5.7.2014

TERASSIN UUDISTUS: HEI MEHÄN VIIHDYTÄÄN!


Moikka! Kaihoisasti täältä sisätiloista katselen ulos uudistetulle terassillemme ja kuuntelen sateen ropinaa. Jokohan ne kesäkelit palaisivat ja pääsisimme vihdoin nauttimaan terassin viihtyisämmästä olemuksesta muutenkin kuin ikkunasta katsellen? Olenkin teille jo kertonut ja joitakin kuviakin täällä näyttänyt meidän alkukesän projektista, mutta kun sain nettirautakauppa taloon.com:sta kutsun osallistua heidän järjestämään Pihaniksit-blogikilpailuun terassiprojektin myötä, ajattelin koostaa vielä kunnon jutun siitä, mitä terassillamme on tapahtunut ja mitä toivoisin siellä vielä tapahtuvan.

Terassimme sijaitsee pihan pohjoispuolella, joten sinne ei aamuaurinko liiemmin paista. Terassin varjoisuus on tehnyt siitä ehkä hiukan luotaan työntävän, emmekä ole osanneet ottaa sitä täysin omaksemme. Saimme keväällä idean, että entäpä jos laajentaisimme terassia L-kirjaimen muotoiseksi siten, että uusi siipi yltäisi aamupäivän aurinkoon saakka ja näin saisimme takapihamme käyttömukavuutta lisättyä. Samalla uusi osa porrastaisi terassia tason alemmaksi, jolloin erityisesti lasten olisi helpompi kulkea terassin ja nurmikon välillä ilman, että se kaipaisi erillisiä rappusia. Niidenkin rakentamista olimme nimittäin edellisinä kesinä miettinyt.


Samalla kun mies rakensi terassia kyllästetystä puusta, minä tartuin maalisutiin. Meidän kymmenen vuotta vanhan terassin ruskeasävyinen (tunkkainen!) ilme sai kyytiä, kun uskalsimme kokeilla laudoitukseen ja aitoihin täysin uutta värimaailmaa. Terassin laudoitus käsiteltiin Tikkurilan Valtti -puuöljyn kelonharmaalla sävyllä ja aidat saman firman maalarinvalkealla aitamaalilla. Lattialaudoitus tarvitsi yhden käsittelykerran ja valmistui yhdessä illassa, kun taas aitaan sain uppoamaan työtunteja ja iltoja paljon enemmän. Osaan aidasta riitti kaksi maalikertaa, mutta osaan tarvittiin kolme. Sen lisäksi pedantti-minä tarvitsi vielä kaksi vesiväripensselikierrosta, joilla tuputtelin maalia kaikkiin niihin pieniin rakosiin, joihin paksumpi maalipensseli ei yltänyt.


Lopputulokseen olemme todella tyytyväisiä.  Alkuun laudoituksen sävy tuntui hieman liian vaalealta, mutta nyt siihen on jo silmä tottunut ja öljyn kuivuttua kunnolla sävy jopa ehkä hieman tummeni. Sen lisäksi, että vaaleassa asussaan terassi vaikuttaa suuremmalta kuin ennen erityisesti aidan maalauksen vaikutukset tuntuvat sisätiloissa saakka, sillä valkoinen maali tuo valoisuuden tuntua myös terassin vieressä sijaitseviin keittiöön ja kodinhoitohuoneeseenkin.


Terassin laajentaminen ja maalaaminen aiheutti tietenkin rajua kuumetta myös kalusterintamalla. Vanhat ruskeat kalusteet saivat uuden kodin mökiltä ja me päädyimme hankkimaan Ikeasta edulliset Falster-sarjan pöydän, penkin ja aurinkovuoteen. Niissä sävy sattui aivan nappiin ja on lähes sama kuin kelonharmaalla käsitelty terassilaudoitus.  Pöydän ääreen penkin seuraksi hankimme vielä kauniit valkoiset Kartellin Masters-tuolit, joista olin ehtinyt jo tovin haaveilla. Ne tuovat kivasti ilmettä pöytäryhmään ja ovat muuten superihanat ja ryhdikkäät istua.

