8.9.2016

MEIDÄN TALOOlisikohan sitten vuorossa tulevan kotimme pohjapiirustus! Ne, jotka haluavat tätä taloproggista mukana seurata, hahmottavat jatkossa sitten  ehkä paremmin kokonaisuuden, kun pähkäilen ja pureskelen pienempiä tiloja yksi kerrallaan.  Kuten tonttipostauksessa taisinkin jo kertoa, L-muotoinen kivitalomme rakennetaan yhteen kerrokseen. Yhtä kerrosta olin mielessäni haaveillut joskus aiemminkin, mutta kyllähän tälle tontille jokinäkymineen olisi kaksikin kerrosta mennyt kivasti. Kaavamääräykset kuitenkin jättivät tämänkin arpomisen hyvin lyhyeen, siispä yhdellä kerroksella mennään oikein mielellään.
Pohjasta halusimme mahdollisimman selkeän ja huoneisiin paljon tilaa. Pitääksemme neliöt kurissa satsasimme ylimääräisen makuu-/työhuoneen sijaan tilantuntuun muissa huoneissa. Tosin eiköhän me nämä neliöt silti saada melko tehokkaasti käyttöön. Pulpettikatto mahdollistaa vinon sisäkaton ja näillä näkymin sen pidämmekin kaikissa makkareissa, eteisessä ja olkkarin sekä keittiön tiloissa, joten huonekorkeus ja sen mahdollistamat isot ikkunat myös tuovat mukavasti lisää tilaa. Ällän siivessä sijaitseva telkkariaula (tai takkahuone ilman takkaa:) ja saunatilat tulevat olemaan puolestaan normaalilla huonekorkeudella. 

Tiedättekö, kun elää hetken tälläisessä kerrostaloasunnossa, jossa ikkunat sijaitsevat vain huoneiston yhdellä seinällä, meinaa tälläisessä omakotitaloprojektissa lähteä ikkunoiden kanssa vähän lapasesta. Mutta sanottakoon, että olisin entiseen taloommekin kaivannut vielä lisää luonnonvaloa. Nyt sitten talon energiaselvityksen tekijää lainaten sanon minäkin, että "talon seinäpinta-alasta on huomattavan suuri määrä ikkunaa". Saimme silti puhtaat paperit selvityksestä, joten nautin näistä ikkunoista ja niiden antamasta valosta jo etukäteen. Takapihan puolelle on piirretty kaksi kolme metriä leveää ja kaksi kaksi metriä leveää ikkunaa, jotka olohuoneen ja makuuhuoneen puolella nousevat jopa kolmeen ja puoleen metriin. Rakastan herätä valoon, joten ei tule haittaamaan yhtään, kun aamulla aurinko alkaa noustaa Pielisjoen takaa ja sihtaa sisään noista isoista ikkunoista. 

Päätimme tehdä talostamme myös listattoman version, mikä meinasi tuottaa harmaita hiuksia talon rakenteiden suunnittelijalle. Vanha joenpohja talon alla kun ei tuntunut olevan listattomuuden ja ehjänä pysyvien seinien kannalta se kaikista ihanteellisin vaihtoehto. Suunnittelija tosin totesi, että ei ole ongelmia, on vain haasteita. Ja senkin haasteen hän tuntui ratkaisevan. Listattomuus houkutteli meidät valitsemaan taloon myös seinän sisään liukuvat ovet. Normaalisti avautuvia ovia taloomme tuleekin saunan oven lisäksi vain pääsisäänkäynnille ja kodarin ulko-ovelle. Myös  takapihan puolelle olemme piirtäneet kaksi lasiliukuovea, joiden kohtalo varmasti ratkeaa, kunhan saamme tarkemman kustannusarvion. Toisen niistä ainakin haluaisimme pitää. Kokonaisuudessaan liukuoviratkaisu tuntuu hykerryttävältä, olen aika monesti menettänyt hermoni toisiaan vasten koliseviin oviviidakoihin. Joskus entisen talon aikaan taisin uhotakin, että jos ikinä maailmassa rakentaisimme taloa, siihen ei tulisi ovi kuin vessaan. Noh, ehkä niitä ovia kuitenkin tarvitaan, vaikka nyt mahdollistuu silti tuo ovetonkin vaihtoehto, kun oven saa piiloon sinne seinän sisälle. Tottahan myös sekin, että oviratkaisu tuo myös lisää neliöitä käyttöömme, kun avautuvaa ovea varten ei tarvitse tilaa säästää. 

