10.8.2017

TALO VALMISTUU MYÖS ULKOA


Huomenia! Sillä aikaa, kun talon sisätilat ovat valmistuneet, on myös ulkona tapahtunut viime viikkojen mittaan yhtä ja toista. Talon rappaus, sokkeli, sadevesikourut- ja rännit, ikkunapellitykset ja kaikki smyygit alkavat olla paikoillaan. Pihavaloistakin yhtä lukuun ottamatta seinävalot ovat paikallaan, pylväsvalot nurmialueilla ovat jo varastossa asennustaan odottamassa. Alunperin meillä oli tarkoitus tehdä pihat ja terassi itse, mutta nyt olemme kyllä tyytyväisiä, että päätimme antaa rakennusliikkeen tehdä pihasta niin sanotusti katseenkestävän.  Nurmikko kylvettiin viime perjantaina ja viikonlopun satoikin sitten kaatamalla vettä. Ei siis mikään paras startti, sillä nyt osa siemenistä on tietenkin lammikoissaan ajelehtinut kasaan. Paljon paikkaushommaa on tiedossa. Viimeisimpänä viimeistelynä saimme pääsisäänkäynnin katoksen kuntoon. Pitkän aikaa ulko-oven molemmin puolin oli vain valetut seinäkkeet. Mutta viimeisinä raksaviikkoina niiden päälle rakentui katto huopinensa ja nyt tällä viikolla se sai vielä reunapellin suojakseen. Tämä kyhäelmä jännitti minua vähän, koska en ollut koko raksa-aikana oikein varma, millainen tuosta katosta lopulta tulee (enkä usko, että sitä tiesi kovin ajoissa kukaan muukaan..). Mutta siitähän tuli lopulta ihan asiallinen. Musta korkea pelti tuo sisäänkäynnille hauskan ryhdin. Vielä tosin odotellaan kourupoikia kylään asentamaan sadevesirännin katon toiselle sisänurkalle, niin saadaan sadevesikin oikeaa reittiä katolta alas. Katto näyttää ulospäin tasakatolta, mutta siellä on pieni kallistus päällä piilossa sadevettä varten.Talon reunat täytimme kalliosepelillä ja etupihan kulkureiteille kipattiin kuorma kivituhkaa. Vähän olin kauhuissani tuon kivituhkan väristä alkuun, mutta silmä näemmä tottuu ja sateiden jälkeen se rumin ruskea on pinnasta onneksi hävinnyt. Kivituhkaahan olisi saatavilla vaikka sitten mustana, mutta tuo ihan perusväri oli nyt tähän hätään ok. Meillä on tarkoituksena nimittäin tehdä pihalle tulevaisuudessa laatoitus tai laittaa asfaltti.

Etupihan ikkunan alle rajattiin tuollainen multa-alue, johon olisi tarkoitus istuttaa jotain matalaa vihreää ja kukkivaa rinnakkain. Ideat tämän penkin suhteen on vasta hautautumassa. Tämäkin penkki on mahdollista sitten vielä korotella esimerkiksi pihalaatoituksen yhteydessä pienellä muurilla, jos se sellaista näyttää kaipaavan.


Itse kunnostauduimme talon puuosien eli avoräystäiden ja autokatos-varastorakennuksen maalaamisessa. Homma on vielä vähän kesken, joku mieletön motivaation kipinä täytyisi löytää autokatoksen katon maalaamiseen. Seinien maalaus on ihan kivaa ja nopeaa puuhaa, mutta katon maalaus niska väärällään ei ihan just niitä lempihommiani. Saimme Colorialta sisämaalien lisäksi myös ulkomaalit ja Linnea talomaali Titan oli kyllä todella miellyttävä maali käsitellä. Ulkomaali sävytettiin rappauksen kanssa samaksi sävyksi, joten kivitalo ja paneelipintainen ulkorakennus sulautuvat näin kivasti samaksi kokonaisuudeksi.

Räystäiden maalausurakan aikana kiipesin katolle katselemaan maisemia lintuperspektiivistä, eikä kyllä ihan heti uskoisi, että ollaan kaupunkialueella, niin maalaismaisema meidän takapihalle avautuu.Terassista tuli varsinainen tanssilava, sen tekemisestä ja materiaalista laitan teille vielä infoa myöhemmin. Syksyn kalustealeja odotellessa, jos olisi tämän kerran viisas ja hankkisi kalusteet silloin, kun ne eivät ole enää niin ajankohtaiset hankinnat.Sisäänkäynnin valaisinten valinta oli jahkaamista viimeiseen hetkeen saakka. Lopulta valitsimme tuollaiset pienehköt epäsuoraa valoa antavat pyöreät pillerit, jotka heijastavat valon alaspäin seinälle. Hurjan tehokasta valaisua ei tähän rapulle tarvita, koska autokatoksen valaisinten teho ylettää hyvin koko etupihalle ja toisaalta, etenkin talvella eteisessä on varmasti monesti valot päällä ja valo tulee ikkunoiden läpi ulos saakka. Rappuset on tällä hetkellä vielä betonilla, mutta tarkoitus on laatoittaa ne  vielä tämän syksyn aikana. Olen tilannut laatoista mallipalat jo ja nyt odottelemme niiden saapumista, jotta osaisimme tehdä lopullisen valinnan.


Mutta nyt, kotihommiin ennen vieraiden tuloa. Kaikki on täällä vähän hujan hajan. Mukavaa torstaita!6 kommenttia:

 1. Minulta voit käydä täyttöä tuohon kukkapenkkiin, jos huolit perinteisiä lajikkeita. Omat perennat on taas paisuneet sen verran hurjasti, että ne täytyisi jakaa ja itsellä ei ole enää intoa kasvattaa kukkapenkkien määrää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marja! Me varmasti nähdään tulevina viikkoina, niin pidetääs perennapalaveri, mielellään otan kyllä. Ensi kesänä istutetaan varmasti sitten vasta reilummin ylipäänsä. Täytyy nyt miettiä tämäkin penkki ensin kunnolla, että mitä sinne tahtoo. Sulla on varmasti kokeneena puutarhurina paljon hyviä vinkkejä!

   Poista
 2. Kaunista on ja nyt saa huokaista! Mukavaa syksyn odotusta ja koulun alkua. Terveiset toiselta laidalta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Vaikka ei kyllä vielä ihan lopullisesti voikaan huokaista :). Kyllä tässä tekemistä riittää tulevillekin kesille. Mukavaa syksyä sinnekin!

   Poista
 3. Upea koti ja niin hyviä valintoja olet pihan ja sisustuksen suhteen tehnyt, ihan pistää kateeksi :)
  t. Nina

  VastaaPoista

Olen iloinen, jos moikkaat Pastellimajassa käydessäsi!