Terassille on nyt muodostunut kolme eri aluetta: Laajennuksen mahdollistama auringonottopuoli (vielä kun se aurinko suostuisi paistamaan), jolle mahtui hyvin myös lasten pieni uima-allas; Katoksen alle jäävä varjoisempi paikka, missä on mukava istuskella saunan jälkeen sekä ruokailupuoli. Vaikkakin terassille on hankittu varsinaisia ulkokalusteita, olen pyrkinyt hyödyntämään siellä myös sisätilojen kalusteita, koristeita ja tekstiileitä ja samalla tuonut terassille olohuonemaista ilmettä. Sadekelin sattuessa on kuitenkin vaivatonta nostaa tekstiilit ja muut sateenarat tavarat sisälle suojaan.
Terassin laajennuksessa koimme myös etuna sen, että lasten leikkialueet (hiekkalaatikko, kiikut, leikkimökki sekä trampoliini) sijaitsevat katseluetäisyydellä ja pikkuväen touhuja on näin helpompi seurata terassilta käsin, vaikka ei itse aina touhuihin osallistuisikaan.


Tälläisissä muutoksissa piilee tietenkin vaaransa: Lumipallo on lähtenyt meillä vyörymään ja seuraavia pihatoimenpiteitä on jo suuniteltu. Mies haaveilee perunamaasta autotallin taakse, minä pienestä laatikkokasvimaasta aivan terassin viereen. Pientä maalaustakin on vielä luvassa, sillä aion käsitellä grillimme ajan myötä rapistuneet puuosat mustalla Valtilla ja maalata naapurista saamamme lasten värikkään kiikun myöskin mustaksi. Ensi kesänä voimme viimein käsitellä myös terassin uuden osan harmaaksi.Viljelylaatikkoalueen suunnittelu ja rakennus on varmasti ensi kevään juttuja, mutta askel kohti uusia haaveita on jo otettu, sillä kiitos taloon.com-nettirautakaupan, meille on matkalla Kekkilän jalallinen viljelylaatikko, jolle löytyy paikka terassilta läheltä ruokailuryhmää. Jalalliseen viljelylaatikkoon aion siirtää vielä hengissä olevat yrttini ja joitakin kesäkukkia. Laatikon ja siihen istutettavien kasvien avulla saamme samalla lisää viherkontrastia vaaleita terassinpintoja vasten.


Ja tässä vielä ennen ja jälkeen kuvia terassiprojektista. Aivan ei kuvakulmat ole identtiset, mutta kuvista näkyy hyvin maalauksen valoistavat ja raikastavat vaikutukset.Kylläpä kannatti. Erityisesti mieltämme lämmittää, että terassin laajentamiseen ja maalaukseen sekä uusien kalusteiden hankkimiseen käytetyt rahat saimme kasaan loppukeväänä ja alkukesästä toteuttamastani viiden viikon mittaisesta kirppariprojektista. Siis kaikesta siistä ylimääräisestä pieneksi menneestä vaatteesta ja käytöstä poistetusta tavarasta, jotka meidän nurkissa turhaan pyöri. Tämä oli siis senkin puolesta oikea hyvän mielen projekti.

Kuten alussa mainitsin, tämä projekti osallistuu samalla nettirautakauppa www.taloon.com:in Pihaniksit-blogikilpailuun kutsutusti. Se tarkoittaa siis sitä, että sinulla on mahdollisuus käydä äänestämässä kirjoitustani elokuun loppuun saakka vaikka joka päivä ja samalla tuoda myös lähemmäksi haaveemme uudesta ruohonleikkurista vanhan, aikoinaan konjakkipulloon vaihdetun vempeleen tilalle, josta joka toisella leikkuukerralla irtoaa pyörä. Äänestämällä osallistut itse samalla 500 euron arvoisen lahjakortin arvontaan.

Äänestämään pääset tästä linkistä http://www.pihaniksit.fi./ Tämä blogiteksti linkittyy sivuille hieman viiveellä, joten malttia :). Ennen sitä voit käydä lukemassa muiden bloggaajien julkaisemia pihaniksejä.

Minäpäs toivottelen sinulle ihanaa viikonloppua ja aloitan itse sadetanssit terassilla! Lapset viettävät laatuaikaa mummin ja papan kanssa ja me miehemme kanssa ihmettelemme kaksin tätä hiljaisuutta. Imurikin on onneksi hajonnut, joten tämä aika täytyy oikeasti käyttää ihan vain oleillen :).