Ensin vähän arvelutti laittaa koko pohjaa esille näinkin suurpiirteisenä, mutta yhteisössä on ennenkin ollut voimaa, joten mielenkiinnolla otan vastaan myös kommentteja ja ajatuksia, miten itse tekisit ja näkisit ratkaisut. Onko jokin valitsemistamme ratkaisusta sellainen, minkä itse olet kokenut toimivaksi tai joku kohta puolestaan, missä näet erroria. Kaikilla meillä kun on ne omat mieltymykset ja kokemukset tiettyjen ratkaisujen toimivuudesta. Aika paljon ollaan hienosäädetty ja puljattu, vaikka alusta asti isompaa vessaa lukuun ottamatta huonejärjestys on jotakuinkin ollut sama. Muutoksia voi toki tulla vielä matkan varrella, mutta tästä lähdetään ja pidetään peukut, että edes suurin osa näistä suunnitelmista toteutuu.

Melkoisen modernia siis on tulossa, mitäs tykkäät? Lähempää huonekohtaista tarkastelua ja kodin hengen nyansseja siis luvassa vähitellen. Sisustusratkaisut ovatkin jo melkoisen pitkällä ottaen huomioon, ettei koko projektia olla käytännössä edes vielä aloitettu. Mutta eikös se mennyt niin, että hyvin suunniteltu on puoliksi tehty? Ja toisaalta ehkä näin säästymme helpommin myös ikäviltä yllättyslisäkustannuksilta.


/// Finally it's time to show you the plan for our new modern home, which will be hopefully built during upcoming winter and spring time.  Earlier on this post I showed the lot on which the house will be built. We are pretty excited and can't wait to get the project started. Before that there will more planning and counting the dollars :)! Later on I will concentrate on different spaces and all the interior decisions. Can't wait til then!


30 kommenttia:

 1. Kiva, selkeä pohjaratkaisu! Itse lisäisin uloskäynnin saunaosaston aulahuoneesta. Siinä saattaa sellainen jo ollakkin, ehkä en osaa lukea kuvia? Onnea projektille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Nina ja kiitos! Ehdottomasti uloskäynti tuosta aulasta ulos. Näkyy vähän epäselvästi kuvassa, mutta tuo iso ikkuna on todellisuudessa liukuovi, eli tulee avautumaan puolentoista metrin matkalta. Ja jos näyttää, että budjetti paukkuu liiaksi, tilalle tulee iso ikkuna ja ovi. Koitetaan pitää tuosta liukuovesta kynsin hampain kiinni. Samanlainen ikkunaovi on suunniteltu myös kulman taa olkkarin puolelle.

   Poista
 2. Mukavalta kokonaisuudelta nayttaa! Itsekin talla hetkella ulkosuomalaisena kerrostalossa asuvana kaipaan kylla runsaammin ikkunoita, vaikka meilla kylla parvekkeelle on mahtavan iso liukuovi. Onnea projektille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos! Onhan tässä sellainenkin ongelma, että tulevan talon ikkunat eivät sitten olekaan alle tuntiin pestynä kuten nykyisessä. Puolensa molemmissa. Onneksi vähän pidän siitä hommasta kuitenkin :)!

   Poista
 3. Voi että, ihana talo teille tulossa! Itsekin haaveilen yhdestä tasosta, valosta ja avaruudesta - voisin muuttaa oikein helposti tuohon teidän suunnittelemaan taloon :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja hurjasti tsemppiä kaukorakentamiseen!

   Poista
  2. Kiitos kaunis Petra! Tsemppiä kyllä tarvitaan, rehellisesti sanottuna hirvittää. Mutta jospa siitä talo lopulta tulisi ;). Mä kuvittelin teidän itse asiassa olevan yhdessä tasossa?

   Poista
 4. Oi että, upealta näyttää ja kuulostaa ja isot peukut listattomuudelle ja isolle määrälle ikkunoita. Tykkään, koska saa muuttaa? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jenni! Haha, kesän korvalla sitten toivottavasti. Ei ole vielä kiire pakkaamaan! Listattomuus kutkuttaa itseäkin, kun vain työnjälki siinäkin kohdassa sitten osuisi kohdalleen.

