20.8.2013

PÄIVÄKAHVIAIKAAN



Moikkamoi!

Viime aikoina olen YRITTÄNYT välttää leipomista, ettei tulisi niin kovin mussutettua.
 Mieheni synttärit oli kuitenkin oikein pätevä syy loihtia herkkuja pöytään.
Vaikkakaan hän ei itse niistä herkuista edes välitä :).
Pitkästä aikaa kaivoin jäätelökoneen esiin ja tein satsin vaniljajäätelöä.
Sen kaveriksi omena-vaniljakuppikakkuja.
Eilen illalla (tai yötähän se jo melkein oli) tuli vielä mieleen tehdä jäätelön teosta ylijääneistä valkuaisista vaniljamarenkeja.
 Ja kun niiden kuivumista piti odotella tunnin verran,
tuli siinä sitten kaivettua kontaktimuovitkin esiin ja tuunattua Iittalan purnukka ajan kuluksi.
Pimp your Ikea Iittala :)!

Mutta olipahan herrrrkkua!! Lisään tämän postauksen jatkoksi kuppikakkujen ja marenkien ohjeet
viimeistään huomenna. Nyt on pakko kiiruhtaa iltalenkille ennen kuin vajoan liian syvälle sohvannurkkaan!

Hei ja arvatkaahan mitä, kuusi yötä Kööpenhaminaan!! Ihan "pikkusen" jo kutkuttaa :)!!

ENJOY:



EDIT!! 

Tässä viimein vielä reseptitkin kuppikakkuihin ja marenkeihin.

VANILJA-OMENAKUPPIKAKUT
n.12 kpl
(Alkuperäinen ohje Leila Lindholmin Kuppikakkuja, ole hyvä! –kirjassa)

HUOM! Taikinasta tulee epäilyttävän löysää perinteiseen muffinsitaikinaan verrattuna.
Itse siis lisäsin alkuperäiseen ohjeeseen vajaan desin jauhoa, näkyy ohjeessa.
Lieköhän tässä juuri kuppikakkujen ja muffinsien ero, ei pelkästään koristelussa!?

2(luomu)kananmunaa
1 ½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
75 g voita
¾ dl maitoa
2 ½ -3 ½ dl vehnäjauhoa
1 ½ tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
1 tl kardemummaa

VANILJATÄYTE
½ vaniljatanko
100-200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 rkl tomusokeria
1 rkl kuohukermaa

OMENATÄYTE
2-3 omenaa (koosta riippuen)
25g voita
1 ½ rkl sokeria
2 tl kanelia

1.Kuumenna uuni 175 asteeseen.
2. Valmista vanilja- ja omenatäytteet ( ohjeet alla).
3. Vatkaa munat, sokeri ja vaniljasokeri kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi.
4. Sulata voi, lisää siihen maito ja sekoita neste munavaahtoon.
5. Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe, suola ja kardemumma keskenään ja kääntele seos varovasti taikinaan.
6. Täytä 2/3 muffinivuoista vuoron perään taikinalla ja omenanpaloilla.
Jos sinulla on käytössäsi muffinipelti, laita paperivuoat sen syvennyksiin, taikina on löysää.
Itse laitoin 2 paperivuokaa päällekkäin, jotta vuoka pysyisi jämäkämpänä.
7.  Pane vaniljatäyte pursottimeen, työnnä pursotinterä taikinaan ja pursota hieman täytettä joka vuokaan.
8. Kypsennä kuppikakkuja uunin keskiosassa 20-25 minuuttia. Anna jäähtyä.
9. Vaahdota kerma ja pursota vaahtoa kuppikakkujen päälle.

VANILJATÄYTE:
Halkaise vaniljatangot ja kaavi siemenet pois.
 Vatkaa tuorejuusto, vaniljansiemenet, tomusokeri ja kuohukerma sileäksi seokseksi.

 OMENATÄYTE:
Kuori omenat ja poista siemenet. Paloittele pieniksi ja paista palat
pehmeiksi voin, sokerin ja kanelin seassa. Anna jäähtyä.

Tarjoile vaniljajäätelön tai kermavaahdon ja marenkien kanssa.
Eikä kinuskikastikekaan varmasti annosta pahentaisi ;)!


+ + + + + + + + +
 

VANILJAMARENGIT
n. 100-200 pientä marenkia, koosta riippuen,
tuntuu paljolta, mutta itse jo ihmettelen, että minne ne ovat hävinneet.
Suuhun ainakin sulaneet….
Osasta massasta voi myös pursottaa pienempiä pavlovapohjia,
jos ei halua napsia suihinsa kymmeniä pikkumarenkeja päivässä ;).
(Alkuperäinen ohje Elisabeth Johanssonin Jäätelöä -kirjassa)

3 munanvalkuaista (hyvissä ajoin eroteltuja, huoneenlämpöisiä)
1 tl sitruunamehua
1 dl sokeria (erikoishienoa mieluiten)
2 dl tomusokeria
1 vaniljatangon siemenet (tai 1tl vaniljasokeria)

Lämmitä uuni 150 asteeseen.
Vatkaa valkuaiset ja sitruunamehu vaahdoksi.
Alenna vatkaimen pyörimisnopeutta, lisää puolet sokerista ja
vatkaa se vaahdon joukkoon. Lisää loppu sokeri, nosta nopeutta ja vatkaa vielä pari minuuttia. Siivilöi tomusokeri marenkikulhoon.
Lisää kulhoon myös vaniljansiemenet tai vaniljasokeri ja kääntele kaapimella marengin joukkoon. Kaavi marenki pursotinpussiin ja pursota tähtisuuttimella pieniä marenkeja leivinpaperille tai muotoile marenkinokareet kahdella lusikalla.
Paista 150-asteisen uunin keskiosassa 3-4 minuuttia,
alenna sitten uunin lämpö 100 asteeseen ja anna marenkien kuivua noin tunti.