32 kommenttia:

 1. No huh, miten iso ero vanhan ja uuden terassin välillä! Uusi ilme on ehdottomasti parempi, paljon avarampi, raikkaampi ja siistimpi. Tykkään "kybällä"! :) Toivotaan että tämä etelän auringonpaiste yltää sinnekin mahdollisimman pian!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No eikös, niin minäkin!! Ja nyt on saatu mekin aurinkoa, jee! Mielenterveyskäyrät reilusti kohollaan ;)!

   Poista
 2. Kivalta näyttää :) Värin muutoksella saa paljon aikaan! Mitä teillä on tuon pienimuotoisen "kivimuuri" takana? eli tuo kivireunus,joka näkyy kuvissa heti terassin vieressä. -Kati-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Kati, kiitos! Kivet ovat ilmeisesti taloa rakentaessa tontilta löytyneitä lohkareita, jotka oli ladottu muuriksi meidän ja naapuritontin väliin, tontit eri tasoissa. Me sitten lopulta kyllästyttiin rikkaruohoihin, joita kivien välistä puski aivan kamalan paljon ja kun muuria on koko tontin pitkän sivun verran, kitkeminen oli aika epätoivoista. Muurattiin itse nuo lohkareet, niin että laitettiin melko karkeaa laastia lohkareiden väliin. LÄheltä katsottuna ei ehkä se kaikkein siistein ja kaunein, mutta eipähän ole niitä rikkaruohoja tuossa aidassa enää.

   Poista
 3. Hei, mukavaa blogiasi hetken seuraillut uskaltautuu kommentoimaan..on nimittäin niin onnistunut tämä valkaisunne sekä laajennuksenne - tykkään kovasti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Eija, ja kiva kun kommentoit!! Me tykätään kanssa tositosi paljon, eikä ole entistä ollut ollenkaan ikävä :)!

   Poista
 4. Onpa suuri ero! Hieno suunnitelma ja toteutus. Kuule, mistä tuo teidän harmaa aurinkotuoli on? Tuo ns. lepolasse siis? Se on upea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on. Aurinkotuoli on Ikean Falster-sarjaa. Itsekin tykkään tuosta laudoituksesta ja suoraviivaisuudesta.

   Poista
 5. Mahtava muutos! Tuli kyllä todella kaunista. Ja tuo tuleva viljelylaatikko on myös ihana :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Johanna. Viljelyloota onkin jo kasattuna, vieläkun ehtisi ennen syksyä siihen jotain istuttaakin :)!

   Poista
 6. Kaunista tuli! Meillä on aivan samalla värillä käsitellyt terassin laudoitukset mökillä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kristiina! Mehän kuviteltiin saavamme hieman tummemman harmaan terassin, mutta nyt kun tuohon vaaleaan on silmä tottunut ja ennakkovisio on hävinnyt mielestä, tykätään tosi paljon!

   Poista
 7. Tosi hieno muutos, ja iso silmälle. :) Onnea kisaan!

  VastaaPoista
 8. Vautsi, aivan upea muutos! Todella mahtavan näköistä!! Tuo on vaarallinen ilmiö tuo lumipallo! ;) Se tahtoo tulla tupaan mitä tahansa remontoidessa, sisällä tai ulkona. Pinta pinnalta kaikki joutuvat käsittelyyn ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä, minustakin tuntuu, että tässä on pian lähdettävä pois kotoa, kun lomallahan ei ole kotona muuta tekemistä kuin miettiä näitä muutoksia. Ja kyllä on täällä sisätiloissakin pallot vyörynyt, vaikka en ole saanut sisänurkkia tänne blogiin vähään aikaan kuvattua.

   Poista
 9. Hei, tosi kivannäköinen terassi! Haluaisin tietää että onko tuollaisen sileän terassilaudan käsitteleminen Valtilla vaikeaa siltä osin että tuppaako helposti jäämään sävyeroja? Mekin mietitään tuota sileää laudoitusta mutta mietin tosiaan että onko käsitteleminen tosi pikkutarkkaa ..... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka ja kiitos! Itse läträsin sillä ainakin aika reilusti ja aika nopeasti sai laudat yksin käsitellä, kun tuntui öljy kuivavan melko nopeasti. Jonkin verran siihen jäi sävyeroja, osassa kohtaa lautoja öljyä on enemmän kuin toisissa, mutta meitä tuo ei ole haitannut, enkä itse ainakaan kiinnitä siihen mitään huomiota. Sanoisin silti, että käsittely oli melkoisen helppoa. Mutta en ehkä suosittele tekemään auringon paahteessa kuitenkaan.

