16.2.2014

MACARONEJA JA MIETTEITÄ


Olen leipoja, en ruuanlaittaja. Se on varmaan tullut monelle täällä blogissakin jo tutuksi. Eilen taas mietin, että mikä saa minut käyttämään puolet päivästä siihen, että sekoitan jauhoja, munia, voita, sokeria ja suklaata. Milloin missäkin järjestyksessä. Vaikka mielelläni syönkin makeaa, tulin kuitenkin siihen lopputulokseen, että herkuttelu ei todellakaan ole pääsyy. Aika paljon helpommalla ja halvemmallakin herkuttelisi monesti kaupan tai kahvilan tiskistä. Nautiskelun ohella leipominen merkitsee minulle ennen kaikkea omaa aikaa, luovuutta, onnistumisen elämyksiä, muiden ilahduttamista sekä lopputuloksen kauneutta. Sormet taikinassa saa elämään tässä ja nyt, tahmasormin ei ole vaihtoehtoja. Blogiharrastuksen myötä pidän erityisesti myös leivonnaisten valokuvaamisesta. Esteettikkona elän kauniista asioista ja kauniista kuvista. Niitä koitan pystyä itsekin tallentamaan linssini läpi. 

Tänä viikonloppuna väkertelin macaronleivoksia. Niiden onnistuminen on omalla kohdallani aina tuuripeliä. Ei niistä täydellisiä tullut vieläkään, mutta sitäkin suloisempia rosoisessa asussaan. Mansikkaisia suklaatäytteellä ja suklaisia sitruuna-valkosuklaatäytteellä. Näiden macaronien herkullisuudesta kieli kuopus, joka oli rohmunnut leivoksia salaa pöydältä ja jäi rysän päältä kiinni mutustelemassa niitä pöydän alla sekä oma isäni, joka "maisteli" macaroneja eilen sitä mukaa kun sain niitä täytetyksi. "Muutaman" maistelin itsekin, hyviä olivat.



Suloista sunnuntaita!





36 kommenttia:

  1. Itse en ole vielä ikinä näitä maistunut. Miltä maistuvat??

    Kivaa sunnuntaina :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mites sen nyt osaisin selittää, tomusokeri-mantelijauhoseos ja marenki sekaisin. Melko hauras rakenne, mutta todella makea. Marenkisen mantelinen siis. Itse käytän mansikka- ja suklaatomusokeria kuorissa, joten makua tulee kivasti niistä. Väliin voi laittaa sitten mitä vain.

      Poista
  2. Onpa upeita kuvia!:) Noiden on pakko olla hyviä, vaikken macaronceista ole välittänytkään.;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Taina! Näitä väkerryksiä on aina yhtä kiva kuvailla. Tosin nyt pääsi mies ja esikoinenkin painamaan nappia :). Jos ei tykkää äkki-imelästä, niin nämä ovat varmasti väärä valinta. Mutta minäpäs pidän ja sulavat siis ollen suuhun :).

      Poista
  3. Minun silmissäni ainakin tosi kauniita macaroneja :) Milloinkahan uskaltaisin itse kokeilla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yrityksen ja erehdyksen kautta minäkin olen näitä oppinut tekemään. Monta onnistumiseen vaikuttavaa tekijää.

      Poista
  4. Oi naaaaaaaaaaaaaam! Sekä macaronsit että kuvat! Siis juurikin kun eilen ostin muutaman macaronsin, mietin kuinka kalliiksi tuleekaan ostaa moisia - että pitäisi itse tehdä! Eli voisitkos jakaa myös reseptin? Onko sulla se sellainen muottilevy yms. tarvikkeet? Vitsit, kohta mun blogissa ei muuta näykään kuin macaronseja :D

    Ja siis hei, nuo sun housut! Onkos nuo nyt ne Me&I:t vai Ginat? Itse kävin ostamassa vielä beiget ja tummansinisetkin Ginat - lähti taas vähän lapasesta... mutta ovat niin kivat päälläkin!

