24.10.2016

MAANANTAIN SÄÄPÄIVÄKIRJA ja RAIKAS SISÄILMA BRITTILÄISITTÄINUusi viikko käynnistyi täällä eteläisessä Walesissä sateisissa merkeissä. Syksy on ollut upea ja enimmäkseen aurinkoinen, tänne sateen luvatulle saarelle se on tuntunut jotenkin epätavalliseltakin. Mieli onkin ollut jo vähän odottelevainen: milloin se sadekausi lopulta oikein alkaa?  Aamuisin lämpötilat ovat olleet jo alle kymmenessä asteessa, mutta iltapäivästä aurinko vielä lämmittää niin, että asteet voivat olla vielä yli viidentoistakin. Ilma on kuitenkin muuttunut kylmänkosteaksi ja viileä navakka tuuli on alkanut puhaltelemaan Atlantilta päin. Talvi tekee siis kovasti tuloaan tännekin.

Kylmä ja veto tuntuu sisällä asunnossa ja aamuisin sängystä täytyy pujahtaa suoraan villasukkiin ja paksuimpaan hengarista löytyvään neuleeseen. Tai jopa kahteen, kuten tänään. Silti ei auta kuin avata ikkunat ja kuivata verhojen takaa ikkunalaseilta paljastuva kosteus pois. Täällä meidän asunnossa, kuten varmaan monessa muussakin täkäläisessä asunnossa, pätee ihan omanlaisensa koneellinen ilmanvaihto - sitä ei ole. Asia joka todella hämmästytti aivan muuhun tottunutta suomalaista alkuun, mutta asia, johon on kyllä tottunut sittemmin. Lämpöisenä vuodenaikana voi huoletta tuulettaa aamusta iltaan ja yöhönkin raikkaan sisäilman toivossa, mutta näin talvea tehdessä päivän auki olleiden ikkunoiden vaikutus kyllä tuntuu ainakin tälläisen vilukissan ihon alla. Muutaman viikon olen kirjaimellisesti palellut lakkaamatta. Ja paikalliset ihmiset tietenkin ihmettelevät, kuinka suomalainen voi palella näillä lämpöasteilla. Samaan aikaan kun itse tekisi mieli kääriytyä untuvatakkiin, osa paikallisista ihmisistä viihtyy hyvin vielä shortseissa ja teepaidoissa.  Se puolestaan jaksaa ihmetyttää meitä, etenkin sitten kaikista kylmiimpään aikaan tammikuussa. Lämmityksen päälle kytkemistä ollaan vielä odoteltu, sähkön hinta on täällä nimittäin ihan omissa sfääreissään. Pukeutumiskysymys pitkälti myös sisällä.


Raikas huoneilma kuitenkin on itselleni yksi tärkeimmistä kodikkuuden tekijöistä, joten ei auta kuin aukoa ikkunoita viluisuudenkin kustannuksella. Viime talvena tosin löysin Suomen lomalla Lampe Bergerin ilmanpuhdistajan ja raikkaamman huoneilman toivossa ajattelin sitä kokeilla meillekin. Kaunis kristallinen pullo messinkisellä korkilla oli toki pelkästään plussaa. Ilmanpuhdistaja toimii kuten öljylamppu ja sen luvataan poistavan ilmasta pahojen tuoksujen lisäksi epäpuhtauksia. Kesällä en sitä liiemmin käyttänyt, mutta nyt kun tuuletusta täytyy säännöstellä tarvitaan sitten muunlaisia järeitä keinoja sisäilman raikkauden ylläpitämiseksi. Pullon henki pääsee nyt ilmojen viiletessä siis entistä enemmän hommiin. Liekin kanssa täytyy olla vain varovainen, niin pitkänä se toisinaan lepattaa.Varsin motivoituneena olemme täällä siis miettineet tulevan kotimme talotekniikkaa ja lämmitysratkaisuja. Eläköön koneellinen ilmanvaihto, takkatuli ja edullisemmat lämmityskustannukset - sitten kun niiden aika joskus on. Siihen saakka täytyy vain paksuntaa nahkaa, sytytellä kynttilöitä, hörppiä teetä ja kaivautua entistä enemmän vilttien alle. Tällä viikolla minulla onkin kaksi untuvapeittoa käytössäni, jotakin lohtua sentään miehen reissutessa. Kaunis kimppu olkkarissa puolestaan lämmittää mieltä. Sen sain tosi yllärinä ystävältä erään mitättömän pienen asian hoidosta.

Mukavaa syksyistä maanantaita!!

PS. Lupaan palata siihen taloasiaan muutenkin kuin sivulauseessa ihan ihan pian. Pitäkäähän peukkuja, tämä viikko on projektin suhteen melkoisen merkittävä!