   Poista
  2. Hei, kiitos vastauksesta :) en siis tark että teillä olisi jäänyt, en todellakaan. Mietin vain kun olen kokematom maalari itse :D kiitos vinkeistä!

   Poista
  3. Ei hätää, en käsittänytkään niin :)! Meilläkin mies on aiempina vuosina käsitellyt terassin ja minä olen maalaillut mieluummin sisätiloissa. Rohkeasti vain maalailemaan, hyvä siitä tulee!

   Poista
 10. Minkä kokoinen tuo Granitin musta lastenallas on? Onko minkä hintainen? Onko niitä muita kokoja? Kiitos. T. Linnea

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka, sisähalkaisija on noin 110cm, muistaakseni oli 24,90e eli olihan siinä Granit-lisää verrattuna markettien kirjaviin. Mutta laskee omaa verenpainetta melkoisesti siihen verrattuna, kun oisin täräyttänyt tuohon meidän vanhan haalistuneen ja paikatun prinsessa-altaan ;). En ole ainakaan tietoinen, onko noita muita kokoja, koska tuon meidän altaan toimitti meille Helsingissä käynyt ystäväni. Eli itse en ollut sitä edes hankkimassa.

   Poista
 11. Hei!! Aivan upea terassi! Kuinka saitte sen noin vaalean harmaaksi? Meinaan vaan että näyttää tuo pohja olleen aika ruskea. Eli käsittelittekö terassin ensin jollain tavalla? Kokeilin meinaan testinä meidän ruskeaan terassiin tuota kelon väristä ja se ei toiminut meillä oikein hyvin. Kiitos kommentista etukäteen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Katinka! Ei me käsitelty pohjaa oikeastaan mitenkään, roskat harjasin ainoastaan pois ja sitten sivelin Valtin suoraan lautaan. Meidän terassin laudat ovat jo kymmenen vuotta vanhat ja edellisen kerran se oli käsitelty ruskealla öljyllä vuosi sitten. Laitoin kyllä tuota harmaata laudalle tosi reilusti, ensin jopa tuntui, että se ei kuiva joistakin kohdasta ollenkaan. Toivottavasti löydätte keinon teidän terassin harmaannuttamiseen!!

   Poista
 12. Kiitos kommentista :) no ihan yhtä vanha tuo meidänkin on... Kokeilen vielä :) jos ei harmaata niin tuo Valtin musta on sitten vaihtoehto ;) ruskeasta tee vaan mieli eroon. Ihanaa kesää teidän terassille - nauttikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin arvoin tuon mustan ja harmaan välillä. Musta olisi ollut myös niin trendikäs, mutta toisaalta kuumempi ja likakin siinä olisi vähän helpommin näkynyt. Mutta kaunis silti, naapurissa saan onneksi ihastella mustaa harva se päivä :). Toivottavasti onnistuu teillä -mustana tai harmaana. Ja kiitos, nyt olisi terassikelejäkin viimein. Täytyy toivoa, että nämä jatkuvat nyt pitkälle alkusyksyyn!

   Poista
 13. Ihana terassi! Mistä nuo valkoiset kukkaruukut on ostettu? Kiitos. Siiri

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Siiri! Paikalliselta TOkmannilta (ei Stockmann ;)!) Ovat muovia ja olivat aivan pilkkahintaisia, noin 8 euroa kappale.Hankin itsekin ensin kaksi ja sitten kun meniin hakemaan lisää, niitä oli enää yksi jäljellä. Joku muukin oli keksinyt ne. Isot ruukut ovat yleensä niin hirvittävän kalliita ja monesti myös painavia, niin nämä olivat kyllä täydellinen poikkeus.

   Poista
 14. Tyylikäs ja mukava pastillimaja. :)

  VastaaPoista

Olen iloinen, jos moikkaat Pastellimajassa käydessäsi!