5.8.2017

AJATON VALKOINEN KEITTIÖ


// Yhteistyössä Keittiömaailma


Laiskansutjakkaa lauantaita! Lasten kanssa rannalla vietetyn tovin jälkeen olen tässä vain loikoillut ja kahvikuppi seuranani tuijotellut suuren ikkunan läpi avautuvaa maisemaa. Ja ettei nyt ihan vain loikoiluksi ja horisonttiin tuijotteluksi menisi tämä päivä, niin tässäpä viimein asiaa meidän uudesta keittiöstä, joka on kyllä kaikin puolin lunastanut paikkansa kodin sydämenä. Pieniä fiksailuja keittiössä vielä tarvitsee tehdä, mutta ajattelin esitellä sen teille paremmin jo näin viittä vaille valmiina.

Kerrostaloasunnon parineliöinen keittiö vaihtui reiluun 16 neliöön ja arvannette varmasti, että entiseen ei ole kova ikävä. Suuressa keittiössä on ollut niin ihana laittaa ruokaa ja leipoa, kun kaikille perheenjäsenille on tilaa häärätä yhdessä, koneet ovat tehokkaat ja keittiö- sekä ruokatarvikkeille on riittävästi tilaa. Keittiön suunnitteluhan aloitettiin jo hyvissä ajoin aivan koko taloprojektin alkumetreillä ja lämmin kiitos kaikesta kärsivällisyydesta ja projektin loppuunsaattamisesta kuuluu Vantaan Keittiömaailman,  Sisustuscoco-blogistaankin tunnetulle, Sanna Siik-Keskisarjalle.


Keittiömme on L-muotoinen, kahdelle seinälle kaapistoista suunniteltu kokonaisuus, joiden keskelle asettuu reilunkokoinen saareke. Toinen seinäkaapistoista jää ikkunaseinällä kokonaan tason alle, kun taas toisen seinän kaapisto on korkeana rakennettu seinän sisään. Toiveemme oli mahdollisimman pelkistetty, linjakas ja ajaton keittiö, jossa mahdollisimman moni koneista olisi integroituna kaappien sisään. Ja sellainenhan me sitten saatiinkin. Itse asiassa ensimmäisistä keittiösuunnitelmista tämä lopullinen versio ei ole paljonkaan muuttunut. Suurin projektin aikana tehty muutos oli varmasti tuohon ikkunaseinälle saarekkeen tapaan suunniteltujen näkyvien kolmerivisten laatikoiden muuttaminen yhden oven taakse piiloutuviksi kahdeksi isommaksi laatikoksi. Näin näkymästä saatiin avoimeen tilaan päin entistäkin rauhallisempi. Saarekkeessa halusimme nuo laatikot säilyttää jo ihan kokkausta ajatellen käytännöllisyyssyistä.


Matalalle seinälle sijoittuu vasemmalle integroitu astianpesukone, kierrätykselle varattu allaskaappi ja sen viereinen kaappi sekä neljä seuraavaa kaappia ja kulmakaappi muuhun säilytykseen. Korkealla seinällä puolestaan tason päällä on kaksiosainen yliavautuilla pomppusaranoilla varustettu aamiaiskaappi, joka kätkee sisälleen kahvinkeittimen ja leivänpaahtimen lisäksi paljon muutakin tavaraa. Aamiaskaapin vieressä on yhdistelmäuuni ylä-ja alapuolen säilytystiloineen, yksi korkea säilytyskaappi sekä integroidut jääkaappi ja pakastin. Liesi sijoittuu saarekkeeseen ja saarekkeen laatikoissa on hyvin tilaa aterimille, astioille, mausteille ja kattiloille. Hankimme saarekkeeseen näin aluksi kaksi Nikarin Perch-jakkaraa tammen värisinä. Kolmas jakkara tullee taloon sitten myöhemmin. Saarekkeen suhteen kävi pieni kömmähdys, sillä sitä paikalleen asennettaessa huomattiin lieden sähköjen tulevan lattiassa aivan väärästä kohtaa niin, että ne nousivat saarekkeen tason alle jäävästä jakkaroille varatusta tilasta, vaikka sähkösuunnitelmassa johdot olivat merkattu ihan oikeaan paikkaan. Siirsimme nyt ensiavuksi tuon lieden takaisen taustalevyn niin, että johdot peittyvät, vaikka jakkaroille ei jääkään tilaa. En oikein nähnyt asiaan muuta tyylikästä korjausratkaisua, kuin saarekkeen suurentamisen ruokailutilaan päin, jotta johdot olisivat nätisti piilossa, mutta jakkaratila säilyisi. Urakoitsijamme lupasikin lopulta kustantaa meille tilalle uuden kivilevyn ja reunalevyt saarekkeeseen, heidän kömmähdyshän tuo lopulta oli. Vaikka nyt tuo saarekkeen suureneminen on vähän pois ruokailutilasta ja keittiönpöydän paikka siirtyy sitä myöten lähemmäksi ikkunaa, saamme tilalle kuitenkin reilummin tilaa  saarekkeeseen, mikä etenkään juhlajärjestelyissä ei liene haitaksi.