// Rainy Monday and some thoughts about the fresh air inside. Keep the windows open all year round seems to be a British way of dealing with ventilation :). Missing my very own fireplace and lovely smooth warmth of a log-fire.11 kommenttia:

 1. Hei ja mukavaa alkavaa viikkoa Sinulle! Kaivele vaan lämmintä päällesi ettet vilusta. Täällä on ulkona tosi kolea ilma... talven tuloa enteilee. Tein vielä vähän pihahommia. Terveiset toiselta laidalta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Joo ei auta, kun kääriytyä entistä paksumpiin kääreisiin. Kyllä saunaa kaipaan ja kovasti näillä keleillä.

   Poista
 2. Kaunis ilmanraikastin. Itse olen nyt kohta kuukauden jo kulkenut kevyt toppatakissa ja vakavasti mietin jo kunnon toppatakkiin siirtymistä, niin on kylmä koko ajan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Outi, on kyllä superkaunis ilmanraikastajaksi :). Teillä siellä Suomessa on vielä kylmempi kun täällä, mutta täällä ei nämä talot ole ihan yhtä kylmänpitäviä kuin siellä. Ja ehkä toppahousujen vetäminen on vähän liioittelua näillä leveysasteilla ja lämmpöasteilla, vaikka kieltämättä kyllä tekisi mieli :).

   Poista
 3. Niinpä niin tuo englantilainen talorakentaminen... kun muutimme Lontooseen silloin ikuisuus sitten asunnossamme oli vain yhdet ikkunalasit ja raoista veti ihan kivasti, ilmanvaihto siis pelasi :/
  Asunnon omisti tuttu pariskunta Suomesta ja tekivätkin vähän myöhemmin ikkunaremontin, jossa laitettiin tuplaikkunat. Kylmyys kaikkosi vähän. Meillä olikin tapana laittaa alakerran keittiön ja ruokailuhuoneen ovet yöksi kiinni, jotta lämpö ei karkaa ylempiin kerroksiin ja näin aamulla oli ihana mennä lämpimään keittiöön :)) Eipä taloissa taida olla eristyksiä suomen malliin.

  - Sirpa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo olen kuullut paljon tarinoita noista vanhoista 1800-luvun taloista yksillä ikkunalaseilla, jossa kynttilän liekki iloisesti lepattaa kun veto käy. Me sentään asutaan melko modernissa, parikymmentä vuotta vanhassa talossa, jossa on tuplalasit. Mutta kyllä niistäkin ihan kiitettävästi vetää ja etenkin kun joutuu pitämään niitä niin paljon auki.

   Poista
 4. En tiedä ymmärsinkö tekstin oikein, mut liekkiä ei tarvitse pitää kuin pari minuuttia et kivi lämpiää. Lämmityksen jälkeen suoja päälle ja lopuksi umpinainen korkki päälle kun lopettaa raikastimen käytön. Kauniin kimpun olet saanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo juuri niin Marja! Mutta sitten kun kierrättää raikastinta eri huoneisiin, niin ottaa aikansa, että ehtii liekki lepattaa ja vaikuttaa kaikissa enliöissä. Se pari minuuttiakin lasten läsnäollessa on aika pitkä aika tuota lepattavaa liekkiä varjella. Tai paremminkin varjella kaikkea siinä ympärillä liekiltä :). Sekin on tullut testattua, että unohtaa umpinaisen korkin laittaa takaisin paikalleen. Ja kyllä, neste haihtuu ihan mukavasti silloin pullosta pois :).

   Poista
 5. Huomenta valkoinen on maa. Eilen saimme ensilumen, aura oli illalla liikenteessä. Terveiset toiselta laidalta!

  VastaaPoista
 6. Tulee tekstäsi ihan omat aupair-ajat Lontoossa mieleen! :D Talvella pystyi aamuisin rapsuttamaan jäätä makuuhuoneen ikkunan sisäpuolelta, hyrrr! Ja miten hassuja nuo englantilaiset on, kun kuvittelevat asuvansa niin etelässä että tammikuussakin voi kulkea t-paidassa kun itse olet kääriytynyt paksuun toppatakkiin! :D

  VastaaPoista
 7. Mä olen kans aikamoinen vilukissa (ja helteellä hikoilen kuin porsas!)! Villasukat jalassa hiihtelen sisällä melkein läpi vuoden, nyt on kevytuntuvatakki ollut käytössä jo tämän kuukauden. Miten sitä taas tarkeneekaan kun kunnon pakkaset tulevat?! Voin vain kuvitella miten epämielyttävää on palella kotona viileässä ja kosteassa... Huih!

  VastaaPoista

Olen iloinen, jos moikkaat Pastellimajassa käydessäsi!