1.6.2016

ELÄMÄNI HUUTO?






Minulla ei ole kovinkaan paljon kärsivällisyyttä viettää aikaani kirpputorilla saati huutokaupassa, sattumanvaraisten löytöjen toivossa. Perinteisessä huutokaupassa en ole koskaan edes käynyt. Mutta ne, jotka blogiani seuraavat tietävät varmasti rakkauteni laadukkaisiin ja aikaa kestäviin, ehkä vähän erikoisiinkin sisustusesineisiin. Ja hyvin ymmärtävät, että kun aletaan puhua hyvin todennäköisistä designlöydöistä tai muuten vaan charmanteista ajanpatinoimista sisustusesineistä yhdistettynä turvalliseen ostosympäristöön, niin johan alkaa minullakin kärsivällisyyttä löytymään. Indiedaysin ja Bukowskisin kampanjan myötä pääsinkin tutustumaan Bukowskis Market -laatuhuutokaupan toimintaan kotisohvaltani käsin. 

Muistan, kuinka moneen otteeseen olin kertonut miehelleni haaveistani löytää erityisesti eräät hintansa puolesta saavuttamattomissa olevat klassikkotuolit joskus alkuperäisinä versioina huomattavasti huokeampaan hintaan, mutta en ollut koskaan saanut ryhdyttyä tuumasta toimeen ja etsittyä löydön mahdollistavaa ostoskanavaa. Olin kuullut Bukowskis Marketista, mutta sen toimintaan ja valikoimaan en ollut kuitenkaan koskaan hoksannut paremmin tutustua.



Kunnes sitten tämän blogikampanjan myötä päätin kirjautua Bukowskisin sivuille ja ottaa aikani nettihuutokaupan toimintaperiaatteisiin ja reilun 3000 laatuesineen valikoimaan tutustuen. Koruja, taidetta, kelloja, lasia, talonpoikaisesineitä, kolikoita, kirjoja, mattoja, vintagemuotia, valaisimia ja sitä designia, monen muun kategorian joukossa.  Hyvin äkkiä eri kategorioita ja tuotevalikoimaa läpikäydessäni minulla alkoi rinnassa sykkiä ja tuli myös kieltämättä sellainen tunne, että tässä on nyt kyllä sellainen kesän kuuma kantarellipaikka kyseessä, josta en oikeastaan haluaisi hiiskua kenellekään muulle vaan nauttia sienimetsästäni aivan yksikseni hyräillen. Mutta koska kyseessä oli sovittu blogiyhteistyö, niin menköön nyt sitten. Jospa joku muukin saisi tämän jutun myötä saman aarteenetsintäkipinän rintansa alleen polttelemaan.


Ja mitä vielä! Ne minun aina haaveilemani Harry Bertoian Side Chair -tuolit (kuva alla)! Neljä kappaletta krominväristä hiukan ajan patinoimaa tuolia oli siellä kaikkien muiden huudettavien joukossa. Muutaman päivän harkitsin ja pehmittelin miestäni, joka sitten lopulta kaikkien hyvien perustelujeni jälkeen näytti vihreää valoa huutamiselle. Olisihan se nyt ollut melkoista itsehillintää jättää tämä reilusti alle yhden uuden vastaavan tuolin hinnalla myytävä neljänsetti kuljeksimaan muiden pois korjattavaksi. Ennen kuin jätin ensimmäistäkään tarjoustani tutustuin kuitenkin tarkasti huutokaupan osto- ja myyntiehtoihin sekä nettisivuilta löytyvien useimmiten kysyttyjen kysymysten ja vastausten listaan.


Mikä tässä huutokaupassa herättää luottamusta ja sitä myöten suurta kiinnostusta on se, että kaikki huutokaupattavat esineet on tutkittu ja arvioitu tarkasti Bukowskisin ammattilaistiimin voimin ja niiden suunnittelija, materiaali ja kunto on kerrottu mahdollisimman tarkasti ja todenmukaisesti. Arvioijat asettavat esineille lähtöhinnan, joka toimii ainoastaan ohjenuorana ostajille. Tuote voidaan lopulta myydä lähtöhintaa huomattavasti korkeammalla hinnalla, mutta myös lähtöhintaa halvemmalla hinnalla. Tuotteen myyjä puolestaan voi asettaa myymälleen tuotteelle salaisen pohjahinnan, jota alempia tarjouksia huutokauppa ottaa vastaan, mutta tuotetta ei näillä tarjouksilla kuitenkaan voi voittaa itselleen.