Kodinkoneistamme kylmäkalusteet, induktioliesi ja yhdistelmäuuni sekä astianpesukone ovat Siemensin valikoimasta, liesituuletin sekä pöytätasoon upotetut Twist around -pistorasiat puolestaan Savon valikoimasta. Erillistä mikroa emme tähän keittiöön halunneet, kun Cardiffin kodissa jo totuimme uunin yhteydessä olevaan mikroon. Sielläkin koneet olivat Siemensin valikoimaa. Jo näin muutaman viikon käyttökokemuksella kodinkoneet tuntuvat hyviltä valinnoilta ja erityisesti tuo yhdistelmäuuni tuntuu ihan huippuratkaisulta. Sille suuret suositukset! Meidän uunissa on toivomamme pyrolyysipuhdistustoiminnon lisäksi myös wifi-funktio, joka tuli vähän niin kuin kaupan päälle, en muistanutkaan että tilaamamme malli oli älyuuniversio :). Täytyisi selvittää vielä, kuinka se toimii käytännössä. Yhdistelmäuunin hinta tuntuu äkkiseltään tosi kovalta, mutta kun vertaa hintaa erillisen integroidun uunin ja integroidun mikron yhteishintaan, alkaa uunin hinta näyttämäänkin ihan siedettävältä. Meillä oli Cardiffin kodissa yhdistelmäuunin rinnalla myös erillinen höyryuuni, mutta sitä ei tähän kotiin koettu tarvitsevamme. Nykyisin on kyllä niin hienoja kodinkoneita markkinoilla, että jos budjetti olisi rajaton, saisi aikaan kyllä varsinaisen älykkään keittiön. Yhdistelmäuunejakin löytyy vielä höyryominaisuudella varustettuna. Kodinkoneista eniten päänvaivaa on tuottanut liesituuletin, johon korkean huonekorkeuden ja kattokaltevuuden takia jouduimme teettämään jatko-osan. Jatko-osaa on nyt maalattu kahteen kertaan, eikä sävyero alkuperäisen ja jatko-osan välillä ole edelleenkään saumaton, vaikka Savolta kyllä oikean värikoodin saimmekin. Nyt tuo ero on kuitenkin sellainen, jonka kanssa voi hyvin elää. Ja mikä tärkeintä huippuimurilla varustettu liesituulettimme toimii moiteettomasti ja koska moottori sijaitsee katolla, se on lisäksi melko hiljainenkin. Astianpesukoneeseemme ainoat toiveet oli reilun koon lisäksi yläritilä aterimille sekä lattianpintaan heijastava valo koneen ollessa käytössä. Erityisesti kuivausohjelman ollessa käynnissä koneesta on muutoin vaikea sanoa, onko se päällä vai ei. Jääkaappi on melko normaali ja pakastimeen toiveemme oli no frost-malli, joka sulattaa itse itsensä.


