14.12.2016

JOULUMARKKINOILLA BATHISSA


Viime perjantaina vein tytöt kouluun ja suuntasin Minin keulan motaria pitkin itään, Severn Bridgen ja Bristolin kanavan yli Englannin puolelle. Bathista kirjoitin yhden jutun verran jo viime kesänä ja kaupungin hieman vehreämmän ilmeen voit käydä katsomassa täällä. Ihastuin silloin jo kaupunkiin niin kovasti, että nyt oli viimeistään pakko palata Jane Austenia henkivän kaupungin jouluisempaan tunnelmaan. Bathissa järjestetään joka joulun alla isot joulumarkkinat, jotka tuntuvat olevan perinteinen jouluvierailukohde kauempanakin asuville. Parisen sataa markkinakojua kiemurtelee the Roman Bathin ja the Abbeyn ympäristössä. Markkinoilla tuoksuu höyryävä mulled wine  sekä karamellisoidut pähkinät ja ilmassa leijailee jostain korkealta tykitettävä tekolumi. Vaikka tuonakin perjantaina lämpötila oli neljätoista astetta plussllaa, kyllä vain jouluiseen ja talviseen tunnelmaan pääsi hyvin kiinni viimeistään siinä vaiheessa, kun hämärä alkoi laskeutua, kaupungin jouluvalaistukset loistivat kauniina sekä markkinnoille valui yhä enemmän ihmisiä. Ja kyllä vaan, itsekin siinä lumisateessa hetken hengailin ja ihmettelin. Selfien jätin kuitenkin ottamatta, toisin kuin monet muut ;).


Saavuin perille kaupunkiin jo ennen puolta päivää ja koska tiesin markkinatunnelman olevan parhaimmillaan vasta hämärän koittaessa, en pitänyt kiirettä kaupungin ytimeen suuntaamisessa. Jouduin itse asiassa jättämään autonkin parkkipirkkojen ulottumattomiin niin, että oli parempi varmuuden vuoksi kirjata osoitekin ylös, että varmasti löytäisin miniseni vielä pimeänkin koittaessa.  Yksin kun olin liikkeellä, ajattelin tehdä juuri sitä, mitä itse mieluiten uusissa paikoissa teen. Kävelin siis päämäärättömänä kaupungin katuja, niitä pienimpiäkin kujia ja katselin vain rauhassa kaikkea näkemääni. Tällä kertaa suuntasin ensin aivan kaupungin laidalle mäkeä ylös, josta maisemat yli koko Avon-joen laakson näkyivät hyvin. Hunajanväriset kalkkikivirakennukset roomalaisine koristeineen viehättävät. Näyttämö saa ihan oman merkityksensä, jos on lukenut hieman kaupungin historiasta, siellä aikoinaan asuneista kuuluisista henkilöistä ja katujen nimien sekä rakennusten alkuperästä.

Olin positiivisesti yllättynyt, että näitä taloja ei oltu perinteiseen brittityyliin kieputettu värikkäisiin ja vilkkuviin jouluvaloihin eikä portin pielessä seisonut jättikokoinen puhallettu lumiukko. Siellä täällä talojen oviin oli ripustettu hyvin perinteinen kranssi, muutamat portinpielet ainoastaan oli koristeltu vähän överimmin, mutta siltikin vielä hillityllä maulla. Ehkäpä juuri meitä ympäriinsä kulkevia turisteja varten. Rakennukset ja niiden yksityiskohdat ovat itsessään jo riittävän kauniita, ettei niitä sen kummemmin tarvitse huutomerkein varustaa joulua varten. Otin taas paljon kuvia ja sen verran Bathia fanitan, etten osannut valita tähän blogijuttuun vain muutamaa. Ota siis kuppi glögiä seuraksesi ja käy sinäkin siellä virtuaalifiilistelyllä. Jos sinulla on joskus aivan oikeastikin mahdollisuus käydä tässä kylpylöistään tunnetussa kaupungissa, niin suosittelen suuresti. Et varmastikaan tule pettymään. Itse kaupungin historiallisen leiman lisäksi keskustasta löytyy melkein Lontoon ostosmahdollisuuksille vertoja vetävä tarjonta kauppoja, mutta jotenkin vielä söpömmässä pienemmässä mittakaavassa.


Itsellenikin lämmitin juuri viimeiset tilkat miehen työkavereiden mukana tullutta Pentikin marjaglögiä (Kiitos IM:n naiset!!) ja sytytin tyttöjen nukahdettua muutamat kynttilät vielä palamaan. Uhosin Instan puolella tänään olevani itsekin superaikaisin nukkumassa muutaman vähäunisemman yön jälkeen, mutta melkein tekisi mieli käydä jotain vielä näpräämään. Ollako vai eikö olla, näitä joulunajan kutkuttavan vaikeita päätöksiä.

PS. Eikö olekin muuten ihan hassua, että täällä blogissa on näkynyt yhtä jos toista kaupunkia ja retkikohdetta Walesistä tai Englannista, mutta itse Cardiffia loppujen lopuksi tosi vähän. Olen täällä jo varmasti niin kotonani, etten kaikkea kaupungin hohtoa koe enää niin kuin Liisa Ihmemaassa. Toki, tämä joulu jää täällä viimeiseksi, joten olen päättänyt joku illansuu lähteä kamera kaulalla myös tuonne meidän omaan viihtyisään ja kauniisti valaistuun keskustaan. Sielläkin kun on omat markkinansa, vähän pienemmässä mittakaavassa tosin.

4 kommenttia:

 1. Upean näköistä. Sielläkin on ihmisiä omlut paljon joulumarkkinoilla.
  Mukavaa loppuviikkoa <3

  VastaaPoista
 2. Ihania kaupunkimaisemia, niin perusenglantilainen tunnelma!

  VastaaPoista
 3. Ihanan näköistä! Niin erilaista kuin täällä kotimaassa - ja siksi niin kiehtovaa!

  VastaaPoista
 4. Mahtavat tunnelmat, vaikkei valkoinen maa olekaan! Ihan pääsi hulinaan mukaan näiden kuvien myötä!

  VastaaPoista

Olen iloinen, jos moikkaat Pastellimajassa käydessäsi!