1.2.2017

TAMMIKUUN TERVEELLISET


Tervetulleita askeettisempia ja terveellisempiä elämäntapoja yltäkylläisen joulunajan jälkeen. Tammikuussa meillä on kulunut taas kulhokaupalla hedelmiä ja salaattia, smoothieiden rinnalla myös mehulingolla tehtyjä tuoremehuja, kasvissosekeittoa ja kalaa. Juustosta en suostu luopumaan vaikka muuten keventäisinkin. Eräässä vanhassa kiviladossa meren läheisyydessä pidetään sellaista lähiruokapuotia. Jos satun sinnepäin lenkkireissulle, nappaan monesti mukaan kasvis- ja juuresmufareita. Miehen mielestä ne maistuvat ihan navetalle, minun mielestä ihan vaan terveellisiltä. Beetroot Bomb on niistä suosikkini. Vielä kun osaisi tehdä sellaisia itse. 

Tavallaan olen herkkulakkoillutkin taas tammikuussa syksyn tapaan. Tosin muutama Sukulaku oli aivan pakko maistaa tilaisuuden tullen, vähän niinkuin suomalaisena superfoodina. Harvinaisia herkkuja! Ja niille kahdelle pienelle (Huom pienelle!) munkkirinkilälle en keksi edes hyvää syytä. Ehkä se oli vain nälkä jumppien jälkeen. Sokeri pinnalla oli taivaallisen hyvä, vaikka itse munkit maistuivatkin ihan hiivalta. Ystävä oli tehnyt myös aivan ihanaa omenapiirakkaa, eikä sellaisesta herkusta tietenkään kylässä kehtaa kieltäytyä. Tälläinen näennäinen herkkulakko sopii mulle itse asiassa ihan todella hyvin. Ei tule itse kannettua kauppareissulta kotiin mitään, ja välillä voi lipsua ihan hyvillä mielin. Syksyn totaalikieltäytyminen itse asiassa vei pois  sen joka illallisen päätteeksi vaanivan makeanhimon. Yleensä hedelmä toimii ihan yhtä hyvin. Appelsiinit on just nyt superhyviä!






Salaatteihin tykkään lisätä ruokaisuutta quinoalla tai couscousilla. Quinoan kanssa kannattaa olla tarkkana, ettei osta sellaista puuroutuvaa versiota, joka ei maistu yhtään millekään. Suosikkini on tuo tumma versio. Couscousilla saa sitten jo hyvin hiilaripitoisen annoksen. Safkaa-kirjan couscous-resepti on mulle vähän jo pakkomielle, mitä monesti syödäänkin lohen kanssa. Sitä voisin kauhoa lusikalla suoraan kattilasta. Ja siis usein kauhonkin. Jämät yleensä käytän vihreän salaatin seassa.

******************************************************************************

Tässä resepti teillekin, joilla ei vielä tuota kirjaklassikkoa ole: 

Couscous Safkaa-kirjan tapaan:

1 keltainen paprika
1 punainen paprika
1 punasipuli
2 sitruunaa (yksikin riittää, jos et halua käyttää toista tarjoiluun)
2 valkosipulinkynttä
1/2 chiliä (poista siemenet)
4,5 dl vettä
1,5 tl suolaa
4 dl couscousia
runsas 1dl oliiviöljyä
lehtipersiljaa
minttua

1. Pilko paprikat ja punasipuli pieneksi silpuksi kulhoon, purista 1 sitruunan mehu päälle ja jätä maustumaan.
2.  Laita kattilaan 1 rkl oliiviöljyä ja freesaa siinä hetki hienonnettua valkosipulia ja chiliä. Lisää vesi ja suola. Kiehauta ja anna kiehua pari minuuttia.
3. Siirrä kattila liedeltä, lisää couscous kattilaan, sekoita ja jätä kannen alle turpoamaan 5-10 minuutiksi.
4. Sekoita valmiiseen couscousiin paprikat ja punasipulit sitruunamehuineen. Sekoita joukkoon n.1dl oliiviöljyä ja ripottele pinnalle reilusti tuoreita yrttejä.

*******************************************************************************


Hyvään oloon on pyrkimys myös juuri alkaneessa helmikuussa! Näiden muutto- ja muutosvalmistelujen keskelle kaipaa vain ja ainoastaan iloista ja energistä mieltä. Hyvää alkanutta helmikuuta myös sinulle! Ja herkullistakin! Kyllähän helmikuuhun aina Runebergintorttu ja laskiaispulla kuuluvat!



/// Healthy January.


4 kommenttia:

  1. Hei ja iloista helmikuuta sinnekin! Koetahan jaksaa siellä muuttolaatikoiden keskellä. Auttaisin jos olisin lähempänä. Maistele välillä vaikka laskiaspullaa, kyllä sitten taas jaksaa. Terveiset toiselta laidalata!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vaan! Hyvin jaksellaan! Pakkaaminen on oikeastaan aika kivaa, kun siihen on aikaa. Nyt ei ole ihan yhtä iso urakka, kun tänne lähtiessä. Mutta hommaa riittää silti. Laskiaispullat taidan herkutella vasta sitten siellä Suomen päässä. Nyt ei taida joutaa edes pullaa leipomaan ja kardemummakin on loppu :).

      Poista
  2. Herkullisia ruokakuvia! Kyllä olisi mullakin aihetta keventelyyn. Täällä reissussa se ei vaan näytä onnistuvan, ihanat kahvilat vetävät minua puoleensa vähän liian voimakkaasti. No, kevennän sitten reissun jälkeen oikein rankalla kädellä! Mukavaa helmikuun alkua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No eihän sitä reissussa kevennetä tietenkään höpsö! Ja sitäpaitsi ne aasialaiset sapuskathan on ihan parasta kevennystä ikinä! Nautihan siellä nyt, niin minä ainakin tekisin.

      Poista

Olen iloinen, jos moikkaat Pastellimajassa käydessäsi!