Keittiön valkoinen taso on reilun sentin paksuista kvartsia, jonka meille toimitti Keittiömaailman kautta virolainen Nerostein. Palvelu tasonkin kanssa hyvää, koska Nerostein asensi mustan komposiittialtaan tasoon kiinni jo tehtaalla. Tason päälle emme ollut alkuun suunnitellut maalia kummempaa materiaalia, mutta päädyimme lopulta tilaamaan siihen marmorilaattaa. Pidän kovasti marmorista ja ajattelimme sen tuovan muutoin kovin skandinaaviseen pelkistettyyn keittiöön ripauksen klassisuutta. Alkuun suunnittelin tuota Tulikiven carrara-marmorilaattaa pystyasennossa korkeammalle tilaa, kunnes päädyimmekin asentamaan sen noin vaakaan, jolloin se ei näytä seinällä niin raskaalta. Sain kyllä hyviä ehdotuksia päällystää marmorilla tuon koko seinän. Eipä olisi hullumpi idea ollut sekään, hintaa sille tosin olisi tullut tätä matalaa versiota enemmän. Ja hei, jos vielä muutan mieleni, niin tuohonhan on helppo latoa laattaa päälle!


Mustan lieden ja uunin kaveriksi halusimme lopulta mustan komposiittialtaan, jo ihan puhtaanapitosyistäkin. Ja mustaan altaaseen tietysti kävi kauniisti musta hana. Kotimme vesikalusteratkaisusta teen teille vielä jutun erikseen, joten tästäkin hanasta enemmän sitten siinä yhteydessä.


Tyttöjen suosikkipaikka on ehdottomasti tuossa saarekkeessa ja välillä heitä on suorastaan vaikea saada ruokailemaan meidän väliaikaisen ruokailupöydän ääreen. Itsestäni on mukavaa kokkailla sekä ikkunaseinällä että saarekkeen ääressä, molempiin suuntiin työskennellessä kun voi samalla katsella ikkunasta ulos. Keittiö kaipaa vielä pientä somistamista, riippuvat valaisimet allasnurkkaukseen odottavatkin jo paikalleen laittoa, niiden lisäksi suunnitteilla on mahdollisesti taulu altaan päälle.


Sellainen on päällisin puolin meidän keittiö, ehkäpä myöhemmin innostun avaamaan sen oviakin. Erityisesti tuon isomman, kodinhoitohuoneeseen vievän oven avaan vielä myöhemmin, kunhan saadaan muuttolaatikot numerot 7, 35, 74 ja ynnä muut ylimääräiset roippeet sieltä vielä paikalleen. Niin ja puuttuuhan sieltä vielä yksi seinällinen liukuovikaapistoakin. Mutta se ei menoa toistaiseksi haittaa. Kaikki ajallaan sielläkin.

Valkoinen keittiöhän ei ole millään lailla trendikäs, mikäli erinäisiä sisustuskanavia on uskominen, mutta minun makuuni valkoinen taitaa olla aina ajattomasti aallonharjalla <3.*Keittöstä saatu alennusta bloginäkyvyyttä vastaan


/// So much text for one kitchen, in Finnish again, I'm sorry my international followers! I just can't keep it short when it comes to my own language. But hey, white with a splash of marble and black, timeless, streamlined and modern. That's it and I love it! Cooking and baking is a pure pleasure now with so much more space and light. Actually white kitchens are so out of trends at the moment, it shoud be black or pearl grey. But for me, white is always in fashion. So simple and easy to combine with anything and anyone :)!

17 kommenttia:

 1. Kaunis ja valoisa keittiö teillä. Kivalta näyttää musta hana kaiken vaalean vastakohtana.
  Mukavaa viikonloppua <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Outi! Juu skarppi detalji on tuo hana, vaikka mietin myös perinteistä kromia jossain vaiheessa. Viikonloppu näyttääkin vierähtäneen jo seuraavan viikon puolelle, mutta kiitos, mukavaa oli :)!

   Poista
 2. Aivan ihana keittiö ja valkoinen on tosiaan ajattoman tyylikäs valinta. Ihanat nuo Nikarin tuolit myös. <3

  Kivaa viikonlopun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jenni! Keittiössä kelpaa kyllä nyt olla ja puuhata. Ja Nikarit on <3, tuovat vähän lämpöä kokonaisuuteen, vaikka mustatkin olisivat olleet kyllä nätit.

   Poista
 3. Sivan täysin oman makuni mukainen; ovityyppi, taso, allas, hana.. Ihan kaikki. Ja jos meillä olisi tilaa, haluaisin juuri noin, että yhdellä seinällä täyskorkeaa, yksi seinä jossa ikkuna ja tasoa ilman yläkaappeja + tilava saareke. Luonnollisesti siis mielestäni aivan täydellistä! Jään innolla odottamaan valaisimia ja muuta. Tyylisi tuntuu olevan niin lähellä omaani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ilona kommentistasi! Tämä keittiö varmaan sopisi moneen taloon ja tyyliin, sen verran neutraali ja ajaton se on. Vähitellen sisustellaan ja sitä mukaa sitten blogiinkin :)!