    Kivaa sunnuntaita, meillä leivottiin tyttöjen toiveesta taas niitä samoja paholaismuffinseja...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta kyllä, näitä on varmasti jopa edullisempi tehdä itse. Joissakin leivonnaisissa tuntuu olevan melkeinpä toisin päin ja varsinkin jos miettii, mikä vaiva ja aika tekemiseen kuluu. Mulla on sellainen macaron-kirja, josta yleensä katson ohjetta, mutta olen koittanut tutustua näiden saloihin muuallakin ja hyvä ohje vinkkeineen löytyy Mansikkamäen Ebeltä täältä: http://ebetys.blogspot.fi/2012/10/macaron-ohje.html. Valkuaiset erottelen viimeistään edellisenä päivänä ja säilytän huoneenlämmössä kelmun alla ja siivilöin tomusokeri-mantelijauhoseoksen kahteen otteeseen. En ole raaskinut ostaa sitä levyä ja pursotinta. Ihan hyviä tulee vapaasti pursotettuina, vaikkakin tietystä vähän erikokoisia. Väliin olen tehnyt ganachet tummasta ja valkoisesta suklaasta. Nyt siitä sitruuna-valkosuklaasta ja laitoin vähän liivatetta joukkoon, jotta jähmettyisi paremmin. Kannattaa Marja kokeilla, mullakin on mennyt parit pellilliset roskiin, kun kuoret on levinnyt pitkin peltiä, mutta yrityksen ja erehdyksen kautta on näitä suht onnistuneitakin satseja tullut.

      Me&I:t on sekä housut että neule. Meillä ei täällä maalla ole ginaa, niin joutuu vaatteensa hankkimaan lastenvaatekutsuilta ;). Henkkamaukalta tilasin myös roosat chinot, mutta olivat liian isot vyötäröstä, joten menivät palautukseen. Toisin kun samankokoiset siniset, olivatkin sitten hyvät sovittaessa, mutta päivän käytön jälkeen jo ihan löysät. Lujaa laatua siis :). Nuo Me&I:t tuntuvat parin päivän käytön jälkeen laadukkailta ja kyllähän tuohon hintaan jo pitää ollakin.

      Pitääkin tulla se paholaisohje vielä "kertaamaan" :)!!

      Poista
  5. Iiks, me ollaan ihan leivontasamiksia! : D Just eilen tein kans macaroneja ja tänään kuvasin. Eli älä ihmettele, että kovasti samantapainen postaus mullakin tulossa ensi viikolla : ) Mun mielestä sun leivokset näyttää oikein onnistuneilta ja kuvat on ihan superherkullisia! Jos ehdit jossain vaiheessa laittaa tänne sun käyttämän reseptin, niin mielenkiinnolla luen minäkin. Itse tein ihan perusohjeella ja väliin laiton vadelma-mascarpone-täytettä.

    Kivaa sunnuntain jatkoa Pastellimajaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Päivi! Nautin hurjana näistä "leivoskuvauksista". Tosin nyt jouduin ulkoistamaan nuo pari napinpainallusta ensin esikoiselle ja sitten vielä varmuuden vuoksi miehelle. Nää taitaakin olla oikein trendileivonnaisia tällä hetkellä. Voi vähän hifistellä :). Minun mielestä macaronit on erityisen mahtavia siinäkin mielessä, että niitä voi tehdä jo hyvissä ajoin pakastimeen. Esimerkiksi juuri ennen juhlia vähän turhan työläitä tehdä, kun on yleensä niin paljon muutakin tekemistä. Täytyy itsekin kokeilla erilaisia täytteitä seuraavalla kerralla. Tuosta ohjeesta vinkkasinkin tuohon ylle Marjalle. Varmasti suurinpiirtein samanlainen ohje on, ottipa sen mistä tahansa, vai?! Mulla olevassa macaronkirjassa tulee pari rkl:llista vähemmän sokeria, mutta 10g enemmän mantelijauhoa.