   Poista
 5. Hienolta näyttää ja tontin sijainti vaikutti myös upealta. Suosittelisin kolmannen suihkun sijoittamista toiseen vessaan. Kahden melkein aikuisen tyttären äitinä arvostan oman talomme kahta kylpyhuonetta suuresti. Jos esim. vanhemmat ovat saunassa, niin teini-ikäiset tyttäret eivät välttämättä halua/voi tulla juuri silloin suihkuun. Ja ainakin meillä kaikki tuntuvat haluavan mennä suihkuun juuri samaan aikaan. T. Minttu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi hyvä pointti! Meillä taitaa mennä sitten teini-ikä vuoronumeroilla, kun ei tuohon pieneen vessaan suihkua kyllä mahdu. Monta juttua teini-iästä olin ehtinyt ajatella, mutta en tätä :)!

   Poista
 6. Hyvältä näyttää suunnitelma ja ihanan avaria tiloja on tulossa. Pääseekö saunasta ulos vilvoittelemaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Outi kommentista! Kyllä pääsee saunasta ulos vilpoilemaan, tuossa aulatilassa on koko seinän kokoinen ikkuna, joka aukeaa puoliksi liukuna. Siis tällä hetkellä näin, täytyy varautua siihen, että se vielä joudutaan vaihtamaan oveksi ja ikkunaksi.

   Poista
 7. Kiva, selkeä pohja! Saunan aulasta kaipaisin minäkin käyntiä terassille (lasiovi sopisi tuohon, kuin nenä päähän!) ja saunatilojen vessan kalusteet pyöräyttäisin toisnpäin siten, että vessaan käynti olisi aulan puolelta. Kuvissa kun tuo nykyinen käynti näyttää vähän ahtaalta. Vai onko tarkoituksena oveton vessa? Siinä tapauksessa ymmärrän tuon nykyisen sijainnin "nurkan takana" :)

  -Anna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista Anna! Saunan aulasta tosiaan on lasiliukuovi piirretty terassille, se näkyy kuvassa vähän epäselvästi ja merkintä muistuttaa tuuletusikkunaa. Vessan ovi oli itse asiassa aiemmissa hahmotelmissa aulaan, itse asiassa koko vessa oli alunperin eri kohdassa, mutta halusimme pitää ehjät seinät aulassa huonekalujen sijoittelun kannalta, nyt saamme tuohon nurkkaan mahdollisesti jonkinlaisen kulmasohvan. Vessa on tosiaan pelkällä oviaukolla, ja kiinni laitettava liukuovi on tuossa aulaan mennessä. Pönttö jää kuitenkin hyvin osittain piiloon seinäkkeen ja pitkän allaskalusteen taakse Järkeilimme tämän itsellemme toimivaksi vaihtoehdoksi emmekä kokeneet tarpeelliseksi tehdä mitään tuon kummempaa näkösuojaa. Ja ilman ovea tuossa kohtaa, tila on puku-, suihku- ja saunatilojen kanssa jotenkin yhtenäisempi kokonaisuus.

   Poista
 8. Kylläpä kuulostaa mielenkiintoiselta teidän suunnitelmat! Jos olisin suunnittelemassa unelmieni taloa, haluaisin nimenomaan valoisuutta ja suuret (mielellään korkeatkin) huoneet, makuuhuoneita myöten. Ahtaat ja synkät tilat on hieman ahdistavia, valoa ja vaaleutta sen sijaan ei voi olla liikaa. Paljonko teille tulee kaikkiaan neliöitä taloon? Jään niin innolla odottamaan tämän projektin etenemistä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hauska tietää, että siellä mielenkiinnolla seurataan. Onhan nämä jänniä projekteja seurata jo vierestäkin, saati itse toteuttaa. Neliöitä taloon tulee n. 150-160m2, lopullinen päätös tehdään varmasti seuraavan kuukauden aikana. Ei siis liikaa, mutta riittävästi kuitenkin.

   Poista
 9. Hyvän ja toimivan näköinen pohja! Lasiliukuovi on ollut minusta ainakin ihana, ja olen iloinen että pidin siitä kiinni vaikka monesta muusta asiasta pitikin tinkiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista Lyde! Meilläkin on nuo lasiliukuovet olleet alusta asti ajatuksissa ja kiva kuulla, että ne onneksi on sen väärtit. Katsotaan siis, miten meidän liukkareiden käy ja mistä tingitään, kun kuitenkin jossakin kohtaa, niin täytynee tehdä.