33 kommenttia:

  1. Ihanan näköisiä herkkuja! Vesi herahtaa kielelle, haha :D

    minttusblog.blogspot.fi

    VastaaPoista
  2. Näyttää ja kuulostaa aikamoisilta herkuilta! Ihanat kuvat myös! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti HANNA! Hyviä olivat ja kuviahan minä tykkään miettiä ja napsia, toivottavasti se täällä välittyykin!

      Poista
  3. Jestas, mitä herkkuja!

    Onneksi jääkaapissa odottaa porkkanakakku :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ONNEKSI!! Porkkanakakku vetää varmasti näille vertansa! :)

      Poista
  4. Piti vielä lisätä, että nyt on kahlattu läpi kaikki viime vuoden postaukset.:) Se kutomasi matto on kyllä uskomattoman hieno! Myös äiti tekemät housut, nuttu ja baskeri olivat ihan mielettömän hienot. Jouluaaton kuvista tykkäsin erityisen paljon.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ootpa ollut ihan huima, wau! Pitäis varmasti itsekin käydä vanhat läpi. Mitähän on tullut vuosi sitten höpötettyä :)!?

      Poista
    2. Ja öisin ei pitäisi kirjoitella kommentteja, vaan nukkua, jotta sanat tulisi taivutettua oikein. En mä mikään kielipoliisi ole..;)

      Poista
    3. Ei sillä niin väliä. :) Itsellä on käynyt sama ajatus mielessä nukkumisen kanssa! Milloinhan sitä malttais?!

      Poista
  5. Vitsit mitä herkkuja! Noita marenkeja miekin haluun tehä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No olivat tosiaan (tai no, marenkeja on vielä jopa jäljelläkin ;). Laitan ohjeet heti, kun venyn, niin voit laittaa toteutukseen. Helppojahan nuo marengit ovat, ja taikinan valmistus nopea, vaikka uunissa meneekin noin tunti.

      Poista
  6. Kyllä nyt blogeissa herkutellaan! Äsken otin talteen ihanilta vaikuttavien lihapullien ohjeen ja täällä vuorostaan makeita herkkuja. Kauniit pastellit kuvat!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tätä on liikkeellä ja monestihan se leipomisvimma täällä tarttuu :). Kuvia oli kiva ottaa, sellainen oma hetki.

      Poista
  7. Kauniita kuvia ja mitä herkkuja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Heidi! Nyt on herkuteltu taas aika monen päivän edestä :)

      Poista
  8. Ihania herkkuja; kiva että jaat vielä reseptitkin! :) Ja aikas herkullisen värinen on teidän astiakaapin sisältö :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Iisa, ilman muuta naputtelen vielä reseptitkin. Ja astiat ovat olleet kyllä omaankin mieleen.
      Valkoiset teemat vanhaa, mintut ja roosat Kokot ja mustavalkeat Marimekot viimeisten parin vuoden sisään hankittuja. Sopivat minusta aika kivasti yksiin.

      Poista
  9. Oi mitä herkkuja! Ja astiakaappikin sisältöineen näyttää aika herkulta. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ensimmäiseen yhdyn ja toista vois vielä vähän täydentää ;)! Kiitos!

      Poista
  10. Oi mikä ihana blogilöytö, jään ehdottomasti seurailemaan :)

    VastaaPoista
  11. OI mitä kuvia taasen! Tunnelmaan uppoutuen ja makunautintoa muistellen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Parastahan leipomisessa on, että herkut saa jakaa jonkun kanssa ;)!!

      Poista
  12. Hauska tuo lasipurkin tuunaus! Kaikkea sitä kätevä emäntä ehtii leipomisen ohessa : )
    Ja voi että, pitäiskö ihan hankkia jätskikone? Olen muutamasta muustakin blogista
    katsellut herkullisia kuvia ja reseptejä. Kyllä nyt herkkusuun hammasta kolottaa ; )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kaikkea!! :) Ja jätskikone on ollut minusta ihan hintansa (39e) väärtti hankinta, vaikka ei sillä nyt joka viikko tulekaan jäätelöä tehtyä. Jäätelö on minusta niin hyvänmakuista, että ihana ajatus tarjota esim. illallisvieraille (jos sellaisia joskus kävisi ;) jälkkärissä.

      Poista
  13. Nämä on vaarallisia postauksia pimeisiin iltoihin.. tulee aivan hillitön mieli kammeta keittöön ja loihtia ihanuuksia tänne sohvan nurkkaan seuraksi;) kunnon maitokahvilla. Oih. Ja kiitos reseptistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) Eipäs kestä Live! Onhan sulla kardemummaa siellä Afrikan sydämessä? :)

      Poista

Olen iloinen, jos moikkaat Pastellimajassa käydessäsi!