Huutokaupassa on oikeastaan kaksi tapaa lähteä tekemään tarjousta. Joko tekemällä yksittäisen minimikorotuksen jo tarjottuun hintaan tai miettimällä oman enimmäistarjouksen, suurimman rahasumman, jonka on valmis myytävästä esineestä maksamaan. Tässä tapauksessa Bukowskis hoitaa tarjoamisen puolestasi, kuitenkin aina vain tarvittavan minimikorotuksen verran. Eli jos hyvä tuuri käy, sinulla on mahdollisuus voittaa esine itsellesi enimmäistarjoustasi matalammalla hinnalla. Itse lähdin tavoittelemaan tuoleja juuri tällä enimmäistarjouksella jo siitäkin syystä, että en pystynyt koko ajan vahtimaan muiden tekemiä tarjouksia ja reagoimaan niihin nopeasti. Toinen syy oli asettaa huudolleni harkittu kattohinta, jota korkeampaa hintaa en tässä tilanteessa halunnut tuoleista maksaa.


Ja kuinkas sitten kävikään? Huutoajan umpeutumisen lähestyessä huomasin, että oma enimmäistarjoukseni oli suureksi harmikseni ylitetty. Koska huuto ei ollut vielä mennyt minuuttipeliksi ja edelleen halusin nähdä tuoli-ihanuudet tulevaisuuden kotini sydämessä, tuumasin tovin ja tarkistin Bukowskis Marketin sivuilta huudettavan tuotteen kokonaishinnan eli oman tarjoukseni päälle tulevan huutoon liittyvän vasaramaksun, alvin, mahdollisen jälleenmyyntikorvauksen osuuden sekä tuotteen kuljetushinnan Tukholman varastolta Helsingin varastolle. Päätin lopulta vastoin alkuperäistä suunnitelmaani tehdä vielä uuden enimmäistarjouksen. Taisi olla elämää suuremmasta huudosta kysymys, sillä enpä muista milloin minua olisi edellisen kerran jännittänyt niin kovasti. Ottaen huomioon rytmihäiriötaipumukseni, koin tarpeelliseksi jättää huudon täysin Bukowskisin käsiin ja tarkastaa tilanteen vasta illemmalla huudon umpeuduttua.

Kaikki kuvat: Bukowskis Market


Illemmalla sitten huomasin saaneeni parikin sähköpostia, joista toinen kertoi, että enimmäistarjoukseni oli jälleen ylitetty ja toinen tuotteen lopullisen myyntihinnan. Olisipa ollut mahtavaa otsikoida tämä juttu kysymysmerkin sijaan huutomerkin saattelemana. Hetken harmitti. Tuolien loppuhinta jäi nimittäin silti alle yhden uutena hankittavan tuolin hinnan. Mutta sitten kuitenkin olin lopulta todella tyytyväinen, että olin lopulta löytänyt tälläisen loistavasti ja luotettavasti toimivan aarrekanavan. Nyt ainakin tiedän jatkossa, kuinka voin toteuttaa designhaaveitani myös vähän edullisemmin. Ja ne Bertoiat. Tallensin hakuni Bukowskisin sivuille suunnittelijan nimellä ja näin saan jatkossa tiedon kaikista samaiselta suunnittelijalta huutokauppaan tulevista tuotteista suoraan sähköpostiini. Ehkäpä elämäni huuto on siis sittenkin vielä edessä päin.

Voin lämpimästi suositella Bukowskis Market -nettihuutokauppaa, siellä näyttää tulevan uusia aarteita myyntiin kuin sieniä sateella. Olisipa myös todella mielenkiintoista kuulla, oletko sinä yrittänyt koskaan ostaa tai myydä Bukowskis Marketin kautta?



4 kommenttia:

 1. Olipa jännää lukea sun huutokauppaseikkailusta. Katselin tuota settiä itsekin sillä silmällä. ;) Vuosi sitten yhtenä iltapäivänä istuin auringossa odottamassa taksia Bukowskin lastauslavalle nostetulla Bertoian Diamondilla. Toisen vanhalla, mun uudella. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai joo sullahan olikin oma Bukwskis-löytö kotona. Tyylillä taksiin :D! Diamondin kohdalla olisin minäkin varmasti heikkona!

   Poista
 2. Oh mikä jännitysnäytelmä, itse olsin varmasti tarvinnut purkillisen nitroja tuossa tilanteessa.
  Aurinkoista keskiviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ei meinannu munkaan syke ihan peruslukemilla pysyä. Vähän turhan jännää, mutta tulen kyllä toistamaan tämän seikkalun varmasti, kunhan vain oikeat tuolit taas kohdalle osuvat :). Suosittelen kyllä, palveluna erinomainen!

   Poista

Olen iloinen, jos moikkaat Pastellimajassa käydessäsi!