      Poista
    2. Juu ohje on tosiaan varmaan aika sama joka paikassa, eli vähän hassusti puhuin perusohjeesta : ) Itsekin oon käynyt tuolla Mansikkamäessä katsomassa tuota tekniikkapuolta. Tilasin myös sen leivontamaton ja ihan näppärä apuväline sekin. Värjäykseen käytin pastaväriä, mutta noilla makutomusokereilla tulee kans kauniita värejä. Seuraavalla kerralla voisikin kokeilla niitä : )

      Poista
  6. Voi namskis! Mä yritin (huom, korostan sanaa yritin! ;) kerran tehdä macaroneja, mutta ne epäonnistui tyystin. Enkä sen koommin ole yrittänyt. Niin kauniita kuvia ja herkullisia leivoksia <3

    Sunnuntai-iltaterkkuja sinne teille :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka Maria ja kiitos, kiva jos tuntemukset välittyivät ruudun toisellekin puolelle :)! Macaronit vaativat kyllä selvästi noiden muutaman kikkakolmosen noudattamista ja aikaa odotteluihin. Uutta yritystä vain peliin, eiköhän ne vähitellen onnistukin (jos kerta mullakin!!).

      Poista
  7. Kohta täälläkin väännetään macaronseja. On niiden onnistuminen vaan melkosta tuuria. Viime vuonna tein kolme eri satsia samalla ohjeella ja yksi onnistui. Hyvät kuvat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) Mulla on kans mennyt parit satsit roskiin, mutta pikkuhiljaa alan ymmärtämään tuon macarontaikinan sieluneläämään ja mikä vaikutus milläkin valmistusvaiheella on onnistumiseen. Seuraavalla kerralla koitan muistaa hämmentää taikinaa vielä vähän kauemmin. Nyt jäi nuo mansikkaiset selvästi vähän liian röpelöiseksi, mutta suklaista sain sileämpiä. Ja itse olen kuivatellut vain 20 minuuttia ennen paistoa. Ebe Mansikkamäessä (linkitin yllä Marjalle vastatessa) näyttää kuivattelevan tunnin. Kyllä näihin aikaa saa kulumaan. Ja kiitos, itsekin tykkäsin kuvista, vaikka itse niissä jollain muotoa esiinnynkin. Noita aika vähän täällä blogissa onkin nähty :)!

      Poista
  8. Meillä tykkää kaikki lapsia myöden macaronseisa, joten kuuliaisesti niitä väännän. Tänä vikkonloppuna tein maailman helpoimmat versiot. Yritän joutessani blogata tämän kuningasvinkin viikon aikana :P

    -Paula

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä myös, Alle kaksvuotias Amanda roikkui jääkaapin raossa jatkuvasti ja hoki, että "Halluun keksiiii!!" ja ikään kuuluvalla tavalla heitti itkupotkuraivarit, jos ei saanut. Mieskin söi jopa yhden ja tykkäsi. Se on jo paljon se :). Yleensä ei liikutakaan.

      Poista
  9. Ihania kuvia! Nams, näyttää niiiiin superherkulta! Pitäisi itekin joskus kokeilla tehdä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ja herkullisia todellakin, ihania tarjottavia myös kaikenlaisissa juhlissa ja illanistujaisissa.

      Poista
  10. Kauniita macaronseja sait aikaiseksi! Itse en ole uskaltanut vielä kokeilla noita herkkuja... ehkä joku päivä!
    Ja leipominen on myös niiiiin mun juttu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Täytyy uskaltaa jotta onnistuu. Ei se lopputulos vaan se matka :D, pätee myös leipomisessa. Monesti onneksi myös lopputulos palkitsee.

      Poista
  11. Voi nam, näyttää ihanalle :) Ja ihanat kuvat :)

    VastaaPoista
  12. Oi nams, minäkään en ole koskaan maistellut näitä! Saati uskaltanut itse kokeilla! Kauniit kuvat taasen kerran! Ja ihan outoa nähdä sinulla kynsilakkaa ;) Piti ihan uudelleen vilkaista, oletko se varmasti sinä! Kauniit kynnet ja kaunis sävy, sopii sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kun olisin tajunnut tuoda ja tarjota teillekin. Täytyy siis tehdä piakkoin uudet satsit ja pitää macaronkekkerit. Osaat varmasti kyllä itsekin, joten kokeile ihmeessä.