   Poista
 10. Siis aivan ihana!!! Tuollainen olisi kyllä se unelmien talo, jos joskus rakentaisi (se, olisiko siihen enää ketään muuttajia tuon projektin jälkeen - on varmaan toinen stoori :D)
  Etenkin tuo kylppäri/vessahässäkkä, mitään muuta en inhoa niin kuin kylppärissä olevaa pönttöä!! :D
  Itse en niinkään suurista ikkunoista innostu (ensimmäinen ajatus on vain, että kuka ne pesee ;)), luonnonvalo on toki ihana, ja etenkin teillä jokimaisemaan päin! Näin eräässä mallikuvassa noita liukuovia, ja ne olisivat kyllä ihan täydellinen ratkaisu tuohon olohuoneeseen!

  Onko tuo pyöreä "pylpyrä" takka, vai tuleeko teille ollenkaan takkaa? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti Kirsi! Samoilla linjoilla kylppärin/saunan ja vessan suhteen. Käytännöllistä toki, että vessa on lähellä, mutta laitettiin juuri siitä syystä se tuonne vähän erilleen, vaikka samaa tilaa tavallaan onkin.

   Ja saa nähdä, miten tässä meillä käy. Luulen, että tämä raksasta kaukana olo voi olla jopa ihan hyvä juttu, juurikin tuon perhesovun säilymisen kannalta. Suurimpana tavoitteena toki on, että sisään muuttaa nelihenkinen perhe :D. Ikkunanpesua varmaan täällä sitten manaan vielä joku päivä, mutta tosin se on musta ihan mukavaa, silloin kun sille on aikaa.

   Ja kyllä, tuo pyöreä on takka. Ei haluttu sellaista isoa kuutiota, joten pienemmällä ja sirommalla ajateltiin pärjätä.

   Poista
 11. Tästä tulee niin mahtava! Odotan malttamattomana, että pian alkaisi jo tontilla tapahtua ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin tulee <3! Huippunaapurit ennen kaikkea ;)! Vähän on homma viivästynyt alkuperäisestä ajatuksesta, mutta josko tässä ennen talventuloa kuitenkin ehittäis vielä?! En minäkään oikein malta odottaa, että homma konkretisoituu ja alkaa muuttua käsinkosketeltavaksi, vaikkei sinällään kiire olekaan.

   Poista
 12. Ihanan näköinen! Olisikohan mahdollista laittaa käynti kodinhoitohuoneeseen myös suoraan vanhempien makuuhuoneesta (esim. juuri liukuovi?)? Itse ajattelisin, että olisi ihana nostella silitetyt puhtaat pyykit suoraan hyllyille ilman, että niiden kanssa pitäisi kiertää keittiön kautta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Hyvä pointti tosiaan!,Ensin me se liukuovi itse asiassa siihen piirrettiin juuri tuota tarkoitusta varten, mutta sitten mietittiin, että ehjä seinä tuossa mahdollistaisi kuitenki. A) enenmmän säilytystilaa sekä kodariin että vastehuoneeseen ja b) vaimentaa makkariin tulevas melua (vaikka nykykoneet aika hiljaisia onkin) ja c) liukuovia on jo niin monta, että niiden kustannukset nousisivat vieläkin isommaksi. Järkeilin sen poisjättämisen niin, että hyvin mä jaksan kiertää tuon mutkan ja toisaalta pitäähän ne pyykit tonne tyttöjen huoneisiinkin sitten viedä :). Olisi toki lisännyt käytännöllisyyttä taas pykälän.

   Poista
 13. Avaruutta on mutta heti kauhistuin on sulla sitä ikkunan pesua jota minäkin olin reissullani tekemässä. Terveiset toiselta laidalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, kutsun sut sitten talkoisiin :D!

   Poista
  2. Haha, niinpä tehdään....terkut toiselta laidalta

   Poista
 14. Pidän kovasti tuosta saunaratkaisusta; saunassa istuja katselee ulos, eikä suihkussa peseytyvää :)
  Tsemppiä taloprojektiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siihen pyrittiinkin tässä ratkaisussa. En oikein itse ole lämmennyt noille suurille lasiseinille saunasta suihkun puolelle, joita nyt tehdään tosi paljon. Joten tässä suhteessa saunasta tulee perinteinen. Katsotaan laitetaanko lauteet ja seinät tummiksi, kun noista ikkunoista tulee aika paljon valoa sisään. Olisi ihanaa saada saunaan hämyinen tunnelma. Ikkunat halusimme kahdelle seinälle, jotta saamme tontin takana näkyvän metsä/jokimaiseman näkyviin panoraamana lauteilta. Pimeällä ei tietty näy yhtään mitään :).

   Kiitos tsempeistä, sitä tullaan tarvitsemaan! :)

   Poista

Olen iloinen, jos moikkaat Pastellimajassa käydessäsi!