   Poista
 4. Kiitos että sain olla mukana suunnittelemassa upeaa kotianne. Ihan mielettömän mukava kokemus - kiitos luottamuksesta!

  VastaaPoista
 5. Todella kaunis keittiö! Meille on tulossa hyvin samantyylinen ratkaisu. Kovasti mietityttää vain lieden sijoittaminen saarekkeeseen, koska liesituuletin tulisi siinä kohdalla noin. 3,8m korkeudesta. Saanko kysyä, että kuinka paljon teillä on huonekorkeus tuossa saarekkeen kohdalla? 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Keittiöön olemme olleet todella tyytyväisiä. Meillä oli aivan sama pulma liesituulettimen kanssa, huonekorkeutta n.3m ja juuri tuohon malliin ei ollut saatavilla jatko-osaa. Se piti siis teettää peltisepillä erikseen ja maalauttaminen samalla värillä ei ihan onnistunut ekalla kerralla. Joten pulverimaalaus on tehty kahdesti. Vieläkin sävyero on hienoinen, vaikka värikoodi pitäisi olla ihan sama. Alkuun myös nuo jatkopalojen saumat vähän kiusasi mieltä, mutta nyt käytön myötä niihin ei kyllä muista kiinnittää mitään huomiota enää.

   Poista
 6. Todella kaunis keittiö ja koko talo teillä!Keittiön aamiaiskaapista olisin kysellyt sellaista että onko kaappia ollut helppo käyttää vaikka se onkin sijoitettu nurkkaan?Olemme myös miettineet samantyylistä ratkaisua mutta tuo käytettävyys mietityttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi ja kiitos kaunis! Kovin on kaikki täällä vielä sisustuksen kanssa vaiheessa, mutta pikku hiljaa ja harkiten. Me päädyttiin tuohon nurkkaratkaisuun budjettisyistä. Sellainen "virallinen" aamiaiskaappi rungon sisään taittuvine ovineen oli järkyttävän hintainen. Tuo nurkkakaappi on toiminut tosi hyvin meidän käytössä, vaikka se oli viimeisin kohta, mitä pitkään vatuloin, että tuleeko toimimaan ja mahtuuko tuosta nurkasta kunnolla kaapin sisään kurottelemaan jne. Suunnittelijamme Sanna kuitenkin keksi yliaukeavat saranat oviin ja niinpä tuo oikeanpuoleinen ovi aukeaa riittävän pitkälle, että kaapissa toimiminen on helppoa. Meillä on kaapissa kahvinkeitin ja leivänpaahdin, kahvikupit ja leivät, murot yms. Edulliseen hintaansa nähden ihan toimiva ratkaisu.

   Poista
 7. Hieno keittiö! Itsellä juuri samat haasteet tuulettimen kanssa, eli huonekorkeus ja vinokatto... Miten ratkaisitte asennuksen, koska näkyvää alaslaskua/tasausta ei ole?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Joo ei siis tosiaan lähdetty laskemaan kattoa alas ollenkaan, vaan teetimme liesituulettimen putkelle jatkon paikallisella peltisepällä ja putken toinen pää tehtiin vinoksi. Savolla olisi joihinkin malleihin riittänyt putkessa pituus, toki silloinkin pää olisi pitänyt leikata vinoksi.
   Saimme myös Savolta tarkan värikoodin, jolla putki sitten maalauttaa. Hienoinen ero väreissä kuitenkin on, mutta silmä näyttää tottuneen siihenkin.

   Poista
 8. Upea keittiö! Kuinka leveä ja syvä on saareke teillä?

  VastaaPoista
 9. Moi, Kaunis keittiö. Missä teetitte liesituulettimen jatko-opintojen ja paljonko sille tuli hintaa. Kiitos vastauksesta

  VastaaPoista
 10. Hei, miten teillä on Nerosteinin kivitaso kestänyt aikaa, onko pysynyt siistinä ja ei ole lähtenyt palasia?

  VastaaPoista

Olen iloinen, jos moikkaat Pastellimajassa käydessäsi!