30.12.2015

UUDEN VUODEN KAKKU


Ja siitä kakusta tulikin sitten ihan maininnan arvoinen kakku! Bongasin nimittäin kermatoffeisen popcorn-juustokakun reseptin eräästä brittiläisestä "ruokapirkasta", jota sitten hienosäädin suomalaiseen juustokakkumielikuvaani sopivaksi. Alkuperäisessä reseptissä ei esimerkiksi ollut ollenkaan liivatetta. Jäin tosin miettimään, oliko se unohtunut reseptistä, sillä ilman liivatetta tämä kakku tuskin olisi pysynyt kasassa (Edit: kurkkaa kommentit!). Lyhykäisyydessään kakku syntyy kaurakeksipohjasta ja Omar-tuorejuustotäytteestä (johon ihan varmuuden vuoksi lisäsin n.50g valkosuklaata) Koko komeus kruunataan popparivuorella, jonka päälle on vielä valutettu juoksevaa Omar-kastiketta. Kauniimman valkoisen lopputuloksen saa varmasti aikaan peruspoppareilla, oman kakkuni keltainen sävy johtuu  voipoppareista. Meidän tämänhetkisessä kaupunkiresidenssissä ei nimittäin ole mikroa, joten nopea ratkaisu popparipulaan löytyi läheisestä elokuvateatterista :). Harmaankeltaista kuvaushetkeä piristi kuitenkin anopin aarteet, vanhat Arabiat sekä Brittilästä uutta vuotta ajatellen kantamani sädetikut. Tätä kakkua maisteltiin eilisten blinikekkereiden jälkimainingeissa. Sopii mielestäni hyvin juurikin uuden vuoden tarjoiltavaksi.



 
POPCORN-KERMATOFFEE-JUUSTOKAKKU
 
Tarvitset:
n.150-200g kaurakeksejä
n.50-75g sulatettua voita
 
4 dl vispikermaa
n 3/4 pussia Omareita
400g maustamatonta tuorejuustoa
(50g valkosuklaata)
1 dl tomusokeria
2tl vaniljasokeria
 4 liivatelehteä
 
popcorneja
 
 
1. Voitele ja vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperilla.
(Pyöreä paperi pohjalle, reunan levyinen suikale reunalle.)
2. Murskaa kaurakeksit ja sekoita sulatetun voin kanssa. Kaada keksimassa vuokaan, tasoita ja laita jääkaappiin odottamaan.
3. Laita liivatelehdet veteen likoamaan.
4. Laita kattilaan n. 1dl  kermaa ja Omarit. Kuumenna miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen kunnes seoksesta tulee tasaista ja juoksevaa. Älä keitä. Anna jäähtyä.
(Sulata halutessasi myös valkosuklaa mikrossa/vesihauteessa, anna jäähtyä.)
5. Vatkaa loput kermat (3dl) vaahdoksi.
6. Pehmennä lusikalla erillisessä kulhossa tuorejuusto ja sekoita joukkoon sokerit.
7. Yhdistä sitten kerma ja juustoseos, valuta joukkoon puolet jäähtyneestä kermatoffeesta (sekä valkosuklaa).
8. Kuumenna n.0,5 dl vettä kiehuvaksi ja sekoita joukkoon liivatteet. Kaada liivatevesi ohuena nauhana kakkumassaan koko ajan sekoittaen.
9. Kaada sitten kakkumassa vuokaan keksipohjan päälle ja tasoita pinta. Anna hyytyä jääkaapissa vähintään 4 tuntia.
10. Juuri ennen tarjoilua koristele popcorneilla ja valuta loput kermatoffeet popparivuoren päälle.  Jos toffee on ehtinyt jähmettyä, saat sen jälleen juoksevaksi vesihauteessa tai nopeasti mikrossa.
 
Ja valmista tuli! Jos joku vaihe jää epäselväksi, kysy ihmeessä tarkennusta!
 
 
Millaisia herkkuja sinä olet suunnitellut vuodenvaihteeseen? 
 
///
The recipe for this popcorn-toffee-cheesecake was published in the free Co-operative Food  magazine (UK), issue 23 NOV/DEC 2015. I just added 4 leaves of gelatine and about 50 grams of melted white chocolate into the recipe to make sure the cake will thicken enough. You'll find the original recipe easily in the Co-operative Food digital magazine  through this link, as well as all the other issues of the magazine.
 
 

11 kommenttia:

  1. Pakko vielä kommentoida täälläkin :) Voi nam tätä kakkua :P PAKKO tehdä tätä vuodenvaihteeksi joten kiitos kysymästä, meillä herkutellaan siis tällä! Mutta mistäköhän löytäisi noin ihania sädetikkuja?!?! Et voisi postittaa mulle muutamaa sitten joskus kun ootte taas kotona?

    Ja hei, olen tehnyt aika vastaavaa sitruunajuustokakkua mihin ei tule liivatetta ollenkaan - ainoastaan tuorejuustoa ja kermaa. Ja hyvin pysyy (ihme kyllä!) kasassa: http://divaaniblogit.fi/vaaleanpunainenhirsitalo/2015/05/11/sitruunajuustokakku-se-paras-ikina/

    Oikein leppoisia välipäiviä ja ihanaa tulevaa vuotta sinne Pastellimajaan <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No hyvä tietää vastaisuuden varalle, tää kakku tuntu kolmen tunnin hyydyttelyn jälkeen liivatteineenkin melko löysältä vielä. Oon aina tosi skeptinen ilman liivatetta valmistettavia reseptejä kohtaan, eritoten kaikkia reseptejä, mihin ei tule maito- tai tummaa suklaata. Tai ehkä sain vaan traumat meidän kihlajaiskakusta, jonka silloin joskus tein. jA lopputuloksena lusikoitiin se vanukkaana jälkiruokakulhoista :D. Muistahan kertoa, miten sujui ja maistui, erityisesti jos ilman liivatetta vieläpä teet!

      Ja toki voin sulle laittaa noita sädetikkuja, jos niitä ei vain takavarikoida räjähteinä :D!

      Ihanaisia välipäiviä sinnekin! Täällä vedetään huomenna loppukiri kotimaisemissa ja suunnataan sitten junan keula jo kohti Espoota uudeksi vuodeksi! Mukavaa vuodenvaihdetta Marja teille!

      Poista
  2. Onpa hyvännäköinen kakku ja tosiaan, sopii hyvin bilekakuksi ♡
    Itse teen juustokakut aina ilman liivatetta, mutta tomuspkeria pitää laittaa enemmän kuin tuo 1dl.
    Mukavia vuoden viimeisiä päiviä ☆☆☆

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No täytyypäs rohjeta kokeilemaan ilman liivatetta seuraavaksi! Sinne myös mukavia, leppoisia, vuodenviimeisiä!

      Poista
  3. WAU, mikä luomus taasen! Nami nam ja slurp.

    VastaaPoista
  4. Täällä karhun fileet maustumassa kahvimarinadissa ja marengit uunissa Itämaan pavlovaa varten..kaveriksi hyvää viiniä ja kuohuvaa niin eiköhän se vuosi vaihdu näilläkin nurkilla. Hyvää vuodenvaihdetta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No voi juku, onpa ollut herkullinen vuodenvaihde teillä! Hyvää uutta vuotta teidän perheelle <3!

      Poista
  5. Hei! Minkä kokoiseen kakkuvuokaan tuo ohje on?

    VastaaPoista

Olen iloinen, jos moikkaat Pastellimajassa käydessäsi!