jo pelkästään vieressä seisoessa ja katsellessa :). Tulikiilassakin taisi olla samanlainen mahdollisuus.

   Poista
 2. Hienoja kuvia - pajalla on niin oma tunnelmansa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No on todellakin, ihana tunnelma! Tänään sitä taas kävin Espoon tädin kanssa nuuhkimassa.

   Poista
 3. Tuollainen taito, ja tietty mahdollisuus tehdä olisi aika hyvä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuollaista taitoa ei ihan hetkessä hankitakaan!

   Poista

Olen iloinen, jos moikkaat Pastellimajassa käydessäsi!