      Heh, ja joo värillinen kynsilakka on vähän extremeä mulla, mutta sopi niin kivasti noihin housuihin, niin eilen reviteltiin mummolareissulla Limpun kanssa lakkailemalla kynsiä. Ja pitihän Amankin muutama kynsi saada pinkiksi. Neiti jo nyt!

      Poista
  13. Ihania, nam! Minä olen näitä muutamaankin otteeseen yrittänyt, sain pakkomielteen saada pojan ristiäisiin macaroneja :D. Loppujen lopuksi mies onnistui saamaan tarjoilukelpoisia aikaiseksi yrityskerralla viisi, mutta ei ne todellakaan noin kauniita olleet. Minä olen meidän perheessä se leipoja ja rakastan leipomista, mutta macaroneissa en onnistu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka Mimmu! Onnistut onnistut, kannattaa sisäistää nuo kaikki niksit valkuaisten aikaisesta erottelusta, siivilöinnistä, erikoishienosta sokerista, just eikä melkein sekoittelusta, pellin kopautuksista ja kuivatuksista ennen uuniin laittoa, niin mahdollisuudet onnistua varmasti paranee!! Uuneissakin on varmasti eroja. Itse teen aina kiertoilmalla ja meinaa ottaa turhankin helposti väriä tuo pinta. Siksi nuo suklaaversiot on turvallisempia, kun väri ei niin näy :)

      Poista
    2. Niin siis noita macaronvinkkejä löydät mm. täältä: http://ebetys.blogspot.fi/2012/10/macaron-ohje.html

      Poista
  14. Ihan täydellisiä!!! Oi!! :) Oon kans miettinyt ja pohtinut ja taas miettinyt että tekisin macaroneja, mutta vielä oon samalla asteella :D Ne on niiiin hyviä ja niin ihania, tästä sai kyllä taas uskoa että ehkä niitä olisi tosiaan kokeiltava! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen kokeilemaan Jenni! Piipadoo postasi vasta niistä kaupan valmispakkauksista. Kannattaa kokeilla niitä, jos kynnys on liian korkea tehdä itse alusta asti. Itse tosin katsoin joskus pakettia kaupassa, ja minusta se oli kplmäärään nähden turhan kallis ja veden laittaminen taikinaan tuntui oudolta. Ei ole niin monimutkaista tehdä itsekään, aikaavievää tosin joka tapauksessa.

      Poista
  15. Aivan järkyttävän herkullisen näköisiä kuvia! Kyllä on taas itsekin noita yritettävä tehdä, edellinen kokeilu ei ollut kovinkaan onnistunut... Kuvasi ovat jälleen kerran tosi kauniita:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yrityksen ja erehdyksen kautta itsekin oon onnistuntu, joten uusi taikina tulille vaan ja kaikki niksit käyttöön, niistä on todellakin hyötyä!

      Poista
  16. No wau, onpahan upeita!!! Ihan heräsi halu kokeilla uudestaan. Mä olen kahdesti jotain tän tapaisia tehnyt, mutta ei ne kyllä mikään hirmuinen suksee ollut ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Petra, ja näissähän monesti on lohdullista, että vaikka tulisi rumia kökkäreitä, niin maku on silti ihan hyvä :).

      Poista
  17. Oi nam!! Näyttää niin ihanalle herkulle. Ja kuvatkin on aivan huiput. ♥ Mun on ehkä pakko sun inspiroimana kokeilla ensimmäistä kertaa macaroneja... mitähän siitä tulee!?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Essi ♥! Hyvä tulee, kun et vaan oikaise noissa työvaiheissa ja jos menee pieleen ekalla kerralla, niin älä lannistu vain keräile itsesi ja kokeile uudestaan ;)

      Poista

Olen iloinen, jos moikkaat Pastellimajassa käydessäsi!