7.6.2016

VOILEIPÄKAKKUSET


Ajattelin tänään viisveisata akuutille siivoustarpeelle ja tarttua hetkeen, myöhäisen iltapäivän aurinkoon terassilla. Eiköhän se pian taas sada ja siivouskelit siunaannu paikalle ihan ilman erillistilausta. Tovin lämmössä lojuttuani nälkä (niin oma kuin lasten) palautti sisätiloihin ja samalla muistin, että minulla on tovin lojunut eräs voileipäkakkukokeilu arkistossa pölyttymässä. 


Voileipäkakkusesonki taitaa näin kesällä olla kuumimmillaan. Eikös se olekin aika perinteinen suomalainen juhlapöydän herkku? Ainakin meidän perheessä on aina ollut. Siksipä en varmaan itse ikinä olekaan vihkiytynyt voileipäkakun teon saloihin, kun omalta äidiltä on voinut tilata ne takuuvarmat isot ja kauniit kakut, joiden täytteet on testattu toimiviksi lukuisia kertoja viimeisen kolmenkymmenen viiden vuoden aikana. 


Finn-Guildin lehtijuttuhommien merkeissä ajattelin kuitenkin testata, kuinka voileipäkakusta saisi tehtyä vähän matalamman kynnyksen leivonnaisen, vähemmällä vaivalla ja ehkä myös pienemmälle syöjämäärälle. Kokeilusta syntyikin sitten vähän Brittien suosimien sandwichien ja suomalaisten voileipäkakkujen välimuoto, joita voisi tarjoilla vaikkapa pienenä illanistujaispurtavana tai miksei vaikka kesäretken herkkuna. Tai niin kuin meillä, nämä kokeilut hävisivät kyllä alta aika yksikön ihan iltapalalla, kun miehen kanssa niitä kilpaa kitusiimme haarukoimme. 


Nämä kakut voit toteuttaa vaikkapa neliö- tai kolmioleipinä, itse käytin pyöreitä muovisia muotteja, joilla ennen kakkusen kokoamista ensin leikkasin vaaleat paahtoleipäpalaset ja salaatin lehdet ympyrän muotoonsa.

Täytteessä on sekä graavilohta että katkarapuja ja tästä annoksesta olisi riittänyt muutamankin pikkukakun täytteisiin. Meillä meni ihan leivänpäällisenä loput :).

Täyte:
2 x 170g Philadelphia light Chieves/ruohosipuli
n. 1,5 dl creme fraiche
graavilohta silputtuna (100-200g, omien miletymysten mukaan)
n. 1dl katkarapuja silputtuna
3/4 dl silputtua tilliä
pippurisekoitusta maun mukaan
(suolan jätin pois lohen suolaisuuden vuoksi)

Täytteen lisäksi laitoin jokaiseen kerrokseen salaatinlehteä raikastamaan ja vähän väriä tuomaan.

Anna täytettyjen kakkusten makuuntua jääkaapissa muutama tunti ja koristele vaikkapa lähempänä tarjoiluajankohtaa.

Koristeluissa voi sitten soveltaa mieltymystensä ja luovuusintonsa mukaan, tai jättää vaikka kokonaan koristelematta.

¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤

Juttelin muuten eräälle brittiystävälleni tästä suomalaisesta herkusta ja hän piti tätä leipäkakkuideaa toosi kummallisena. Taidankin siis joku kerta tehdä näitä kakkusia hänelle kahvin kanssa tarjottavaksi. Ja ottaa samalla riskin, ettei ymmärrystä siltikään löydy :).

Mutta nyt, ennen kuin tulee uudelleen nälkä, niin ensin kuitenkin iltalenkki ja -jumppa. Yritys hyvä yhdeksän saada taas liikuntarutiineista kiinni, viime viikko meni ihan muulla lailla nautiskellessa. Lenkkeilyt jäivät ystäväni kanssa suunnitteluasteelle ja pitkien retkipäivien päätteeksi ajeltiin leikkirentit lopulta autolla, että maisemat ja miljööt tulivat ainakin nähdyiksi :D. On siis taas, mitä sulatella. Mukavaa vauhtiin päässyttä viikkoa!

18 kommenttia:

  1. Tämähän oli mahtava idea ja makoisa varmasti myös <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vähän jo luulin, ettei näistä mitään tule, mutta ihan nätit niistä tuli ja kaikenlisöksi maistuivatkin hyvältä.

      Poista
  2. Hei, näitä ihan varmasti heinäkuussa rippijuhlapöytään. Kerrotko, millainen muotti sulla oli käytössä?

    t.Äiti Sininen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käytin sellaisia muovisia vähän korkeampia pyöreitä muotteja, jotka muistaakseni olen saanut joskus vieraslahjana Tuppereilta. Veikkaan, että esim. metalliset toimivat vielä paremmin. Ihania juhlia, toivottavasti kakkuset onnistuvat!

      Poista
  3. Oi miten hienoja ja herkullisia varmasti myös!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tää näpertely oli varsin terapeuttista :). Hyviä tuli, kiitos!

      Poista
  4. Voi miten herkullisia ja kauniita!

    VastaaPoista
  5. Voileipäkakku on kyllä minun juhlapöytäsuosikki. Tämmösiä pikkuruisia kakkuja voisikin kokeilla, isoille ei ole "käyttöä".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itsekin olen aina mieltänyt voileipäkakun vain juhlaherkuksi, mutta entäs jos ei oo juhlia?

      Poista
  6. Kylläpä taas makoisat herkut tekaisit! Me parin tytön kanssa leivoimme pullaa ja sämpylöitä. Terveiset toiselta laidalta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, kyllä tyttöjen kelpaa lomailla siellä sitten! Ihania kesäpäiviä, vaikka myrskyn taisi teille tehdäkin?!

      Poista
  7. Nam nam, näyttää tosi herkullisilta! Ja näistä voisin itsekin selviytyä, voileipäkakku olisi hiukan liian suuri haaste täällä... :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nää tuntu itsestäkin sellaisilta matalan kynnyksen voileipäkakuilta. Koristeetkin voi korvata vaikka hammastikulla/grillitikulla, johon on askarrellut koristeen..

      Poista
  8. Ihan huippu idea! Kiitos vinkistä! Mies juuri "tilasi" minulta voileipäkakun syntymäpäiväkseen ja todennäköisesti kaksistaan ollaan niin voisinkin toteuttaa sen tällä kertaa vähän erilailla. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No eipäs kestä, mukava vaan, jos tästä on muillekin voileipäkakun leipomista vältteleville kipinäksi. Idea kun on selvä, niin täytteet ja koristeet voi laittaa mieleisekseen.

      Poista

Olen iloinen, jos moikkaat Pastellimajassa käydessäsi!